Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 991370" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Czereśnie</strong></p><p> </p><p></p><p> Czereśnie są słodką odmianą wiśni i kuzynkami śliwek. Wiosną ich drzewa całe pokrywają się kiśćmi pięknych kwiatów. Zwiastują one rychłe pojawienie się owoców – małych, okrągłych, z lśniącą skórką, które przybierają, w zależności od odmiany, barwy – od jasnożółtej, poprzez czerwoną, aż do głęboko purpurowej. </p><p></p><p> Czereśnie pochodzą z terenów o umiarkowanym klimacie, najprawdopodobniej z Europy Środkowej i Azji. Rzymianie, którzy sprowadzili wiśnie w I wieku naszej ery z Brytanii, z powodzeniem uprawiali te owoce. Dzięki starannej selekcji wyhodowano wspaniałe, uprawiane obecnie odmiany czereśni i wiśni. Nasze rodzime odmiany dostępne są dość krótko, wczesnym latem – w czerwcu i lipcu. Czereśnie są bogatym żródłem witaminy C, a także dość dobrym – żelaza. </p><p></p><p> Kupując, wybieramy pełne, jędrne, nieuszkodzone, o jednolitej żywej barwie, ze świeżymi, zielonymi szypułkami. Nie kupujemy miękkich i zmatowiałych owoców, gdyż są przejrzałe. Małe, twarde owoce są z kolei niedojrzałe, mało soczyste i pozbawione smaku.</p><p></p><p> </p><p><strong>Warto pamiętać!</strong></p><p> <ul> <li data-xf-list-type="ul">Świeże czereśnie przechowujemy nieumyte w pojemniku lub plastikowej torebce (z dostępem powietrza) najwyżej trzy dni, ponieważ łatwo się psują.</li> <li data-xf-list-type="ul">Owoce myjemy pod bieżącą zimną wodą, usuwamy szypułki, dokładnie osuszamy – wtedy są gotowe do zjedzenia.</li> <li data-xf-list-type="ul">Jeśli czereśnie chcemy wykorzystać w potrawach, usuwamy z nich pestki za pomocą drylownicy. Podajemy je w sałatkach owocowych, z serami, dodajemy do placków, tart owocowych.</li> </ul><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 991370, member: 10341"] [B]Czereśnie[/B] [B] [/B] Czereśnie są słodką odmianą wiśni i kuzynkami śliwek. Wiosną ich drzewa całe pokrywają się kiśćmi pięknych kwiatów. Zwiastują one rychłe pojawienie się owoców – małych, okrągłych, z lśniącą skórką, które przybierają, w zależności od odmiany, barwy – od jasnożółtej, poprzez czerwoną, aż do głęboko purpurowej. Czereśnie pochodzą z terenów o umiarkowanym klimacie, najprawdopodobniej z Europy Środkowej i Azji. Rzymianie, którzy sprowadzili wiśnie w I wieku naszej ery z Brytanii, z powodzeniem uprawiali te owoce. Dzięki starannej selekcji wyhodowano wspaniałe, uprawiane obecnie odmiany czereśni i wiśni. Nasze rodzime odmiany dostępne są dość krótko, wczesnym latem – w czerwcu i lipcu. Czereśnie są bogatym żródłem witaminy C, a także dość dobrym – żelaza. Kupując, wybieramy pełne, jędrne, nieuszkodzone, o jednolitej żywej barwie, ze świeżymi, zielonymi szypułkami. Nie kupujemy miękkich i zmatowiałych owoców, gdyż są przejrzałe. Małe, twarde owoce są z kolei niedojrzałe, mało soczyste i pozbawione smaku. [B]Warto pamiętać![/B] [LIST][*]Świeże czereśnie przechowujemy nieumyte w pojemniku lub plastikowej torebce (z dostępem powietrza) najwyżej trzy dni, ponieważ łatwo się psują. [*]Owoce myjemy pod bieżącą zimną wodą, usuwamy szypułki, dokładnie osuszamy – wtedy są gotowe do zjedzenia. [*]Jeśli czereśnie chcemy wykorzystać w potrawach, usuwamy z nich pestki za pomocą drylownicy. Podajemy je w sałatkach owocowych, z serami, dodajemy do placków, tart owocowych. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom