- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis następny z książki Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszaja do stołu 'Desery' wyd.Konemann i znów problem-esencja z bergamotek.Może dodać naparu z earl grey'a?
Autorem jest Joel Roy z Francji
Czas przygotowania:10 minut
Czas gotowania:1 godzina 30 minut
Stopień trudności:1 pkt
150 ml śmietany
100 ml mleka
5 żółtek
50 g cukru
troche esencji z bergamotek
Dodatki z ananasa
1 świeży ananas
1 łyżeczka wódki pastis
500 g cukru
500 ml wody
trochę masła
Zagotować śmietanę z mlekiem.Ucierać żółtka z cukrem aż masa przybieże jasnożółty kolor.Przelać mleko ze śmietaną do żółtek,dodać esencję z bergamotek i odstawić na kilka minut.Wypełnić masa żaroodporne foremki.Piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w 100 stopniach C,w połowie czasu pieczenia przykryć masę papierem pergaminowym.Pozostawić do wystudzenia w foremkach.
Po obraniu ananasa wykroić z niego cztery całe cienkie plastry.Z pozostałej części owocu wykroić przecięte na pół krążki.Odstawić.
Z wody i cukru przyrządzić syrop.Przekrojone na pół krążki ananasa podsmażyć na patelni na maśle.Dolac kieliszek syropu.Zagotować i polac pastisem.
Na talerzu ułozyc cały plaster świeżego ananasa.Polać creme brulee,posypac cukrem i przypiec żelazkiem
Deser można również podpiec pod grillem.Dekorować połówkami ananasa.
Autorem jest Joel Roy z Francji
Czas przygotowania:10 minut
Czas gotowania:1 godzina 30 minut
Stopień trudności:1 pkt
150 ml śmietany
100 ml mleka
5 żółtek
50 g cukru
troche esencji z bergamotek
Dodatki z ananasa
1 świeży ananas
1 łyżeczka wódki pastis
500 g cukru
500 ml wody
trochę masła
Zagotować śmietanę z mlekiem.Ucierać żółtka z cukrem aż masa przybieże jasnożółty kolor.Przelać mleko ze śmietaną do żółtek,dodać esencję z bergamotek i odstawić na kilka minut.Wypełnić masa żaroodporne foremki.Piec 1,5 godziny w kąpieli wodnej w 100 stopniach C,w połowie czasu pieczenia przykryć masę papierem pergaminowym.Pozostawić do wystudzenia w foremkach.
Po obraniu ananasa wykroić z niego cztery całe cienkie plastry.Z pozostałej części owocu wykroić przecięte na pół krążki.Odstawić.
Z wody i cukru przyrządzić syrop.Przekrojone na pół krążki ananasa podsmażyć na patelni na maśle.Dolac kieliszek syropu.Zagotować i polac pastisem.
Na talerzu ułozyc cały plaster świeżego ananasa.Polać creme brulee,posypac cukrem i przypiec żelazkiem