Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Coxinha (po polsku pałka)*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Tina86" data-source="post: 1105637" data-attributes="member: 13763"><p>Przepis kilka lat temu moja mama dostała od koleżanki. Danie pyszne, ale bardzo pracochłonne. Z tej porcji wyszło mi 56 szt. Podaje zawsze z sosem musztardowym i czosnkowym, tak nam najlepiej smakuje. </p><p></p><p>COXINHA (po polsku PAŁKA) </p><p>3 piersi z kurczaka </p><p>1/2 posiekanej cebuli </p><p>2 posiekane ząbki czosnku (nie koniecznie) </p><p>6 łyżek masła </p><p>2 kostki bulionu wołowego </p><p>sól </p><p>pieprz </p><p>3 szklanki mąki </p><p>30 dag kremowego twarożku (np. Twój Smak, Ostrowia) </p><p>2 jajka </p><p>tarta bułka </p><p>tłuszcz do głębokiego smażenia </p><p></p><p>Włóż do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki. Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój. Odmiesz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagnataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm (lepsze trochę cieńsze) i powycinaj kółka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka (ja robię normalne pierożki, bo te udka mi nie wychodziły). Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu co jakis czas odwracając.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Tina86, post: 1105637, member: 13763"] Przepis kilka lat temu moja mama dostała od koleżanki. Danie pyszne, ale bardzo pracochłonne. Z tej porcji wyszło mi 56 szt. Podaje zawsze z sosem musztardowym i czosnkowym, tak nam najlepiej smakuje. COXINHA (po polsku PAŁKA) 3 piersi z kurczaka 1/2 posiekanej cebuli 2 posiekane ząbki czosnku (nie koniecznie) 6 łyżek masła 2 kostki bulionu wołowego sól pieprz 3 szklanki mąki 30 dag kremowego twarożku (np. Twój Smak, Ostrowia) 2 jajka tarta bułka tłuszcz do głębokiego smażenia Włóż do garnka kurczaka, cebulę, czosnek, bulion, sól, pieprz i masło. Wlej 4 szklanki wody, gotuj, aż kurczak będzie miękki. Z bulionu wyjmij piersi kurczaka i drobniutko je pokrój. Odmiesz i zagotuj 3 szklanki bulionu, w którym gotował się kurczak. Wsyp mąkę, energicznie mieszając gotuj około minuty, aż powstanie ciasto. Wyjmij z garnka, a gdy trochę przestygnie, dodaj dwa żółtka i zagnataj tak długo, aż nie będzie grudek (około 10 minut). Następnie rozwałkuj ciasto do grubości 1/2 cm (lepsze trochę cieńsze) i powycinaj kółka (np. szklanką). Na każdym ułóż trochę serka i porcję farszu z kurczaka. Brzegi sklejaj mocno ponad farszem, formując je tak aby przypominały udka kurczaka (ja robię normalne pierożki, bo te udka mi nie wychodziły). Panieruj w roztrzepanym białku, a potem w tartej bułce. Smaż 8 minut w głębokim tłuszczu co jakis czas odwracając. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Małe danka
Coxinha (po polsku pałka)*
Top
Bottom