Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Consommé pomidorowe z grzankami i oliwą
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="borgia" data-source="post: 94801" data-attributes="member: 89"><p><strong>Consommé pomidorowe z grzankami i oliwą</strong></p><p></p><p>8 porcji, ale małych...</p><p></p><p>Oliwa: </p><p>1/2 szkl. posiekanego szczypiorku, </p><p> 5 łyżek oliwy. </p><p></p><p>Zupa: </p><p> 1 łyżka oliwy, </p><p> 1 cebula, </p><p> 3 ząbki czosnku, </p><p>1/2 szkl. przecieru pomidorowego, </p><p>1/4 łyżeczki pieprzu, </p><p>1,5 l odtłuszczonego bulionu drobiowego lub warzywnego, </p><p> 2 dojrzałe pomidory, </p><p> 4 łyżeczki soku z cytryny. </p><p></p><p>Grzanki: </p><p> 4 kromki białego chleba, </p><p> starty parmezan.</p><p></p><p> Zmiksować oliwę ze szczypirkiem na gładką masę. Sitko wyłożyć podwójną warstwą gęstej etaminy, ułożyć w misce i przefiltrować oliwę, dobrze wyciskając łyżką. Szczypiorek wyrzucić.</p><p> W dużym rondlu podgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać drobno posiekaną cebulę i zgnieciony i posiekany czosnek. Zrumienić na leciutko złoty kolor cały czas mieszając. Smażyć ok. 5 minut, lub do momentu, gdy cebula stanie się miękka. Dodać przecier i pieprz i dalej cały czas mieszając smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu. Uważać, aby przecier się nie przypalił. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Delikatnie całość przelać przez gęste sitko, nie wygniatając niczego. </p><p> Pokroić chleb na 8 jednakowych kawałków, usuwając skórkę. Ułożyć na blasze bez tłuszczu i opiec w piekarniku na złoty kolor. Wyjąć i delikatnie posypać parmezanem. Opiekać jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć i wystudzić.</p><p> Pomidory obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Dodać razem z sokiem z cytryny do bulionu. Podgrzać na średnim ogniu, ale nie gotować. Rozlać do bulionówe i tuż przed podaniem ozdobić grznką , skrapiając delikatnie szczypiorkową oliwą.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="borgia, post: 94801, member: 89"] [B]Consommé pomidorowe z grzankami i oliwą[/B] 8 porcji, ale małych... Oliwa: 1/2 szkl. posiekanego szczypiorku, 5 łyżek oliwy. Zupa: 1 łyżka oliwy, 1 cebula, 3 ząbki czosnku, 1/2 szkl. przecieru pomidorowego, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1,5 l odtłuszczonego bulionu drobiowego lub warzywnego, 2 dojrzałe pomidory, 4 łyżeczki soku z cytryny. Grzanki: 4 kromki białego chleba, starty parmezan. Zmiksować oliwę ze szczypirkiem na gładką masę. Sitko wyłożyć podwójną warstwą gęstej etaminy, ułożyć w misce i przefiltrować oliwę, dobrze wyciskając łyżką. Szczypiorek wyrzucić. W dużym rondlu podgrzać oliwę na średnim ogniu. Dodać drobno posiekaną cebulę i zgnieciony i posiekany czosnek. Zrumienić na leciutko złoty kolor cały czas mieszając. Smażyć ok. 5 minut, lub do momentu, gdy cebula stanie się miękka. Dodać przecier i pieprz i dalej cały czas mieszając smażyć kolejne 5 minut na małym ogniu. Uważać, aby przecier się nie przypalił. Wlać bulion i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 20 minut. Delikatnie całość przelać przez gęste sitko, nie wygniatając niczego. Pokroić chleb na 8 jednakowych kawałków, usuwając skórkę. Ułożyć na blasze bez tłuszczu i opiec w piekarniku na złoty kolor. Wyjąć i delikatnie posypać parmezanem. Opiekać jeszcze 1-2 minuty. Wyjąć i wystudzić. Pomidory obrać, usunąć pestki. Miąższ pokroić w drobną kosteczkę. Dodać razem z sokiem z cytryny do bulionu. Podgrzać na średnim ogniu, ale nie gotować. Rozlać do bulionówe i tuż przed podaniem ozdobić grznką , skrapiając delikatnie szczypiorkową oliwą. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Płynąco
Zupy
Consommé pomidorowe z grzankami i oliwą
Top
Bottom