Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 994295" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Turcja</strong></p><p> </p><p></p><p> Turcja zawsze była pomostem łączącym Europę z Orientem, a w jej kulinarnych tradycjach mieszają się wpływy wielu kultur. Przygotowywanie dobrego jedzenia i czerpanie z niego przyjemności jest nadal tak samo ważne jak było przez wieki.</p><p></p><p> Ważną rolę odgrywają <em>meze</em> (przekąski), w których odzwierciedla się bogactwo tamtejszej kuchni. Wśród nich znajdziemy , między innymi, placki z kalafiora, krem z owczego sera i ziół, jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem (tzatziki), pieczone bakłażany, mielone mięsne kulki na ostro czy marynowane warzywa. W Turcji istnieje odrębna kategoria potraw z samych warzyw, które są tu bardzo popularne, doprawianych miejscową oliwą. Jada się je zarówno na zimno jak i na ciepło. Z dodatkiem warzyw przyrządza się też wiele potraw mięsnych. Warto zaznaczyć, że mięso jest w Turcji bardzo cenione. Najbardziej lubiana jest jagnięcina i baranina, ale chętnie jada się też cielęcinę i wołowinę oraz kury. Dziedzictwem z czasów koczowniczych jest wykorzystywanie w kuchni wszystkich części zwierzęcia. Popularne są na przykład gotowane baranie głowy. Na wsi wciąż jeszcze wyraża się gościom szacunek, podając im &#8222;dzwony szczęścia&#8221;, czyli baranie jądra z rusztu. Wiele tureckich dań przygotowuje się z jogurtem, który łagodzi pikantny smak. Najczęściej robi się go w domu na bazie owczego, koziego lub krowiego mleka. Jogurt podaje się także z owocami na deser.</p><p></p><p> Za to słodycze jada się nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Ofiarowuje się je także w prezencie na znak szacunku i przywiązania. Dla Turków jest oczywiste, że gdy idą z wizytą, zawsze przynoszą ze sobą coś słodkiego. Najpopularniejsza jest baklawa przygotowywana z ciasta yufka, którego odpowiednikiem jest greckie filo (można je zastąpić ciastem francuskim), miodu, orzechów włoskich i laskowych. Słodkie kąski towarzyszą także popołudniowej herbacie, którą podaje się w małych szklaneczkach ustawionych na spodeczku z dwiema kostkami cukru i łyżeczką. Herbata towarzyszy Turkom niemal przez cały dzień. Nie obejdzie się bez niej przy załatwianiu interesów, także w urzędach i sklepach, gdzie zwyczajowo częstuje się nią zwykłych klientów. </p><p></p><p> <strong>Kawa po turecku</strong>. Drobno zmieloną kawę należy wsypać do tygielka i zalać zimną wodą. Postawić na ogniu i powoli podgrzewać, aż się zagotuje. Zabieg ten powtórzyć trzykrotnie.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 994295, member: 10341"] [B]Turcja[/B] [B] [/B] Turcja zawsze była pomostem łączącym Europę z Orientem, a w jej kulinarnych tradycjach mieszają się wpływy wielu kultur. Przygotowywanie dobrego jedzenia i czerpanie z niego przyjemności jest nadal tak samo ważne jak było przez wieki. Ważną rolę odgrywają [I]meze[/I] (przekąski), w których odzwierciedla się bogactwo tamtejszej kuchni. Wśród nich znajdziemy , między innymi, placki z kalafiora, krem z owczego sera i ziół, jogurt z ogórkiem, czosnkiem i koperkiem (tzatziki), pieczone bakłażany, mielone mięsne kulki na ostro czy marynowane warzywa. W Turcji istnieje odrębna kategoria potraw z samych warzyw, które są tu bardzo popularne, doprawianych miejscową oliwą. Jada się je zarówno na zimno jak i na ciepło. Z dodatkiem warzyw przyrządza się też wiele potraw mięsnych. Warto zaznaczyć, że mięso jest w Turcji bardzo cenione. Najbardziej lubiana jest jagnięcina i baranina, ale chętnie jada się też cielęcinę i wołowinę oraz kury. Dziedzictwem z czasów koczowniczych jest wykorzystywanie w kuchni wszystkich części zwierzęcia. Popularne są na przykład gotowane baranie głowy. Na wsi wciąż jeszcze wyraża się gościom szacunek, podając im „dzwony szczęścia”, czyli baranie jądra z rusztu. Wiele tureckich dań przygotowuje się z jogurtem, który łagodzi pikantny smak. Najczęściej robi się go w domu na bazie owczego, koziego lub krowiego mleka. Jogurt podaje się także z owocami na deser. Za to słodycze jada się nie tylko na deser, ale również na śniadanie. Ofiarowuje się je także w prezencie na znak szacunku i przywiązania. Dla Turków jest oczywiste, że gdy idą z wizytą, zawsze przynoszą ze sobą coś słodkiego. Najpopularniejsza jest baklawa przygotowywana z ciasta yufka, którego odpowiednikiem jest greckie filo (można je zastąpić ciastem francuskim), miodu, orzechów włoskich i laskowych. Słodkie kąski towarzyszą także popołudniowej herbacie, którą podaje się w małych szklaneczkach ustawionych na spodeczku z dwiema kostkami cukru i łyżeczką. Herbata towarzyszy Turkom niemal przez cały dzień. Nie obejdzie się bez niej przy załatwianiu interesów, także w urzędach i sklepach, gdzie zwyczajowo częstuje się nią zwykłych klientów. [B]Kawa po turecku[/B]. Drobno zmieloną kawę należy wsypać do tygielka i zalać zimną wodą. Postawić na ogniu i powoli podgrzewać, aż się zagotuje. Zabieg ten powtórzyć trzykrotnie. Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom