Cobbler brzoskwiniowy

Layla

Member
Kwi 20, 2005
2,869
1
0
1,20 kg brzoskwiń,
1 szkl. mąki,
3 łyzki brazowego cukru lub ewentualnie białego,
szczypta soli,
łyżeczka proszku do pieczenia,
10 dkg masła,
1-2 roztrzepane jaja,
niecała paczka wiórków kokosowych,
aromat wniliowy lub migdałowy


Brzoskwinie umyć, najlepiej cieniusieńko obrać i pokroić. Ułożyć ciasno w wysmarowanym masłem żaroodpornym naczyniu (średnica 3 cm).
Wymieszać mąkę, cukier, sól i porszek do pieczenia. Dodać masło i rozetrzeć palcami, tak aby powstały grudki ciasta.
Dodać jajo, zrobi się dosć rzadka masa. Następnie dosypać wiórki kokosowe i dodać aromat, połączyć w jednolitą całość.
Położyć kawałki ciasta na brzoskwiniach. Piekąc się pokryją owoce w całości.
Wstawić do goracego piekarnika nagrzanego do 180 - 200 stopni i piec ok. 40 min.

dodatkowe informacje
Podawać prosto z piekarnika lub ochłodzone z lodówki. I tak i tak jest pyssssszzzzzne.


 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy