- Gru 21, 2005
- 7,253
- 6
- 0
175g masla
2 lyzki golden syrup (nie wiem czy u Was dostepny, ale ktos mowil, ze miod sztuczny to substytut, a jesli nie to wysle paczke...
200g gorzkiej czekolady
280g pokruszonych ciastek "digestive"
85g rodzynek
85g orzechow laskowych (mozna je potrzymac chwilke w piekarniku, albo na patelni)
50g kakao
Maslo, czekolade, syrop i kakao wlozyc do rondelka i rozpuscic na bardzo malym ogniu. Zamieszac. Zdjac z ognia i dodac pokruszone "digestive", orzechy, rodzynki i mieszac, mieszac... mozna dodac skorke z pomaranczy...
Mase wylozyc do kwadratowej , wylozonej papierem perg. blachy, rozsmarowac rowno i wlozyc do lodowki na 20-30 imn. (mozna wsadzic do zamrazalnika). Gdy stwardnieje, pokroic na kawalki, wylozyc na talerz i podawac z gesta (lub ubita) smietanka bez dodatkow.
Bardzo bogate ale pyszne!
2 lyzki golden syrup (nie wiem czy u Was dostepny, ale ktos mowil, ze miod sztuczny to substytut, a jesli nie to wysle paczke...
200g gorzkiej czekolady
280g pokruszonych ciastek "digestive"
85g rodzynek
85g orzechow laskowych (mozna je potrzymac chwilke w piekarniku, albo na patelni)
50g kakao
Maslo, czekolade, syrop i kakao wlozyc do rondelka i rozpuscic na bardzo malym ogniu. Zamieszac. Zdjac z ognia i dodac pokruszone "digestive", orzechy, rodzynki i mieszac, mieszac... mozna dodac skorke z pomaranczy...
Mase wylozyc do kwadratowej , wylozonej papierem perg. blachy, rozsmarowac rowno i wlozyc do lodowki na 20-30 imn. (mozna wsadzic do zamrazalnika). Gdy stwardnieje, pokroic na kawalki, wylozyc na talerz i podawac z gesta (lub ubita) smietanka bez dodatkow.
Bardzo bogate ale pyszne!