- Paź 30, 2004
- 27,457
- 7
- 38
Przepis pochodzi z książki Mistrzowie europejskiej kuchni zapraszaja do stołu 'Desery' wyd.Konemann.Tym razem smak pewnie gorzkawy biorąc pod uwage te gencjanę i grejpfruty.
Autor Alain Burnel z Francji
Czas przygotowania:20 minut
Czas gotowania:1 godzina
Stopnień trudności:2 pkt
8 żóltek
150 g brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 l śmietany
100 ml Suze
8 różowych grejpfrutów
kilka listków mięty
Połaczyć se soba w misce żółtka,cukier,sól i ekstrakt waniliowy.Do mieszanki wlac wcześniej zagotowaną śmietanę.Dobrze wymieszać i przelac przez sito.Dodać likier i mieszać do powstania piany,a następnie przelac do 4 żaroodpornych foremek i piec 1 godzinę w temp. 90 stopni C.Pozostawić do wystudzenia.Posypać brązowym cukrem i skarmelizowac go pod grillem.Następnie ułozyć kawałki grejpfruta z którego usunąć wcześniej białą skórkę.Dekorować listkami mięty.
Autor Alain Burnel z Francji
Czas przygotowania:20 minut
Czas gotowania:1 godzina
Stopnień trudności:2 pkt
8 żóltek
150 g brązowego cukru
szczypta soli
2 łyżki ekstraktu waniliowego
1 l śmietany
100 ml Suze
8 różowych grejpfrutów
kilka listków mięty
Połaczyć se soba w misce żółtka,cukier,sól i ekstrakt waniliowy.Do mieszanki wlac wcześniej zagotowaną śmietanę.Dobrze wymieszać i przelac przez sito.Dodać likier i mieszać do powstania piany,a następnie przelac do 4 żaroodpornych foremek i piec 1 godzinę w temp. 90 stopni C.Pozostawić do wystudzenia.Posypać brązowym cukrem i skarmelizowac go pod grillem.Następnie ułozyć kawałki grejpfruta z którego usunąć wcześniej białą skórkę.Dekorować listkami mięty.