Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 992950" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Tournedos Rossini</strong></p><p></p><p></p><p><em>Jedno z najsłynniejszych dań i jednocześnie jedno z najbardziej wykwintnych. Nie tylko z powodu wybornego smaku, ale ze względu na składniki: polędwicę, foie gras, trufle i maderę</em>.</p><p></p><p>To kunsztowne danie wymyślił słynny francuski kucharz Antoine Car&ecirc;me. Nazwał je tak na cześć wielkiego włoskiego kompozytora Gioacchina Rossiniego. Ten zaledwie 37-letni wielki twórca, będący u szczytu sławy, przeszedł w stan spoczynku, żeby przez następne 39 lat oddawać się gotowaniu. Jak bardzo cenił sobie dobrą kuchnię, może świadczyć fakt, że wolał ożenić się ze swoją kucharką niż pozwolić jej odejść.. Powiedział kiedyś do jednego z przyjaciół: &#8221;Opera to nic, spróbuj mojego nowego sosu&#8221;. Był smakoszem w pełni znaczenia tego słowa. </p><p></p><p>Anegdota mówi, że w życiu uronił trzy łzy: pierwszą po nieudanym debiucie operowym, drugą, gdy usłyszał grę Paganiniego i trzecią podczas uczty na łonie natury, gdy do wody wpadł indyk faszerowany truflami. O trufli mówił, że to &#8222;Mozart wśród grzybów&#8221;. Wielu sławnych kucharzy dedykowało mu swoje kompozycje. Jedną z nich było właśnie turnedos. Niektórzy twierdzili, że wymyślił je sam Rossini. Podobno rzecz miała miejsce w paryskiej restauracji Caf&egrave; Anglaise. Kompozytor zażądał, by przyrządzono mu niewielkie befsztyki z polędwicy wołowej, krótko smażone, pokryte plastrami smażonego foie gras, polane sosem z madery i plasterkami trufli. Wkrótce kelner przyniósł danie przygotowane według wskazówek gościa. Stawiając je na stole, czerwony ze złości, warknął: &#8221;Nigdy w życiu nie odważyłbym się podać gościowi czegoś, wyglądającego tak fatalnie&#8221; i natychmiast demonstracyjnie odwrócił się plecami do Rossiniego. Stąd właśnie nazwa wybornego dania – tournedos, od słów tourner – odwracać się, dos – plecy.</p><p></p><p>Oczywiście dzisiejsze wiadomości potraktujemy jako ciekawostkę, powiększającą nasze wiadomości o legendy kulinarne. Nie będę zamieszczała przepisu na klasyczne tournedos Rossini, ponieważ skład został podany w ostatniej z anegdot, no i skąd te trufle?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 992950, member: 10341"] [B]Tournedos Rossini[/B] [I]Jedno z najsłynniejszych dań i jednocześnie jedno z najbardziej wykwintnych. Nie tylko z powodu wybornego smaku, ale ze względu na składniki: polędwicę, foie gras, trufle i maderę[/I]. To kunsztowne danie wymyślił słynny francuski kucharz Antoine Carême. Nazwał je tak na cześć wielkiego włoskiego kompozytora Gioacchina Rossiniego. Ten zaledwie 37-letni wielki twórca, będący u szczytu sławy, przeszedł w stan spoczynku, żeby przez następne 39 lat oddawać się gotowaniu. Jak bardzo cenił sobie dobrą kuchnię, może świadczyć fakt, że wolał ożenić się ze swoją kucharką niż pozwolić jej odejść.. Powiedział kiedyś do jednego z przyjaciół: ”Opera to nic, spróbuj mojego nowego sosu”. Był smakoszem w pełni znaczenia tego słowa. Anegdota mówi, że w życiu uronił trzy łzy: pierwszą po nieudanym debiucie operowym, drugą, gdy usłyszał grę Paganiniego i trzecią podczas uczty na łonie natury, gdy do wody wpadł indyk faszerowany truflami. O trufli mówił, że to „Mozart wśród grzybów”. Wielu sławnych kucharzy dedykowało mu swoje kompozycje. Jedną z nich było właśnie turnedos. Niektórzy twierdzili, że wymyślił je sam Rossini. Podobno rzecz miała miejsce w paryskiej restauracji Cafè Anglaise. Kompozytor zażądał, by przyrządzono mu niewielkie befsztyki z polędwicy wołowej, krótko smażone, pokryte plastrami smażonego foie gras, polane sosem z madery i plasterkami trufli. Wkrótce kelner przyniósł danie przygotowane według wskazówek gościa. Stawiając je na stole, czerwony ze złości, warknął: ”Nigdy w życiu nie odważyłbym się podać gościowi czegoś, wyglądającego tak fatalnie” i natychmiast demonstracyjnie odwrócił się plecami do Rossiniego. Stąd właśnie nazwa wybornego dania – tournedos, od słów tourner – odwracać się, dos – plecy. Oczywiście dzisiejsze wiadomości potraktujemy jako ciekawostkę, powiększającą nasze wiadomości o legendy kulinarne. Nie będę zamieszczała przepisu na klasyczne tournedos Rossini, ponieważ skład został podany w ostatniej z anegdot, no i skąd te trufle? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom