Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 994902" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Cukinia</strong></p><p></p><p></p><p><em>Dostępna niemal przez cały rok, ale właśnie teraz jest najbardziej soczysta, chrupiąca i delikatna. Z powodzeniem może stać się podstawą wielu wspaniałych dań wakacyjnej kuchni.</em></p><p><em></em></p><p>Bardziej przypomina ogórek. Sprowadzono ją do Europy z Ameryki Południowej. Szczególnie chętnie uprawiana w krajach śródziemnomorskich i u nas staje się bardzo popularna. Może być podłużna lub okrągła, prosta lub lekko zakrzywiona i ważyć nawet do 2 kilogramów. Ma barwę od jaskrawożółtej po intensywnie zieloną, w jasne paski lub cętki. Smakowite są także kwiaty cukinii, które można smażyć w lekkim naleśnikowym cieście lub faszerować mięsem, serami czy warzywami. Jej lekko orzechowy smak zachęca do jedzenia młodej cukinii na surowo, jednak znacznie częściej dusimy ją, smażymy, zapiekamy lub blanszujemy. Łagodna cukinia dobrze się komponuje z bardziej wyrazistymi dodatkami, na przykład pomidorami, sokiem z cytryny czy czosnkiem. </p><p></p><ul> <li data-xf-list-type="ul">Można ją przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni, ale nie należy tego robić razem z warzywami wydzielającymi etylen (np. jabłkami lub pomidorami), bo to powoduje jej szybkie psucie.</li> <li data-xf-list-type="ul">Przy zakupie należy zwracać uwagę, by miała gładką skórkę, była nieuszkodzona i jędrna.</li> <li data-xf-list-type="ul">Gdy cukinie są młode, to małe nasionka w jasnym miąższu można zostawić, z dużych, dojrzałych należy je wydrążyć.</li> <li data-xf-list-type="ul">Nie ma potrzeby obierania cukinii ze skórki, gdyż dzięki niej potrawa będzie miała bardziej intensywny smak i niezwykle efektywny wygląd.</li> </ul><p>Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 994902, member: 10341"] [B]Cukinia[/B] [I]Dostępna niemal przez cały rok, ale właśnie teraz jest najbardziej soczysta, chrupiąca i delikatna. Z powodzeniem może stać się podstawą wielu wspaniałych dań wakacyjnej kuchni. [/I] Bardziej przypomina ogórek. Sprowadzono ją do Europy z Ameryki Południowej. Szczególnie chętnie uprawiana w krajach śródziemnomorskich i u nas staje się bardzo popularna. Może być podłużna lub okrągła, prosta lub lekko zakrzywiona i ważyć nawet do 2 kilogramów. Ma barwę od jaskrawożółtej po intensywnie zieloną, w jasne paski lub cętki. Smakowite są także kwiaty cukinii, które można smażyć w lekkim naleśnikowym cieście lub faszerować mięsem, serami czy warzywami. Jej lekko orzechowy smak zachęca do jedzenia młodej cukinii na surowo, jednak znacznie częściej dusimy ją, smażymy, zapiekamy lub blanszujemy. Łagodna cukinia dobrze się komponuje z bardziej wyrazistymi dodatkami, na przykład pomidorami, sokiem z cytryny czy czosnkiem. [LIST][*]Można ją przechowywać w lodówce nawet do 2 tygodni, ale nie należy tego robić razem z warzywami wydzielającymi etylen (np. jabłkami lub pomidorami), bo to powoduje jej szybkie psucie. [*]Przy zakupie należy zwracać uwagę, by miała gładką skórkę, była nieuszkodzona i jędrna. [*]Gdy cukinie są młode, to małe nasionka w jasnym miąższu można zostawić, z dużych, dojrzałych należy je wydrążyć. [*]Nie ma potrzeby obierania cukinii ze skórki, gdyż dzięki niej potrawa będzie miała bardziej intensywny smak i niezwykle efektywny wygląd. [/LIST] Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie”. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom