Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cordon bleu*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Cinka" data-source="post: 440404" data-attributes="member: 1716"><p>Wprawdzie na forum była mowa o nim, to jednak przepisu nie znalazłam, zamieszczam więc wersję jaką sama robię. </p><p>Nie wiem z czego ma być w oryginale - spotykałam nazwy - cordon blue a także cordon bleu - z cielęciny, wieprzowiny i z kurczaka, myślę że i filet z indyka również by się świetnie nadawał.</p><p></p><p>Piersi z kurczaka - po 1 pojedyńczej na osobę</p><p>Plastry szynki - po 1 na kotlet</p><p>Ser żółty - ulubiony - ja używam mozarelli (nie tej z zalewy), lub kasztelańskiego - 1 grubszy plasterek na kotlet wielkości połowy plastra szynki</p><p>Jajka - do panierowania</p><p>Bułka tarta</p><p>Masło</p><p></p><p>Podwójne filety przeciąć na pół, odciąć luźne płaty spod spodu, pojedyńcze filety przeciąć z grubości na pół od zewnętrznej strony do miejsca gdzie znajdowała się chrząstka łącząca - naciąć ale nie do końca, rozłożyć i lekko ostrożnie roztłuc na dość cienki płat. Uważać żeby nie rozerwać środka. Jeśli mięso się klei zwilżyć wodą. Można też rozbijać przez woreczek foliowy.</p><p></p><p>Na roztłuczony płat mięsa położyć kilka skrawków masła - niewiele, posolić, posypać lekko przyprawą do kurczaka (przypraw niewiele bo szynka i ser też doda smaku) położyć plaster szynki mniejszy niż powierzchnia mięsa, na połowie szynki ułożyć gruby plaster sera.</p><p>Całość ostrożnie złożyć na pół, docisnąć całość, obtoczyć w rozmąconym jajku z przyprawami i w bułce tartej.</p><p></p><p>Mięso doskonale się trzyma - nie ma obawy że coś się rozleci w smażeniu. Na patelni można dodatkowo przycisnąć po bokach - nie naciskać na środek!</p><p>Obsmazać krótko na złoto z obu stron.</p><p></p><p>Można też zrobić wersję mini - przeciąć filet na pół z grubości, roztłuc itd - szynkę i ser zmniejszyć odpowiednio tak by dokoła boki pozostały wolne.</p><p></p><p>[ATTACH=full]5527[/ATTACH]</p><p>[ATTACH=full]5530[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Cinka, post: 440404, member: 1716"] Wprawdzie na forum była mowa o nim, to jednak przepisu nie znalazłam, zamieszczam więc wersję jaką sama robię. Nie wiem z czego ma być w oryginale - spotykałam nazwy - cordon blue a także cordon bleu - z cielęciny, wieprzowiny i z kurczaka, myślę że i filet z indyka również by się świetnie nadawał. Piersi z kurczaka - po 1 pojedyńczej na osobę Plastry szynki - po 1 na kotlet Ser żółty - ulubiony - ja używam mozarelli (nie tej z zalewy), lub kasztelańskiego - 1 grubszy plasterek na kotlet wielkości połowy plastra szynki Jajka - do panierowania Bułka tarta Masło Podwójne filety przeciąć na pół, odciąć luźne płaty spod spodu, pojedyńcze filety przeciąć z grubości na pół od zewnętrznej strony do miejsca gdzie znajdowała się chrząstka łącząca - naciąć ale nie do końca, rozłożyć i lekko ostrożnie roztłuc na dość cienki płat. Uważać żeby nie rozerwać środka. Jeśli mięso się klei zwilżyć wodą. Można też rozbijać przez woreczek foliowy. Na roztłuczony płat mięsa położyć kilka skrawków masła - niewiele, posolić, posypać lekko przyprawą do kurczaka (przypraw niewiele bo szynka i ser też doda smaku) położyć plaster szynki mniejszy niż powierzchnia mięsa, na połowie szynki ułożyć gruby plaster sera. Całość ostrożnie złożyć na pół, docisnąć całość, obtoczyć w rozmąconym jajku z przyprawami i w bułce tartej. Mięso doskonale się trzyma - nie ma obawy że coś się rozleci w smażeniu. Na patelni można dodatkowo przycisnąć po bokach - nie naciskać na środek! Obsmazać krótko na złoto z obu stron. Można też zrobić wersję mini - przeciąć filet na pół z grubości, roztłuc itd - szynkę i ser zmniejszyć odpowiednio tak by dokoła boki pozostały wolne. [ATTACH=full]5527[/ATTACH] [ATTACH=full]5530[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Mięsa i wędliny
Cordon bleu*
Bottom