- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z Wielkiej księgi kucharskiej Desery Konemanna
Na 6 porcji
750 ml śmietany
2 laski wanilii
8 żółtek
125 g cukru
3 łyżeczki cukru
Powoli podgrzewać śmietanę i wanilię aż będzie bliska
zagotowania.Odstawić na 30 min.
w dużej misce ubić żółtka z cukrem na gęstą bladą masę.Wlać
śmietanę,przelać do garnka i podgrzewać wszystko na bardzo małym
ogniu ciągle mieszając aż krem zgęstnieje i nie będzie spływał ze
spodu drewnianej łyżki.Nie dopuścić do zagotowania bo sie zwarzy.
Rozłozyć do 6 foremek żaroodpornych o pojemności 170 ml.Przykryć
plastikową folią i chłodzić w lodówce co nakmniej 6 godzin ale
lepiej cała noc.Tuż przed podaniem silnie rozgrzać grill.Ustawić
foremki na papierze do pieczenia i posypać warstwą cukru na
grubość ok.3 mm-poten mozna zsypac cukier z papieru do
pojemnika.Ustawić foremki w dużym naczyniu i obłozyc boki lodem
żeby krem sie nie rozgrzał.Grillować aż cukier się
skarmelizuje,uważać by się nie przypalił.Przed podaniem chłodzić
krem w lodówce i podać w ciągu godziny bo inaczej cukier zmięknie.
IMHO to 3 łyżeczki cukru to za mało do posypania i lepiej uzyć
cukru brązowego jasnego.A śmietana oczywiście słodka i conajmniej
18%.Wanilię oczywiście można cukrem waniliowym zastąpić.
Na 6 porcji
750 ml śmietany
2 laski wanilii
8 żółtek
125 g cukru
3 łyżeczki cukru
Powoli podgrzewać śmietanę i wanilię aż będzie bliska
zagotowania.Odstawić na 30 min.
w dużej misce ubić żółtka z cukrem na gęstą bladą masę.Wlać
śmietanę,przelać do garnka i podgrzewać wszystko na bardzo małym
ogniu ciągle mieszając aż krem zgęstnieje i nie będzie spływał ze
spodu drewnianej łyżki.Nie dopuścić do zagotowania bo sie zwarzy.
Rozłozyć do 6 foremek żaroodpornych o pojemności 170 ml.Przykryć
plastikową folią i chłodzić w lodówce co nakmniej 6 godzin ale
lepiej cała noc.Tuż przed podaniem silnie rozgrzać grill.Ustawić
foremki na papierze do pieczenia i posypać warstwą cukru na
grubość ok.3 mm-poten mozna zsypac cukier z papieru do
pojemnika.Ustawić foremki w dużym naczyniu i obłozyc boki lodem
żeby krem sie nie rozgrzał.Grillować aż cukier się
skarmelizuje,uważać by się nie przypalił.Przed podaniem chłodzić
krem w lodówce i podać w ciągu godziny bo inaczej cukier zmięknie.
IMHO to 3 łyżeczki cukru to za mało do posypania i lepiej uzyć
cukru brązowego jasnego.A śmietana oczywiście słodka i conajmniej
18%.Wanilię oczywiście można cukrem waniliowym zastąpić.