- Paź 28, 2004
- 1,551
- 1
- 0
Coq an vin jako szaszłyk
750 g podudzia z kurczaka, bez kości ale ze skórą
150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kawałki
2 duże marchewki
8 małych ziemniaków
8 małych cebulek
8 pieczarek
1 łyżka czerwonego octu
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru
sól i pieprz
łyżka oliwy
Marynata
20 g masła
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula drobno pokrojona
tymianek
3 listki laurowe
500 ml czerwonego wina
1 Na rozpuszczonym maśłe smażymy cebulę i czosnek, dodajemy tymianek i listek laurowy, zalewamy winem i dusimy 5 minut. Ochładzamy.
2. Mięso kroimy w kawałki. Dodajemy do niego uprzednio pokrojony boczek i zalewamy marynatą. Odstawiamy na całą noc (minimum 4 godziny)
3. Na parze gotujemy ziemniaki w łupkach i marchew. Po 15 minutach dodajemy cebulę i pieczarki. Ugotowane ziemniaki obieramy. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki. Polewamy oliwą.
Grillujemy na średnim ogniu po 7-8 minut z każdej strony.
4.Pozostałą marynatę odcedzamy przez sitko. Dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz, oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z paroma łyżkami wody. Wstawiamy na ogień i redukujemy płyn o połowę. Powstałą emulsją polewamy gotowe szaszłyki.
Ps. Powstaje 8 porcji.

750 g podudzia z kurczaka, bez kości ale ze skórą
150 g wędzonego boczku, pokrojonego w kawałki
2 duże marchewki
8 małych ziemniaków
8 małych cebulek
8 pieczarek
1 łyżka czerwonego octu
łyżka mąki ziemniaczanej
łyżka cukru
sól i pieprz
łyżka oliwy
Marynata
20 g masła
2 ząbki czosnku, posiekane
1 cebula drobno pokrojona
tymianek
3 listki laurowe
500 ml czerwonego wina
1 Na rozpuszczonym maśłe smażymy cebulę i czosnek, dodajemy tymianek i listek laurowy, zalewamy winem i dusimy 5 minut. Ochładzamy.
2. Mięso kroimy w kawałki. Dodajemy do niego uprzednio pokrojony boczek i zalewamy marynatą. Odstawiamy na całą noc (minimum 4 godziny)
3. Na parze gotujemy ziemniaki w łupkach i marchew. Po 15 minutach dodajemy cebulę i pieczarki. Ugotowane ziemniaki obieramy. Wszystkie składniki nadziewamy na patyczki. Polewamy oliwą.

Grillujemy na średnim ogniu po 7-8 minut z każdej strony.
4.Pozostałą marynatę odcedzamy przez sitko. Dodajemy ocet, cukier, sól i pieprz, oraz mąkę ziemniaczaną rozmieszaną z paroma łyżkami wody. Wstawiamy na ogień i redukujemy płyn o połowę. Powstałą emulsją polewamy gotowe szaszłyki.
Ps. Powstaje 8 porcji.
Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: