Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Creme brulee - 3 rodzaje
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 439130" data-attributes="member: 956"><p><strong>Creme brulee</strong></p><p>1 laska wanilii</p><p>3 szklanki śmietanki kremowej 32%</p><p>1 szklanka śmietanki 12%</p><p>8 żółtek</p><p>0,5 szklanki cukru pudru</p><p>30 ml likieru pomarańczowego </p><p>50 g płatków migdałowych</p><p>1/3 szklanki miałkiego cukru</p><p></p><p>1. Rozetnij na pół laskę wanilii, wrzuć do rondla i zalej obydwiema śmietankami. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przykryj i odstaw.</p><p></p><p>2. Do rondla z grubym dnem wbij żółtka, wlej likier (lub skórkę otartą z pomarańczy i brandy). Wsyp cukier puder, ubijaj mikserem 5 minut. Wlej gorącą śmietankę (już bez wanilii), postaw rondel na maleńkim ogniu i ubijaj gęsty krem przez 10 minut. Pilnuj by temperatura nie przekroczyła 80° C. Wsyp na dno 6-8 foremek lub filiżanek z porcelitu płatki migdałowe, wlej krem.</p><p></p><p>3. Nagrzej piekarnik do 150°. Ułóż foremki z kremem w brytfannie i wlej do niej tyle wody, by sięgałą do połowy ścianek foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut., aż krem lekko się zetnie. Wbij w środek jednej z foremek nóż, gdy po wyjęciu będzie czysty, krem jest upieczony. Wystudzony wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Creme brulee można przygotować dzień wcześniej, co jest bardzo wygodne.</p><p></p><p>4. Tuż przed podaniem posyp krem równą, ośmiomilimetrową warstwą miałkiego cukru. Włącz górne ogrzewanie w piekarniku lub grill i wstaw foremki â nie zamykaj drzwiczek i cały czas obserwuj powierzchnię kremu. Gdy tylko cukier roztopi się i nabierze karmelowej barwy, natychmiast wyjmij, a gdy zastygnie, podaj z ułożonymi na paterze pokrojonymi owocami (banany, gruszki, pomarańcze, mandarynki).</p><p></p><p><strong>Krem mocha</strong></p><p>5 żółtek</p><p>2 jajka</p><p>0,25 szklanki wrzącej wody</p><p>2 szklanki śmietanki 12%</p><p>1 szklanka śmietanki 32%</p><p>0,75 szklanki cukru</p><p>100g gorzkiej czekolady</p><p>2 łyżki kawy rozpuszczalnej</p><p>25r ml spirytusu</p><p>1 łyżka ciemnego kakao</p><p></p><p>Zaparz kawę w gorącej wodzie, wrzuć pokruszoną czekoladę i starannie wymieszaj. Zagotuj obydwie śmietanki. Ubij żółtka i jajka z cukrem, wlej gorącą śmietankę, syrop czekoladowy, spirytus i ubijaj krem na ledwie mrugającym ogniu. Dalej postępuj tak, jak podaje przepis na creme brulee. Ale cukier, który ma utworzyć karmel, wymieszaj z łyżką kakao.</p><p></p><p><strong>Krem kawowy</strong></p><p>6 łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej</p><p>0,5 szklanki wrzącej wody</p><p>3 szklanki śmietanki kremowej 32%</p><p>5 jajek</p><p>2/3 szklanki cukru</p><p>3 łyżki likieru pomarańczowego</p><p>2 łyżki zmielonej kawy</p><p></p><p>Wymieszaj kawę z wrzącą wodą. Zagotuj śmietankę, ubij na małym ogniu jajka z cukrem. Wymieszaj z gorącą śmietanką, kawą i likierem (możesz użyć spirytusu wymieszanego z zagęszczonym sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy). Ubijaj przez kilka minut na małym ogniu, przelej do foremek i piecz tak, jak creme brulee, ale cukier, który pokryje krem przed grillowaniem, wymieszaj ze zmieloną kawą.</p><p></p><p></p><p><em><span style="color: #009900">P.S. Przepisy pochodzą sprzed paru lat z czasopisma &quot;Smaki i Aromaty&quot; i nic nie ma w nich o palniku. Jak widać pod grillem, czy w piekarniku też można było kiedyś je zrobić.</span></em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 439130, member: 956"] [B]Creme brulee[/B] 1 laska wanilii 3 szklanki śmietanki kremowej 32% 1 szklanka śmietanki 12% 8 żółtek 0,5 szklanki cukru pudru 30 ml likieru pomarańczowego 50 g płatków migdałowych 1/3 szklanki miałkiego cukru 1. Rozetnij na pół laskę wanilii, wrzuć do rondla i zalej obydwiema śmietankami. Gotuj na małym ogniu przez kilka minut. Przykryj i odstaw. 2. Do rondla z grubym dnem wbij żółtka, wlej likier (lub skórkę otartą z pomarańczy i brandy). Wsyp cukier puder, ubijaj mikserem 5 minut. Wlej gorącą śmietankę (już bez wanilii), postaw rondel na maleńkim ogniu i ubijaj gęsty krem przez 10 minut. Pilnuj by temperatura nie przekroczyła 80° C. Wsyp na dno 6-8 foremek lub filiżanek z porcelitu płatki migdałowe, wlej krem. 3. Nagrzej piekarnik do 150°. Ułóż foremki z kremem w brytfannie i wlej do niej tyle wody, by sięgałą do połowy ścianek foremek. Przykryj folią aluminiową i piecz przez 40 minut., aż krem lekko się zetnie. Wbij w środek jednej z foremek nóż, gdy po wyjęciu będzie czysty, krem jest upieczony. Wystudzony wstaw do lodówki na co najmniej 4 godziny. Creme brulee można przygotować dzień wcześniej, co jest bardzo wygodne. 4. Tuż przed podaniem posyp krem równą, ośmiomilimetrową warstwą miałkiego cukru. Włącz górne ogrzewanie w piekarniku lub grill i wstaw foremki â nie zamykaj drzwiczek i cały czas obserwuj powierzchnię kremu. Gdy tylko cukier roztopi się i nabierze karmelowej barwy, natychmiast wyjmij, a gdy zastygnie, podaj z ułożonymi na paterze pokrojonymi owocami (banany, gruszki, pomarańcze, mandarynki). [B]Krem mocha[/B] 5 żółtek 2 jajka 0,25 szklanki wrzącej wody 2 szklanki śmietanki 12% 1 szklanka śmietanki 32% 0,75 szklanki cukru 100g gorzkiej czekolady 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 25r ml spirytusu 1 łyżka ciemnego kakao Zaparz kawę w gorącej wodzie, wrzuć pokruszoną czekoladę i starannie wymieszaj. Zagotuj obydwie śmietanki. Ubij żółtka i jajka z cukrem, wlej gorącą śmietankę, syrop czekoladowy, spirytus i ubijaj krem na ledwie mrugającym ogniu. Dalej postępuj tak, jak podaje przepis na creme brulee. Ale cukier, który ma utworzyć karmel, wymieszaj z łyżką kakao. [B]Krem kawowy[/B] 6 łyżek stołowych kawy rozpuszczalnej 0,5 szklanki wrzącej wody 3 szklanki śmietanki kremowej 32% 5 jajek 2/3 szklanki cukru 3 łyżki likieru pomarańczowego 2 łyżki zmielonej kawy Wymieszaj kawę z wrzącą wodą. Zagotuj śmietankę, ubij na małym ogniu jajka z cukrem. Wymieszaj z gorącą śmietanką, kawą i likierem (możesz użyć spirytusu wymieszanego z zagęszczonym sokiem pomarańczowym i skórką otartą z pomarańczy). Ubijaj przez kilka minut na małym ogniu, przelej do foremek i piecz tak, jak creme brulee, ale cukier, który pokryje krem przed grillowaniem, wymieszaj ze zmieloną kawą. [I][COLOR=#009900]P.S. Przepisy pochodzą sprzed paru lat z czasopisma "Smaki i Aromaty" i nic nie ma w nich o palniku. Jak widać pod grillem, czy w piekarniku też można było kiedyś je zrobić.[/COLOR][/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Creme brulee - 3 rodzaje
Top
Bottom