- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
Cornish Pasties to przysmak z Cornwalii
Nadziewane sa najczesciej wolowina, cebula, ziemniakami i brukwia, choc bezmiesne sa rowniez popularne.
Dawniej nazieniem bylo to co bylo akurat dostepne sezonowo, lub zalezalo od stopnia zamoznosci domu.
Nasze Cornish Pasties nadziewamy drobno posiekanym stekiem wolowym, wymieszanym z pokrojonymi w kostke: cebulka, ziemniakami, brukwia i doprawiamy ziolami. Miesa nie gotujemy ani smazymi, pierogi pieka sie wystarczajaco dlugo aby mieso stalo sie miekkie.
Ciasto przygotowujemy w mikserze planetarnym, bo sa to z reguly duze ilosci, mozna jednak je wykonac recznie, eksperymentujac z iloscia wody.
Ponizej podaje nasze proporcje oczywiscie zmniejszone odpowiednio i dostosowane do domowych potrzeb.
Na 4 duze pierogi:
500g maki zwyklej pszennej (o jak najwiekszej zawartosci bialka, np 11,3g)
szczypta soli lub dwie
120g smalcu
120g masla
Maslo i smalec wlozyc do zamrazarki na 15 -30 minut przed zagnieceniem ciasta. Przesiac make z sola do miski, na tarce o duzych oczkach zetrzec do maki bardzo twarde maslo i smalec, mieszajac od czasu do czasu aby caly tluszcz pokryl sie maka. Wtedy dodac tyle lodowatej wody aby powstalo twarde ale dosc plastyczne ciasto. Krotko zagniesc i utworzyc gladka kule. Zawinac ja w folie i wlozyc do lodowki na godzine.
W tym czasie przygotowac nadzienie:
300g drobno posiekanej wolowiny (takiej, ktora nie wymaga dlugiego gotowania)
250g ziemniakow, obranych i pokrojonych w kostke
250g brukwi, obranej i pokrojonej w kostke
1 cebula, posiekana dorbno,
1-2 lyzki oleju
rozkruszona kostka wolowego bulionu
drobno posiekana zielona pietruszka
posiekane liscie (tylko) tymianku
sol i swiezo mielony czarny pieprz
Roztrzepane duze jajo.
Wszystko wymieszac w misce.
Piec rozgrzac do 180C z termoobiegiem.
Ciasto podzielic na 4 czesci. Kazda rozwalkowac na ok 20cm kolo. Nadzienie podzielic i ulozyc na srodku kazdego kregu ciasta.
Brzegi kola posmarowac jajem i zlepic ciasto zaczynajac od brzegow do srodka. Zlepienie uksztaltowac w tzw. scallop edge ( ksztalt bierze nazwe od muszli malzy Sw Jakuba), przypomina nieco graficzna reprezentacje fali/ wody. Naciac po obu stronach (krotkie ciecia), aby para mogla swobodnie uciekac w trakcie pieczenia.
Gotowe pierogi ulozyc zlepieniem w gore, wypedzlowac jajem i piec ok 40-45 min., az ciasto sie zezloci.
Najlepsze sa podane prosto z pieca z salatka z lisci salat.

Dawniej nazieniem bylo to co bylo akurat dostepne sezonowo, lub zalezalo od stopnia zamoznosci domu.
Nasze Cornish Pasties nadziewamy drobno posiekanym stekiem wolowym, wymieszanym z pokrojonymi w kostke: cebulka, ziemniakami, brukwia i doprawiamy ziolami. Miesa nie gotujemy ani smazymi, pierogi pieka sie wystarczajaco dlugo aby mieso stalo sie miekkie.
Ciasto przygotowujemy w mikserze planetarnym, bo sa to z reguly duze ilosci, mozna jednak je wykonac recznie, eksperymentujac z iloscia wody.
Ponizej podaje nasze proporcje oczywiscie zmniejszone odpowiednio i dostosowane do domowych potrzeb.
Na 4 duze pierogi:
500g maki zwyklej pszennej (o jak najwiekszej zawartosci bialka, np 11,3g)
szczypta soli lub dwie
120g smalcu
120g masla
Maslo i smalec wlozyc do zamrazarki na 15 -30 minut przed zagnieceniem ciasta. Przesiac make z sola do miski, na tarce o duzych oczkach zetrzec do maki bardzo twarde maslo i smalec, mieszajac od czasu do czasu aby caly tluszcz pokryl sie maka. Wtedy dodac tyle lodowatej wody aby powstalo twarde ale dosc plastyczne ciasto. Krotko zagniesc i utworzyc gladka kule. Zawinac ja w folie i wlozyc do lodowki na godzine.
W tym czasie przygotowac nadzienie:
300g drobno posiekanej wolowiny (takiej, ktora nie wymaga dlugiego gotowania)
250g ziemniakow, obranych i pokrojonych w kostke
250g brukwi, obranej i pokrojonej w kostke
1 cebula, posiekana dorbno,
1-2 lyzki oleju
rozkruszona kostka wolowego bulionu
drobno posiekana zielona pietruszka
posiekane liscie (tylko) tymianku
sol i swiezo mielony czarny pieprz
Roztrzepane duze jajo.
Wszystko wymieszac w misce.
Piec rozgrzac do 180C z termoobiegiem.
Ciasto podzielic na 4 czesci. Kazda rozwalkowac na ok 20cm kolo. Nadzienie podzielic i ulozyc na srodku kazdego kregu ciasta.
Brzegi kola posmarowac jajem i zlepic ciasto zaczynajac od brzegow do srodka. Zlepienie uksztaltowac w tzw. scallop edge ( ksztalt bierze nazwe od muszli malzy Sw Jakuba), przypomina nieco graficzna reprezentacje fali/ wody. Naciac po obu stronach (krotkie ciecia), aby para mogla swobodnie uciekac w trakcie pieczenia.
Gotowe pierogi ulozyc zlepieniem w gore, wypedzlowac jajem i piec ok 40-45 min., az ciasto sie zezloci.
Najlepsze sa podane prosto z pieca z salatka z lisci salat.
Ostatnią edycję dokonał moderator: