Creme brulee-beznadziejny ;)

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis pochodzi z Wielkiej księgi kucharskiej Desery Konemanna

Na 6 porcji

750 ml śmietany
2 laski wanilii
8 żółtek
125 g cukru
3 łyżeczki cukru

Powoli podgrzewać śmietanę i wanilię aż będzie bliska
zagotowania.Odstawić na 30 min.
w dużej misce ubić żółtka z cukrem na gęstą bladą masę.Wlać
śmietanę,przelać do garnka i podgrzewać wszystko na bardzo małym
ogniu ciągle mieszając aż krem zgęstnieje i nie będzie spływał ze
spodu drewnianej łyżki.Nie dopuścić do zagotowania bo sie zwarzy.
Rozłozyć do 6 foremek żaroodpornych o pojemności 170 ml.Przykryć
plastikową folią i chłodzić w lodówce co nakmniej 6 godzin ale
lepiej cała noc.Tuż przed podaniem silnie rozgrzać grill.Ustawić
foremki na papierze do pieczenia i posypać warstwą cukru na
grubość ok.3 mm-poten mozna zsypac cukier z papieru do
pojemnika.Ustawić foremki w dużym naczyniu i obłozyc boki lodem
żeby krem sie nie rozgrzał.Grillować aż cukier się
skarmelizuje,uważać by się nie przypalił.Przed podaniem chłodzić
krem w lodówce i podać w ciągu godziny bo inaczej cukier zmięknie.

IMHO to 3 łyżeczki cukru to za mało do posypania i lepiej uzyć
cukru brązowego jasnego.A śmietana oczywiście słodka i conajmniej
18%.Wanilię oczywiście można cukrem waniliowym zastąpić.
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy