Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 993237" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Udany połów</strong></p><p> </p><p></p><p> <strong>Jak sprawdzić </strong> czy ryba <strong>jest świeża</strong>? Kupując <strong>filety rybne</strong> lub <strong>tusze,</strong> należy zwrócić uwagę, czy ich mięso jest zwarte, sprężyste i czy ma naturalny zapach. W przypadku ryb w <strong>całości</strong> łatwiej jest poznać czy są świeże. Powinny mieć błyszczącą skórę pokrytą przejrzystym śluzem i niematowe oczy. <strong>Ryby mrożone</strong> nie powinny być otoczone dużą ilością lodu (maksymalnie około 5% wagi ryby).</p><p></p><p> <strong>Jaka porcja na osobę. </strong>Planując obiad należy przeznaczyć około 20 dkg filetów rybnych na osobę, a ryb w całości (np. pstrąga) – około 35 – 50 dkg , ponieważ usuwa się ości i głowę.</p><p></p><p> <strong>Przechowywanie ryb.</strong> Świeże ryby najlepiej przyrządzać od razu w dniu zakupu. Można je włożyć na jeden dzień do lodówki, ale najpierw należy wyjąć z opakowania i przełożyć do szklanego naczynia lub owinąć folią aluminiową.</p><p></p><p> <strong>Ryby dla zdrowia. </strong>Dietetycy zalecają jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ dostarczają dużej ilości wartościowych kwasów tłuszczowych, białka oraz jodu.</p><p></p><p> <strong>Uczta bez tłuszczu.</strong> Ryba (np. pstrąg) będzie szczególnie aromatyczna i niskokaloryczna, jeśli upieczemy ją w pergaminie ( w folii aluminiowej lub papierze do pieczenia). Rybę razem z farszem (ziołami, cytryną, chilli), ale bez dodatku tłuszczu zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i piec 20 – 30 minut. Podawać z dipem ziołowym.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Sól i Pieprz&#8221;</p><p></p><p> </p><p></p><p> </p><p></p><p> </p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 993237, member: 10341"] [B]Udany połów[/B] [B] [/B] [B]Jak sprawdzić [/B] czy ryba [B]jest świeża[/B]? Kupując [B]filety rybne[/B] lub [B]tusze,[/B] należy zwrócić uwagę, czy ich mięso jest zwarte, sprężyste i czy ma naturalny zapach. W przypadku ryb w [B]całości[/B] łatwiej jest poznać czy są świeże. Powinny mieć błyszczącą skórę pokrytą przejrzystym śluzem i niematowe oczy. [B]Ryby mrożone[/B] nie powinny być otoczone dużą ilością lodu (maksymalnie około 5% wagi ryby). [B]Jaka porcja na osobę. [/B]Planując obiad należy przeznaczyć około 20 dkg filetów rybnych na osobę, a ryb w całości (np. pstrąga) – około 35 – 50 dkg , ponieważ usuwa się ości i głowę. [B]Przechowywanie ryb.[/B] Świeże ryby najlepiej przyrządzać od razu w dniu zakupu. Można je włożyć na jeden dzień do lodówki, ale najpierw należy wyjąć z opakowania i przełożyć do szklanego naczynia lub owinąć folią aluminiową. [B]Ryby dla zdrowia. [/B]Dietetycy zalecają jedzenie ryb przynajmniej dwa razy w tygodniu, ponieważ dostarczają dużej ilości wartościowych kwasów tłuszczowych, białka oraz jodu. [B]Uczta bez tłuszczu.[/B] Ryba (np. pstrąg) będzie szczególnie aromatyczna i niskokaloryczna, jeśli upieczemy ją w pergaminie ( w folii aluminiowej lub papierze do pieczenia). Rybę razem z farszem (ziołami, cytryną, chilli), ale bez dodatku tłuszczu zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 st. i piec 20 – 30 minut. Podawać z dipem ziołowym. Żródło: miesięcznik „Sól i Pieprz” [B] [/B] [B] [/B] [B] [/B] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom