Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Coroa de Natal
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="A.S." data-source="post: 637113" data-attributes="member: 2980"><p>Niewiele odbiega od tradycyjnego Bolo-Rei, ktore ozdobione jest na wierzchu owocami kandyzowanymi i posypane gruba warstwa cukru pudru.</p><p></p><p>Korone mozna wykonac i bez naciec, przyznam szczerze, ze jeszcze z nacieciami nie widzialam.</p><p></p><p>Skladniki:</p><p>1 kg maki pszennej</p><p>50 g drozdzy piekarskich (swiezych)</p><p>200 g cukru</p><p>150 g masla</p><p>6 jaj</p><p>szczypta soli</p><p>1 cytryna - otarta skorka</p><p>100 ml rumu</p><p>50 g mielonych orzechow wloskich</p><p>50 g migdalow - tutaj moga byc w platkach, w kostke, lub posiekane</p><p>200 g owocow kandyzowanych roznych (*figi, pomarancze, dynia, czeresnie, ananas, inne)</p><p>mleko do drozdzy</p><p>roztrzepane jajko do posmarowania ciasta</p><p></p><p>Wykonanie:</p><p>Odsypujemy 250 g maki do miseczki, rozpuszczamy drozdze w niewielkiej ilosci cieplego mleka i dodajemy do maki. Zagniatamy i pozostawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia.</p><p>Po wyrosnieciu dodajemy cukier, miekkie maslo, cale jaja, sol i pozostala make. Dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy skorke z cytryny i rum. Pozostawiamy do ponownego wyrosniecia az do podwojenia objetosci.</p><p>Kroimy owoce kandyzowane na mniejsze kawalki (*drobna kostka).</p><p>Rozwalkowujemy na wysypanej maka powierzchni tak aby otrzymac prostokat o grubosci pol centymetra. Ukladamy owoce kandyzowane, orzechy i migdaly, zostawiajac sobie czesc do dekoracji.</p><p>Zwijamy ciasto jak rolade i laczymy w wieniec. </p><p>Przenosimy na nasmarowana tluszczem forme do pieczenia i pozostawiamy jeszcze troche do wyrosniecia, po czym nozyczkami lub ostrym nozem robimy naciecia po obwodzie ciasta.</p><p>Pedzlujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, okolo 40 minut.</p><p>Dekorujemy owocami i jak widac na oryginalnym zdjeciu nitkami zrobionymi na bazie cukru i zoltek (*gotowe sa do nabycia w cukierniach). </p><p></p><p>Przepis pochodzi z pliku PDF &quot; Revista Especial da cozinha - Doces de Natal&quot;, udostepniony na forum Nasza Portugalia. Tlumaczenie na zyczenie Johasi.</p><p>* moje uwagi.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="A.S., post: 637113, member: 2980"] Niewiele odbiega od tradycyjnego Bolo-Rei, ktore ozdobione jest na wierzchu owocami kandyzowanymi i posypane gruba warstwa cukru pudru. Korone mozna wykonac i bez naciec, przyznam szczerze, ze jeszcze z nacieciami nie widzialam. Skladniki: 1 kg maki pszennej 50 g drozdzy piekarskich (swiezych) 200 g cukru 150 g masla 6 jaj szczypta soli 1 cytryna - otarta skorka 100 ml rumu 50 g mielonych orzechow wloskich 50 g migdalow - tutaj moga byc w platkach, w kostke, lub posiekane 200 g owocow kandyzowanych roznych (*figi, pomarancze, dynia, czeresnie, ananas, inne) mleko do drozdzy roztrzepane jajko do posmarowania ciasta Wykonanie: Odsypujemy 250 g maki do miseczki, rozpuszczamy drozdze w niewielkiej ilosci cieplego mleka i dodajemy do maki. Zagniatamy i pozostawiamy w cieplym miejscu do wyrosniecia. Po wyrosnieciu dodajemy cukier, miekkie maslo, cale jaja, sol i pozostala make. Dobrze wyrabiamy i na koniec dodajemy skorke z cytryny i rum. Pozostawiamy do ponownego wyrosniecia az do podwojenia objetosci. Kroimy owoce kandyzowane na mniejsze kawalki (*drobna kostka). Rozwalkowujemy na wysypanej maka powierzchni tak aby otrzymac prostokat o grubosci pol centymetra. Ukladamy owoce kandyzowane, orzechy i migdaly, zostawiajac sobie czesc do dekoracji. Zwijamy ciasto jak rolade i laczymy w wieniec. Przenosimy na nasmarowana tluszczem forme do pieczenia i pozostawiamy jeszcze troche do wyrosniecia, po czym nozyczkami lub ostrym nozem robimy naciecia po obwodzie ciasta. Pedzlujemy roztrzepanym jajkiem i pieczemy w temperaturze 180 stopni, okolo 40 minut. Dekorujemy owocami i jak widac na oryginalnym zdjeciu nitkami zrobionymi na bazie cukru i zoltek (*gotowe sa do nabycia w cukierniach). Przepis pochodzi z pliku PDF " Revista Especial da cozinha - Doces de Natal", udostepniony na forum Nasza Portugalia. Tlumaczenie na zyczenie Johasi. * moje uwagi. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasta
Coroa de Natal
Top
Bottom