Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 1441918" data-attributes="member: 2721"><p>Colcannon to pyszne połaczenie ziemniaków i kapusty. Te dwa smaki ogromnie do siebie pasują i tworzą razem naprawdę smaczne danie. Jego nazwa wywodzi się od słowa <a href="http://en.wikipedia.org/wiki/Colcannon" target="_blank">cál ceannann</a>, oznaczającego białą kapustę. Colcannon było tradycyjnie podawane w Halloween. W potrawie ukrywano obrączkę, naparstek i drobne monety. Jeśli dziewczyna odnalazła obrączkę, wróżyło to zamążpójście, jeśli naparstek - staropanieństwo. Monety po prostu przynosiły szczęście. <a href="http://www.foodtimeline.org/foodireland.html" target="_blank">Wierzono także</a>, że jeśli panna umieści taką monetę wraz z łyżką colcannon w pończosze przywiązanej do klamki drzwi wejściowaych, pierwszy mężczna, który wejdzie do domu, zostanie jej mężem. Oczywiście, wszystko to pozostawało w sferze zabaw. Ta niegdyś potrawa niezamożnych, w XVIII wieku stała się jedną z ulubionych potraw klas wyższych w Anglii. Obecnie, ze względu na zielony kolor, potrawa ta jest popularna nie tylko na co dzień, lecz także w dniu św. Patryka, patrona Irlandii. Przepis na podst. książki &quot;The Illustrated Encyclopedia of British Cooking&quot;.</p><p></p><p>[ATTACH=full]83304[/ATTACH]</p><p></p><p><span style="font-size: 26px">ilości dowolne, proporcje ok. 2/3 zielmniaków i 1/3 kapusty</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">1 kg ziemniaków</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">350 g kapusty włoskiej lub białej (zielona jest bardziej dekoracyjna, smakowo obie są równie dobre)</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">2 łyżki masła</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">kilka łyżek mleka</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">ew. garść szczypiorku</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">sól i ew. pieprz do smaku</span></p><p></p><p> </p><p></p><p><span style="font-size: 26px">1. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">2. Jednocześnie w drugim garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę kapustę, aż będzie miękka.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">3. Ugotowane ziemniaki ubić z dodatkiem masła i niewielkiej ilości mleka na gładką masę, dodać ugotowaną kapustę, szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem.</span></p><p></p><p><span style="font-size: 26px">Tak przygotowane ziemniaki z kapustą smakują równeż wyśmienicie odsmażane: na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy ziemniaki równą warstwa. Kiedy zrobią się złoto rumiane, odwracamy je stopniowo za pomocą łopatki kuchennej i rumienimy drugą stronę.</span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 1441918, member: 2721"] Colcannon to pyszne połaczenie ziemniaków i kapusty. Te dwa smaki ogromnie do siebie pasują i tworzą razem naprawdę smaczne danie. Jego nazwa wywodzi się od słowa [URL="http://en.wikipedia.org/wiki/Colcannon"]cál ceannann[/URL], oznaczającego białą kapustę. Colcannon było tradycyjnie podawane w Halloween. W potrawie ukrywano obrączkę, naparstek i drobne monety. Jeśli dziewczyna odnalazła obrączkę, wróżyło to zamążpójście, jeśli naparstek - staropanieństwo. Monety po prostu przynosiły szczęście. [URL="http://www.foodtimeline.org/foodireland.html"]Wierzono także[/URL], że jeśli panna umieści taką monetę wraz z łyżką colcannon w pończosze przywiązanej do klamki drzwi wejściowaych, pierwszy mężczna, który wejdzie do domu, zostanie jej mężem. Oczywiście, wszystko to pozostawało w sferze zabaw. Ta niegdyś potrawa niezamożnych, w XVIII wieku stała się jedną z ulubionych potraw klas wyższych w Anglii. Obecnie, ze względu na zielony kolor, potrawa ta jest popularna nie tylko na co dzień, lecz także w dniu św. Patryka, patrona Irlandii. Przepis na podst. książki "The Illustrated Encyclopedia of British Cooking". [ATTACH=full]83304[/ATTACH] [SIZE=10]ilości dowolne, proporcje ok. 2/3 zielmniaków i 1/3 kapusty[/SIZE] [SIZE=10]1 kg ziemniaków[/SIZE] [SIZE=10]350 g kapusty włoskiej lub białej (zielona jest bardziej dekoracyjna, smakowo obie są równie dobre)[/SIZE] [SIZE=10]2 łyżki masła[/SIZE] [SIZE=10]kilka łyżek mleka[/SIZE] [SIZE=10]ew. garść szczypiorku[/SIZE] [SIZE=10]sól i ew. pieprz do smaku[/SIZE] [SIZE=10]1. Ziemniaki obrać, pokroić w mniejsze części, ugotować w osolonej wodzie do miękkości.[/SIZE] [SIZE=10]2. Jednocześnie w drugim garnku ugotować w osolonej wodzie pokrojoną w kostkę kapustę, aż będzie miękka.[/SIZE] [SIZE=10]3. Ugotowane ziemniaki ubić z dodatkiem masła i niewielkiej ilości mleka na gładką masę, dodać ugotowaną kapustę, szczypiorek, wymieszać. Doprawić do smaku solą i ew. pieprzem.[/SIZE] [SIZE=10]Tak przygotowane ziemniaki z kapustą smakują równeż wyśmienicie odsmażane: na dużej patelni rozpuszczamy łyżkę masła, układamy ziemniaki równą warstwa. Kiedy zrobią się złoto rumiane, odwracamy je stopniowo za pomocą łopatki kuchennej i rumienimy drugą stronę.[/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku
Top
Bottom