Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 992693" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Minestra</strong></p><p></p><p></p><p><em>Zwana wielką zupą, została uznana nie tylko przez wielkich smakoszy za najwspanialszą jarzynowa świata.</em></p><p><em></em></p><p>Zupy nie są podstawą włoskiej kuchni, ale <em>minestrone</em> zdobyła światową sławę. Legenda mówi, że wymyślili ją włoscy mnisi, którzy uprawiali warzywa, owoce i zioła w przyklasztornych ogrodach. Znalazło się w niej wiele różnych warzyw, makaron, aromatyczne przyprawy, mogła więc stanowić kompletny posiłek. Przed wiekami właśnie w klasztorach często zatrzymywali się pielgrzymi i inni wędrowcy. Wracając do swoich domów rozsławiali tę starą włoską potrawę. </p><p>We Włoszech istnieje wiele przepisów na zupę – z bobu, soczewicy, fasoli, kapusty, brokułów, dzikiej cykorii, botwiny, szpinaku i bazylii. <em>Minestrone </em>to <em>minestra </em>z dodatkiem mięsa. Jest jeszcze <em>minestrina </em>- lekka zupka jarzynowa na bulionie. Dzisiejsze włoskie gospodynie przyrządzają tę zupę ze wszystkiego, co znajdą na targu lub wyhodują w ogródku. Zawsze jednak musza się w niej znależć jarzyny, makaron lub kluski, a w mediolańskiej wersji ryż zamiast makaronu. Im więcej warzyw, tym lepiej, ale powinno być proporcjonalnie każdego składnika, mniej więcej po 10 – 15 dkg. Istotny jest także dodatek ziół – bazylii, natki pietruszki, liścia laurowego. Zupa powinna być gotowana dość długo, około 90 minut. Na 20 minut przed końcem dodaje się makaron lub ryż i koniecznie doprawia czosnkiem oraz posypuje parmezanem. Częstym dodatkiem do tej zupy jest pesto z bazylii. Składniki zależą od regionu. Najpopularniejsza minestra – toskańska powstaje z białej fasoli, selera, cebuli, groszku, pomidorów, czosnku i makaronu. A genueńczycy jedzą ją z dynią, kapustą, bobem, cukinią i czerwoną fasolą.</p><p></p><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 992693, member: 10341"] [B]Minestra[/B] [I]Zwana wielką zupą, została uznana nie tylko przez wielkich smakoszy za najwspanialszą jarzynowa świata. [/I] Zupy nie są podstawą włoskiej kuchni, ale [I]minestrone[/I] zdobyła światową sławę. Legenda mówi, że wymyślili ją włoscy mnisi, którzy uprawiali warzywa, owoce i zioła w przyklasztornych ogrodach. Znalazło się w niej wiele różnych warzyw, makaron, aromatyczne przyprawy, mogła więc stanowić kompletny posiłek. Przed wiekami właśnie w klasztorach często zatrzymywali się pielgrzymi i inni wędrowcy. Wracając do swoich domów rozsławiali tę starą włoską potrawę. We Włoszech istnieje wiele przepisów na zupę – z bobu, soczewicy, fasoli, kapusty, brokułów, dzikiej cykorii, botwiny, szpinaku i bazylii. [I]Minestrone [/I]to [I]minestra [/I]z dodatkiem mięsa. Jest jeszcze [I]minestrina [/I]- lekka zupka jarzynowa na bulionie. Dzisiejsze włoskie gospodynie przyrządzają tę zupę ze wszystkiego, co znajdą na targu lub wyhodują w ogródku. Zawsze jednak musza się w niej znależć jarzyny, makaron lub kluski, a w mediolańskiej wersji ryż zamiast makaronu. Im więcej warzyw, tym lepiej, ale powinno być proporcjonalnie każdego składnika, mniej więcej po 10 – 15 dkg. Istotny jest także dodatek ziół – bazylii, natki pietruszki, liścia laurowego. Zupa powinna być gotowana dość długo, około 90 minut. Na 20 minut przed końcem dodaje się makaron lub ryż i koniecznie doprawia czosnkiem oraz posypuje parmezanem. Częstym dodatkiem do tej zupy jest pesto z bazylii. Składniki zależą od regionu. Najpopularniejsza minestra – toskańska powstaje z białej fasoli, selera, cebuli, groszku, pomidorów, czosnku i makaronu. A genueńczycy jedzą ją z dynią, kapustą, bobem, cukinią i czerwoną fasolą. Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom