Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 997752" data-attributes="member: 10341"><p><strong>Porto</strong></p><p> </p><p></p><p> Jedno z najwspanialszych i najbardziej cenionych win świata wzięło swą nazwę od miasta Porto, położonego u ujścia rzeki Douro. Historia i kariera porto, podobnie jak kilku innych win wzmacnianych, wiąże się z upodobaniem Anglików do alkoholu i ich dominacją w handlu morskim. W 1703 roku Anglia, będąc w stanie wojny z Francją, rozpoczęła blokadę francuskich portów, co całkowicie odcięło dostawę do Anglii win bordoskich. Portugalczycy stalli się w tej sytuacji uprzywilejowanymi dostawcami trunków. </p><p></p><p> Angielski baron Forrester wpadł na pomysł przewożenia beczek znad górnego Douro do Porto, a ponieważ wino żle znosiło dłuższy transport, zaczęto wzmacniać je brandy. Anglicy całkowicie zdominowali produkcję i handel winem. W 1729 roku powołali do życia faktorię (placówkę handlową), dzięki czemu mogli łatwiej wymuszać niskie ceny na właścicielach winnic. Szukanie oszczędności zgubiło jednak przedsiębiorczych Anglików, kiedy w latach 30. XVIII wieku wyszło na jaw, że niektórzy producenci dodają do wina zwyczajny cukier, a kolor uzyskują dolewając sok z czarnego bzu. To skłoniło portugalskiego ministra markiza de Pombal do utworzenia Old Wine Company, organizacji mającej przełamać angielską dominację, nadzorować zbiory owoców, ustalać ceny oraz rozstrzygać sporne sprawy. Markiz polecił wytyczenie granic regionu Douro, w których można było wytwarzać porto. Przy okazji wycięto wszystkie krzewy czarnego bzu. Tak narodziło się pierwsze w historii wino o kontrolowanej nazwie pochodzenia. Dziś nad jakością porto czuwa powołany w 1933 roku Instituo dos Vinhos do Douro e do Porto. </p><p></p><p> Winobranie w dolinie Douro rozpoczyna się we wrześniu i trwa około 5 tygodni. Tradycyjnie macerację przeprowadzano nogami robotników, którzy żwawo udeptywali owoce w <em>logares</em>, czyli granitowych otwartych zbiornikach. Dziś postępuje się tak wyłącznie w przypadku najlepszych win. W ogromnej większości stosuje się techniki mechaniczne. Po odfermentowaniu około połowy cukru, wino jest alkoholizowane destylatem winnym o mocy 67 – 77%. Następnie leżakuje w specjalnych zbiornikach zwanych <em>quintos,</em> a wiosną transportowane jest do leżącego u ujścia Duoro miasta Vila Nova da Gaia. Tam przeprowadza się selekcję wina i podejmuje decyzję o sposobie jego starzenia. Wina jednorocznikowe dojrzewać będą głównie w butelkach, bez dostępu powietrza (tzw. portwajnizacja).</p><p></p><p> Porto ma własną klasyfikację. Poszczególne gatunki mogą być białe, od bardzo wytrawnych po słodkie, mogą być też czerwone, półwytrawne i słodkie. Dobre porto (vintage) powinne dojrzewać nawet 20 – 30 lat.</p><p></p><p> </p><p><strong>Jak podawać porto?</strong></p><p> Zgodnie z tradycją picie porto to rytuał, który rozpoczyna gospodarz, stawiając karafkę przed sobą, a następnie podając wino osobie siedzącej po jego lewej stronie. Karafka przechodzi z rąk do rąk dopóty, dopóki nie zostanie całkowicie opróżniona. </p><p></p><p> Porto czerwone podaje się w temperaturze pokojowej (ok.18 st.) pod koniec ;posiłku do serów lub słodyczy. Białe porto należy podawać mocno schłodzone, najlepiej jako aperitif. Gatunki vintage trzeba przed podaniem zdekantować, to znaczy przelać bez osadu do karafki. Tak przygotowanym porto napełnia się kieliszki do wina do połowy, by móc w pełni docenić jego smak i aromat. </p><p></p><p> Porto wykorzystywane jest także do drinków. Jeden z najbardziej popularnych – na bazie porto i brandy – traktowany jest jako lekarstwo na przeziębienie.</p><p></p><p> Żródło: miesięcznik &#8222;Moje Gotowanie&#8221;</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 997752, member: 10341"] [B]Porto[/B] [B] [/B] Jedno z najwspanialszych i najbardziej cenionych win świata wzięło swą nazwę od miasta Porto, położonego u ujścia rzeki Douro. Historia i kariera porto, podobnie jak kilku innych win wzmacnianych, wiąże się z upodobaniem Anglików do alkoholu i ich dominacją w handlu morskim. W 1703 roku Anglia, będąc w stanie wojny z Francją, rozpoczęła blokadę francuskich portów, co całkowicie odcięło dostawę do Anglii win bordoskich. Portugalczycy stalli się w tej sytuacji uprzywilejowanymi dostawcami trunków. Angielski baron Forrester wpadł na pomysł przewożenia beczek znad górnego Douro do Porto, a ponieważ wino żle znosiło dłuższy transport, zaczęto wzmacniać je brandy. Anglicy całkowicie zdominowali produkcję i handel winem. W 1729 roku powołali do życia faktorię (placówkę handlową), dzięki czemu mogli łatwiej wymuszać niskie ceny na właścicielach winnic. Szukanie oszczędności zgubiło jednak przedsiębiorczych Anglików, kiedy w latach 30. XVIII wieku wyszło na jaw, że niektórzy producenci dodają do wina zwyczajny cukier, a kolor uzyskują dolewając sok z czarnego bzu. To skłoniło portugalskiego ministra markiza de Pombal do utworzenia Old Wine Company, organizacji mającej przełamać angielską dominację, nadzorować zbiory owoców, ustalać ceny oraz rozstrzygać sporne sprawy. Markiz polecił wytyczenie granic regionu Douro, w których można było wytwarzać porto. Przy okazji wycięto wszystkie krzewy czarnego bzu. Tak narodziło się pierwsze w historii wino o kontrolowanej nazwie pochodzenia. Dziś nad jakością porto czuwa powołany w 1933 roku Instituo dos Vinhos do Douro e do Porto. Winobranie w dolinie Douro rozpoczyna się we wrześniu i trwa około 5 tygodni. Tradycyjnie macerację przeprowadzano nogami robotników, którzy żwawo udeptywali owoce w [I]logares[/I], czyli granitowych otwartych zbiornikach. Dziś postępuje się tak wyłącznie w przypadku najlepszych win. W ogromnej większości stosuje się techniki mechaniczne. Po odfermentowaniu około połowy cukru, wino jest alkoholizowane destylatem winnym o mocy 67 – 77%. Następnie leżakuje w specjalnych zbiornikach zwanych [I]quintos,[/I] a wiosną transportowane jest do leżącego u ujścia Duoro miasta Vila Nova da Gaia. Tam przeprowadza się selekcję wina i podejmuje decyzję o sposobie jego starzenia. Wina jednorocznikowe dojrzewać będą głównie w butelkach, bez dostępu powietrza (tzw. portwajnizacja). Porto ma własną klasyfikację. Poszczególne gatunki mogą być białe, od bardzo wytrawnych po słodkie, mogą być też czerwone, półwytrawne i słodkie. Dobre porto (vintage) powinne dojrzewać nawet 20 – 30 lat. [B]Jak podawać porto?[/B] Zgodnie z tradycją picie porto to rytuał, który rozpoczyna gospodarz, stawiając karafkę przed sobą, a następnie podając wino osobie siedzącej po jego lewej stronie. Karafka przechodzi z rąk do rąk dopóty, dopóki nie zostanie całkowicie opróżniona. Porto czerwone podaje się w temperaturze pokojowej (ok.18 st.) pod koniec ;posiłku do serów lub słodyczy. Białe porto należy podawać mocno schłodzone, najlepiej jako aperitif. Gatunki vintage trzeba przed podaniem zdekantować, to znaczy przelać bez osadu do karafki. Tak przygotowanym porto napełnia się kieliszki do wina do połowy, by móc w pełni docenić jego smak i aromat. Porto wykorzystywane jest także do drinków. Jeden z najbardziej popularnych – na bazie porto i brandy – traktowany jest jako lekarstwo na przeziębienie. Żródło: miesięcznik „Moje Gotowanie” [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchenne ABC
Co o gotowaniu i jedzeniu wiedzieć warto
Top
Bottom