Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Hanka145" data-source="post: 1652175" data-attributes="member: 2354"><p>Jest sporo roznych przepisow na to popularne irlandzkie danie.Tu podaje przepis Bobby Flay, jednego z najlepszych mistrzow kulinarnych, ma on takze tytul: &quot;iron shef&quot; oraz posiada 5 restauracji. Jest pochodzenia irlandzkiego, a potrawa bardzo wypasiona, ale tradycyjna.</p><p></p><p><a href="https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-flay/yukon-gold-colcannon-with-sauteed-kale-and-cabbage-and-bacon-butter-4543687" target="_blank">https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-f...-butter-4543687</a> (oryginal)</p><p></p><p>skladniki:</p><p>2 i pol funta (czyli ok. kilograma) ziemniakow odmiany Yukon Gold - zolte z cienka skorka, obrane i pokrojone na 1,5 cm. kostki</p><p>sol koszerna i swiezo mielony pieprz</p><p>4 lyzki niesolonego masla pokrojonoego w kostki</p><p>2 szklanki pelnego mleka albo 1,5 szkl. mleka + pol szkl. smietanki (ew. wiecej, jesli trzeba)</p><p>6 grubo krojonych plastrow (bekonu) boczku - pokrojone w male kwadraciki</p><p>1-2 lyzki oliwy canola</p><p>1 zabek czosnku cienko pokrojony</p><p>1 lyzeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie)</p><p>1/8 lyzeczki czerwonych platkow chili</p><p>8 uncji (peczek) jarmuzu - oplukany, lekko wilgotny i grubo pociety</p><p>pol glowki wloskiej kapusty cienko poszatkowanej</p><p>1 lyzeczka cukru</p><p>2 lyzki jablkowego octu</p><p>---------------------------------</p><p>maslo bekonowe:</p><p>cwiartka kostki masla niesolonego (8 lyzek) w pokojowej temp.</p><p>2 lyzeczki pelnoziarnistej musztardy</p><p>sol koszerna i sw. pieprz</p><p>2 zielone cebulki tylko biala i lekkozielona czesc, cienko pokrojone</p><p>----------------------------------</p><p>wykonanie:</p><p>Przygotowane ziemniaki wlozyc do wiekszego garnka, nalac zimnej wody na wysokosc 5 cm. powyzej ziemniakow i dodac 2 lyzki soli, gotowac od zagotowania ok. 20 min.</p><p>Ziemniaki dobrze odcedzic i wrzucic znow do tego garnka.</p><p>W czasie gotowania ziemniakow polaczyc mleko z maslem w malym rondelku, doprowadzic do zagotowania na malym ogniu, wlac do odcedzonych ziemniakow i pogniesc, ew. dodac wiecej mleka jesli trzeba do odpowiedniej gestosci. Doprawic sola i pieprzem, nakryc i trzymac w cieple.</p><p>Postawic duza gleboka patelnie (rondel) na srednim ogniu, dodac bekon i smazyc mieszajac chwilami - na chrupiaco, ok. 8 minut. Wyjac lyzka cedzakowa na talerz wylozony papierem kuchennym. Zachowac osobno lyzke wytopionego tluszczu.</p><p>Do rondla wlac 1-2 lyzki oliwy canola, w zaleznosci ile zostalo tluszczu z bekonu, do goracecej oliwy dodac czosnek, ewentualnie ziarna gorczycy, platki chili, trzymac minute, podwyzszyc cieplo, dodac partiami jarmuz i kapuste, wlac troszke wody, doprawic sola i pieprzem, dusic najpierw ok. 5 min. stale mieszajac, dalej dusic chwilami mieszajac dalsze 5 min. Dodac cukier i ocet, dusic jeszcze 2 min.</p><p></p><p>W miedzyczasie polaczyc maslo z zarezerwowanym tluszczem z boczku, musztarda - z dodatkiem soli i pieprzu po (1/4 lyzeczki) wymieszac na gladko, wrzucic chrupiacy boczek i zielona cebulke - to mozna przygotowac wczesniej i trzymac w lodowce.</p><p>Wykonczenie:</p><p>polaczyc ziemniaki z uduszona zielenina, przelozyc do formy do zapiekania i polozyc kawalkami maslo bekonowe po wierzchu. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 100 C (200 F) na 5 min. az maslo sie stopi.</p><p>Podawac gorace samo albo do pieczonego miesa. Smaczne, choc kaloryczne, ale raz na jakas okazje bedzie w sam raz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Hanka145, post: 1652175, member: 2354"] Jest sporo roznych przepisow na to popularne irlandzkie danie.Tu podaje przepis Bobby Flay, jednego z najlepszych mistrzow kulinarnych, ma on takze tytul: "iron shef" oraz posiada 5 restauracji. Jest pochodzenia irlandzkiego, a potrawa bardzo wypasiona, ale tradycyjna. [URL="https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-flay/yukon-gold-colcannon-with-sauteed-kale-and-cabbage-and-bacon-butter-4543687"]https://www.foodnetwork.com/recipes/bobby-f...-butter-4543687[/URL] (oryginal) skladniki: 2 i pol funta (czyli ok. kilograma) ziemniakow odmiany Yukon Gold - zolte z cienka skorka, obrane i pokrojone na 1,5 cm. kostki sol koszerna i swiezo mielony pieprz 4 lyzki niesolonego masla pokrojonoego w kostki 2 szklanki pelnego mleka albo 1,5 szkl. mleka + pol szkl. smietanki (ew. wiecej, jesli trzeba) 6 grubo krojonych plastrow (bekonu) boczku - pokrojone w male kwadraciki 1-2 lyzki oliwy canola 1 zabek czosnku cienko pokrojony 1 lyzeczka ziaren gorczycy (opcjonalnie) 1/8 lyzeczki czerwonych platkow chili 8 uncji (peczek) jarmuzu - oplukany, lekko wilgotny i grubo pociety pol glowki wloskiej kapusty cienko poszatkowanej 1 lyzeczka cukru 2 lyzki jablkowego octu --------------------------------- maslo bekonowe: cwiartka kostki masla niesolonego (8 lyzek) w pokojowej temp. 2 lyzeczki pelnoziarnistej musztardy sol koszerna i sw. pieprz 2 zielone cebulki tylko biala i lekkozielona czesc, cienko pokrojone ---------------------------------- wykonanie: Przygotowane ziemniaki wlozyc do wiekszego garnka, nalac zimnej wody na wysokosc 5 cm. powyzej ziemniakow i dodac 2 lyzki soli, gotowac od zagotowania ok. 20 min. Ziemniaki dobrze odcedzic i wrzucic znow do tego garnka. W czasie gotowania ziemniakow polaczyc mleko z maslem w malym rondelku, doprowadzic do zagotowania na malym ogniu, wlac do odcedzonych ziemniakow i pogniesc, ew. dodac wiecej mleka jesli trzeba do odpowiedniej gestosci. Doprawic sola i pieprzem, nakryc i trzymac w cieple. Postawic duza gleboka patelnie (rondel) na srednim ogniu, dodac bekon i smazyc mieszajac chwilami - na chrupiaco, ok. 8 minut. Wyjac lyzka cedzakowa na talerz wylozony papierem kuchennym. Zachowac osobno lyzke wytopionego tluszczu. Do rondla wlac 1-2 lyzki oliwy canola, w zaleznosci ile zostalo tluszczu z bekonu, do goracecej oliwy dodac czosnek, ewentualnie ziarna gorczycy, platki chili, trzymac minute, podwyzszyc cieplo, dodac partiami jarmuz i kapuste, wlac troszke wody, doprawic sola i pieprzem, dusic najpierw ok. 5 min. stale mieszajac, dalej dusic chwilami mieszajac dalsze 5 min. Dodac cukier i ocet, dusic jeszcze 2 min. W miedzyczasie polaczyc maslo z zarezerwowanym tluszczem z boczku, musztarda - z dodatkiem soli i pieprzu po (1/4 lyzeczki) wymieszac na gladko, wrzucic chrupiacy boczek i zielona cebulke - to mozna przygotowac wczesniej i trzymac w lodowce. Wykonczenie: polaczyc ziemniaki z uduszona zielenina, przelozyc do formy do zapiekania i polozyc kawalkami maslo bekonowe po wierzchu. Wstawic do piekarnika nagrzanego na 100 C (200 F) na 5 min. az maslo sie stopi. Podawac gorace samo albo do pieczonego miesa. Smaczne, choc kaloryczne, ale raz na jakas okazje bedzie w sam raz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Tanie danie niesłychanie
Colcannon - ziemniaki z kapustą po irlandzku
Top
Bottom