- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis następny z książki Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszaja do stołu 'Desery' wyd.Konemann.
Autorem jest Maria Santos Gomes z Portugalii.
Czas przygotowania:20 minut
Czas gotowania:10 minut
Stopień trudności:2 pkt
750 ml mleka
135 g cukru
trochę cukru do polukrowania
starta skórka z cytryny
1 laska cynamonu
13 żółtek
Zagotować w garnku mleko,cukier,cynamon,skórkę z cytryny.Zdjąć z ognia.Ubić żółtka z niewielką ilością zimnego mleka,przelac do gorącego mleka.Zagęścić masę w kąpieli wodnej ale nie dopuścic do zagotowania.Przelać przez sito do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki.Posypac powierzchnię cukrem i przyłozyć do niej żelazko do przypalania(tak tak,nie tylko palnikiem mozna to robić,żelazko to chyba ze względu na bliskość Hiszpanii-inkwizycja i te sprawy
)lub podpiec pod gorącym grillem.Podawać w tym samym naczyniu.
Autorem jest Maria Santos Gomes z Portugalii.
Czas przygotowania:20 minut
Czas gotowania:10 minut
Stopień trudności:2 pkt
750 ml mleka
135 g cukru
trochę cukru do polukrowania
starta skórka z cytryny
1 laska cynamonu
13 żółtek
Zagotować w garnku mleko,cukier,cynamon,skórkę z cytryny.Zdjąć z ognia.Ubić żółtka z niewielką ilością zimnego mleka,przelac do gorącego mleka.Zagęścić masę w kąpieli wodnej ale nie dopuścic do zagotowania.Przelać przez sito do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki.Posypac powierzchnię cukrem i przyłozyć do niej żelazko do przypalania(tak tak,nie tylko palnikiem mozna to robić,żelazko to chyba ze względu na bliskość Hiszpanii-inkwizycja i te sprawy