- Wrz 15, 2005
- 4,188
- 0
- 0
corn dogs- parowki w ciescie kukurydzianym
Kolejny ekspresowy przepis- moze wzbogacic nasze sniadanie, kolacje, przyjecie...
pochodzi z ksiazki "Street food" C. Ferguson. Przepis zostal stworzony w 1942 roku przez Neila Fletchera z Teksasu i jest praktycznie rozpowszechniony w calej Ameryce Polnocnej.
Skladniki:
10 parowek (badz dowolnych malych kielbasek, np. frankfurterek)
10 patyczkow drewnianych
45g maki kukurydzianej
75 g maki pszennej
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
175 g maslanki albo chudego jogurtu naturalnego
1 jajko
Wykonanie:
patyczki moczyc pol godziny w wodzie.
Parowki opruszyc maka
Ciasto: make, sol i proszek do pieczenia wrzucic do miski. Osobno wynmieszac jajko z maslanka- dodac do maki i ponownie wszystko razem wymieszac, by nie bylo grudek.
Podgrzewamy gleboki olej do ok 190 stopni, kielbaski nadziewamy na patyczki, zanurzamy w ciescie i wkladamy do oleju (musi byc tak duzo oleju, by kielbaski sie wnim cale zanurzyly, inaczej ciasto sie rozleje na boki) . Smazymy okolo 4 minuty.
Smacznego
Kolejny ekspresowy przepis- moze wzbogacic nasze sniadanie, kolacje, przyjecie...
pochodzi z ksiazki "Street food" C. Ferguson. Przepis zostal stworzony w 1942 roku przez Neila Fletchera z Teksasu i jest praktycznie rozpowszechniony w calej Ameryce Polnocnej.
Skladniki:
10 parowek (badz dowolnych malych kielbasek, np. frankfurterek)
10 patyczkow drewnianych
45g maki kukurydzianej
75 g maki pszennej
1/4 lyzeczki soli
1/4 lyzeczki proszku do pieczenia
175 g maslanki albo chudego jogurtu naturalnego
1 jajko
Wykonanie:
patyczki moczyc pol godziny w wodzie.
Parowki opruszyc maka
Ciasto: make, sol i proszek do pieczenia wrzucic do miski. Osobno wynmieszac jajko z maslanka- dodac do maki i ponownie wszystko razem wymieszac, by nie bylo grudek.
Podgrzewamy gleboki olej do ok 190 stopni, kielbaski nadziewamy na patyczki, zanurzamy w ciescie i wkladamy do oleju (musi byc tak duzo oleju, by kielbaski sie wnim cale zanurzyly, inaczej ciasto sie rozleje na boki) . Smazymy okolo 4 minuty.
Smacznego

