Cocomoco czyli sernik kokosowo czekoladowy

marghe

Member
Lis 1, 2004
28,998
1
0
Spód
200 g herbatników maślanych
1 łyżka cukru
50 g roztopionego masła

Masa serowa
500 g ricotty
70 g gorzkiej czekolady
40 g masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych

Polewa
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki likieru Tia Maria

Piekarnik rozgrzać do 175 stopni

Spód: zmiksować herbatniki z masłem i cukrem. Wyłożyć nimi dno foremki. Docisnąć porządnie
Masa serowa: Czekoladę i masło rozpuścić.
Ser i cukier zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać jajka. Wlać lekko przestudzoną masę czekoladową.
Wsypać wiórki.Wszystko porządnie połączyć
Masę serową wylać na spód z herbatników. Piec około 1 godziny.
Polewa: Śmietanę wymieszać z cukrem i likierem.
Przepis każe wylać toto na upieczone ciasto i zapiekać jeszcze 5 minut.
Ja sugeruję zagotowanie masy i odczekanie aż nieco zgęstnieje.
Gęściejsza nie wsiąknie całkowicie w ciasto. I o to właśnie chodzi
icon_smile.gif


o1hv7LsiWZFJapketX.jpg

 

Dagulec

Member
Kwi 8, 2010
18
0
0
Właśnie się przymierzałam do tego sernika, zachęcona sukcesem z pomarańczowym, z tej samej książki.
Wyszedł przepięknie!
 

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Siedzi w piekarniku. Wzięłam tortownicę o średnicy 24 cm.
Na spód dałam pół paczki Digestive, kilka łyżek mielonych migdałów i trzy łyżki wiórków kokosowych.
Do masy serowej (z serka śmietankowego, nie ricotty) dałam prócz ciemnej czekolady kilka kostek białej, bo mi została z poprzedniej produkcji i nieco mniej cukru (jakieś 3/4 szklanki), a do tego 2 płaskie łyżki mąki, łyżkę Malibu i 3 łyżki granulowanej kawy. Żeby mieć mniej garów do zmywania, zaczęłam od rozpuszczenia czekolady z masłem, a do niej dodałam kawę i resztę składników.
Jutro degustacja.
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Dobry. U mnie bez polewy, bo dziecko zażyczyło sobie dekorację z bitej śmietany. Wlasnoręcznie uczynioną.
icon_wink.gif
 
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,952
6,369
113
Dziś eksperymentalnie zupełnie inne proporcje:
90 g gorzkiej czekolady
50 g masla
1000 g twarogu sernikowego z Tesco
1 szklanka cukru
6 dużych jaj
1 łyżka likieru kokosowego
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka skrobi
2 szklanki wiórków kokosowych

Tortownica 26 cm, spód: 70 g masła, 1/2 opak. Digestive + 3 łyżki wiórków kokosowych.

Prosto z piekarnika:

sernik_cocomoco.jpg

Bez polewy, bo będzie z bitą śmietaną.


EDIT:
Pyszny wyszedł, kremowy i aksamitny.
 

Załączniki

  • sernik_cocomoco.jpg
    sernik_cocomoco.jpg
    89.7 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy