Conchigliette con pesce

Bahus

Member
Wrz 16, 2004
886
0
0
Conchigliette con pesce

(Conchigliette z potrawką z ryb)

600 g ryby (np. okoń morski, leszcz, rekin, jazgarz),
6 łyżek oliwy z oliwek,
1 cebula (lub czosnek),
kilka małych marchewek,
1 gałązka selera
sól, pieprz, oregano (lub bazylia),
500 g makaronu Conchigliette.(małe muszelki)

Makaron ugotować al dente w dużej ilości lekko osolonej wody. Odcedzić i osączyć na sicie. Na patelni podgrzewamy 6 łyżek oliwy z oliwek i dojrzałą, pokrojoną w cienkie talarki cebulę. Czekamy, aż cebula się zeszkli, ale nie zmieni koloru. Dorzucamy kilka małych marchewek i pokrojoną w kostkę gałązkę selera. Pozostawiamy na ogniu jeszcze przez kilka minut, a następnie doprawiamy szczyptą soli i pieprzu, dosypujemy dużą garść oregano. Po następnych kilku minutach duszenia dodajemy rozdrobnioną rybę. Doprowadzamy ragout do wrzenia podlewając od czasu do czasu szklanką białego, wytrawnego wina.

Inne warianty;
dodajmy pomidory, albo - zamiast cebuli - czosnek, a zamiast oregano - bazylię.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy