Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Couscous z harissa i warzywami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="tatter" data-source="post: 471419" data-attributes="member: 1142"><p>Na zyczenie bernadka wpisuje...</p><p>proporcje podaje dla 5-6 osob (robie taki couscous do mies na przyjecia BBQ)</p><p></p><p>3 lyzki oliwy z oliwek</p><p>1 lyzeczka swiezo mielonego pieprzu</p><p>1 lyzka papryki</p><p>1 lyzka tabilu lub mielonego kuminu i kolendry (lacznie)</p><p>2 cebule, grubo siekane</p><p>3 pomidory, obrane ze skorki i pokrojone</p><p>60g ciecierzycy (moczonej przez noc) lub 1/2 puszki odsaczonych</p><p>prawie litr wody</p><p>2 marchewki, pokrojone w grube plastry</p><p>2 cukinie, w grube plastry</p><p>3 male brukwie, pokrojone na cwiartki</p><p>200g obranego ze skorki bobu</p><p>200g kapusty sercowej, pokrojonej na kawalki</p><p>2 czerwone papryki, w kostke</p><p>garsc siekanej zielonej kolendry</p><p>sol</p><p>300g couscous</p><p>harissa (ilosci wg upodobania)</p><p></p><p>Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule i przyprawy, smaze na srednim ogniu 3-4 min. Dodaje pomidory i smaze kolejne kilka minut.</p><p>Gotuje ciecierzyce w niesolonej wodzie (jesli takowej uzywam). Zagotowuje, przykrywam i gotuje 40min na malym ogniu. Dorzucam do garnka z ciecierzyca warzywa, kolendre i sol i dalej gotuje 20-30 min lub do momentu kiedy warzywa sa ugotowane.</p><p>jesli uzywam ciecierzycy z puszki wkladam ja do garnka razem z innymi warzywami, kolendra i sola, zalewam woda i gotuje 20-30 min.</p><p>Couscous przygotwuje wg instrukcji na opakowaniu, przy koncu gotowania warzyw.</p><p>Harisse rozprowadzam kilkoma lyzkami wody z gotowania warzyw.</p><p>Couscous ukladam w cieplej misce, dookola wykladajac warzywa, calosc polewam rozcienczona harissa.</p><p>Warzywa mozna dodac rozmaite: dynie, groszek, ziemniaki, karczochy...oberzyny, pasternak...co lubimy i mamy pod reka. Generalnie powinno byc 7 roznych warzyw.</p><p>Smacznego!</p><p></p><p>Zdjecie dorzuce w sezonie BBQ.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="tatter, post: 471419, member: 1142"] Na zyczenie bernadka wpisuje... proporcje podaje dla 5-6 osob (robie taki couscous do mies na przyjecia BBQ) 3 lyzki oliwy z oliwek 1 lyzeczka swiezo mielonego pieprzu 1 lyzka papryki 1 lyzka tabilu lub mielonego kuminu i kolendry (lacznie) 2 cebule, grubo siekane 3 pomidory, obrane ze skorki i pokrojone 60g ciecierzycy (moczonej przez noc) lub 1/2 puszki odsaczonych prawie litr wody 2 marchewki, pokrojone w grube plastry 2 cukinie, w grube plastry 3 male brukwie, pokrojone na cwiartki 200g obranego ze skorki bobu 200g kapusty sercowej, pokrojonej na kawalki 2 czerwone papryki, w kostke garsc siekanej zielonej kolendry sol 300g couscous harissa (ilosci wg upodobania) Na patelni rozgrzewam olej, wrzucam cebule i przyprawy, smaze na srednim ogniu 3-4 min. Dodaje pomidory i smaze kolejne kilka minut. Gotuje ciecierzyce w niesolonej wodzie (jesli takowej uzywam). Zagotowuje, przykrywam i gotuje 40min na malym ogniu. Dorzucam do garnka z ciecierzyca warzywa, kolendre i sol i dalej gotuje 20-30 min lub do momentu kiedy warzywa sa ugotowane. jesli uzywam ciecierzycy z puszki wkladam ja do garnka razem z innymi warzywami, kolendra i sola, zalewam woda i gotuje 20-30 min. Couscous przygotwuje wg instrukcji na opakowaniu, przy koncu gotowania warzyw. Harisse rozprowadzam kilkoma lyzkami wody z gotowania warzyw. Couscous ukladam w cieplej misce, dookola wykladajac warzywa, calosc polewam rozcienczona harissa. Warzywa mozna dodac rozmaite: dynie, groszek, ziemniaki, karczochy...oberzyny, pasternak...co lubimy i mamy pod reka. Generalnie powinno byc 7 roznych warzyw. Smacznego! Zdjecie dorzuce w sezonie BBQ. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Couscous z harissa i warzywami
Top
Bottom