- Lis 1, 2004
- 28,998
- 1
- 0
Spód
200 g herbatników maślanych
1 łyżka cukru
50 g roztopionego masła
Masa serowa
500 g ricotty
70 g gorzkiej czekolady
40 g masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Polewa
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki likieru Tia Maria
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
Spód: zmiksować herbatniki z masłem i cukrem. Wyłożyć nimi dno foremki. Docisnąć porządnie
Masa serowa: Czekoladę i masło rozpuścić.
Ser i cukier zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać jajka. Wlać lekko przestudzoną masę czekoladową.
Wsypać wiórki.Wszystko porządnie połączyć
Masę serową wylać na spód z herbatników. Piec około 1 godziny.
Polewa: Śmietanę wymieszać z cukrem i likierem.
Przepis każe wylać toto na upieczone ciasto i zapiekać jeszcze 5 minut.
Ja sugeruję zagotowanie masy i odczekanie aż nieco zgęstnieje.
Gęściejsza nie wsiąknie całkowicie w ciasto. I o to właśnie chodzi
200 g herbatników maślanych
1 łyżka cukru
50 g roztopionego masła
Masa serowa
500 g ricotty
70 g gorzkiej czekolady
40 g masła
1 szklanka cukru
5 jajek
1 i 1/3 szklanki wiórków kokosowych
Polewa
250 ml śmietany kremówki
2 łyżki brązowego cukru
2 łyżki likieru Tia Maria
Piekarnik rozgrzać do 175 stopni
Spód: zmiksować herbatniki z masłem i cukrem. Wyłożyć nimi dno foremki. Docisnąć porządnie
Masa serowa: Czekoladę i masło rozpuścić.
Ser i cukier zmiksować na gładką masę, stopniowo dodawać jajka. Wlać lekko przestudzoną masę czekoladową.
Wsypać wiórki.Wszystko porządnie połączyć
Masę serową wylać na spód z herbatników. Piec około 1 godziny.
Polewa: Śmietanę wymieszać z cukrem i likierem.
Przepis każe wylać toto na upieczone ciasto i zapiekać jeszcze 5 minut.
Ja sugeruję zagotowanie masy i odczekanie aż nieco zgęstnieje.
Gęściejsza nie wsiąknie całkowicie w ciasto. I o to właśnie chodzi

