Creme brulee wg klasztornego przepisu

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Przepis następny z książki Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszaja do stołu 'Desery' wyd.Konemann.
Autorem jest Maria Santos Gomes z Portugalii.

Czas przygotowania:20 minut
Czas gotowania:10 minut
Stopień trudności:2 pkt

750 ml mleka
135 g cukru
trochę cukru do polukrowania
starta skórka z cytryny
1 laska cynamonu
13 żółtek

Zagotować w garnku mleko,cukier,cynamon,skórkę z cytryny.Zdjąć z ognia.Ubić żółtka z niewielką ilością zimnego mleka,przelac do gorącego mleka.Zagęścić masę w kąpieli wodnej ale nie dopuścic do zagotowania.Przelać przez sito do płaskiego naczynia i wstawić do lodówki.Posypac powierzchnię cukrem i przyłozyć do niej żelazko do przypalania(tak tak,nie tylko palnikiem mozna to robić,żelazko to chyba ze względu na bliskość Hiszpanii-inkwizycja i te sprawy :zahn: :zahn: :zahn: )lub podpiec pod gorącym grillem.Podawać w tym samym naczyniu.
 

dziunia

Moderator
Członek ekipy
Paź 30, 2004
27,457
7
38
Lisko przepraszam że dopiero teraz odpowiadam ale nie zauważylam wcześniej :oops:
Niestety nie robiłam,wpisałam tylko ten przepis.
 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
trzynascie zoltek :shock: :shock:

dobre to to musi byc. jakos takos tata ajerkoniak robi. oczywiscie bez zelazka :mrgreen:
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy