- Wrz 25, 2004
- 20,571
- 3
- 0
250g mąki
3 jajka
1/4 L mleka
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki rumu(opcjonalnie)
1/4 L niegazowanej wody mineralnej
coś do nadziewania, smarowania lub maczania - czego dusza zapragnie + masło do smażenia.
Do dużej miski wsyp mąke i dodaj jajka. Ubijając dodaj mleko - powoli by uniknąć grudek. Dodaj cukier, cukier waniliowy, olej i rum(jeśli używasz). Ubij wszystkie składniki na jednolitą masę. Nadal ubijając dodaj wodę. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Rankiem - wyjmij miskę z lodówki, zamieszaj ciasto by je "odświeżyc". Rozgrzej patelnię o grubym dnie i niskich scianach bocznych. Poczekaj aż będzie bardzo gorąca i rozpuść odrobinę masła. By pokryć nim powierzchnię całej patelni możesz rozprowadzić masło kawałkiem papierowej serwetki(uwaga na palce). Nalej odrobinę ciasta rozprowadzając je równo po całej patelni. Poczekaj aż brzegi zaczną sie unosić i wówczas odwróć naleśnik na druga stronę. Gdy nabierze koloru pięknego złota zdejmij z patelni. Druga strona smaży się dużo szybciej niż pierwsza. Podawaj naleśniki gorące, od razu, polane/nadziane/zawinięte/posmarowane ulubioną słodkością.
Mmmmmmmmmmmmm........
Romek Samolot (za Klotyldą)
http://romeksamolot.blox.pl/html/1310721,2....ib3tom1?204731
3 jajka
1/4 L mleka
100g cukru
2 łyżeczki cukru waniliowego
2 łyżki oleju roślinnego
2 łyżki rumu(opcjonalnie)
1/4 L niegazowanej wody mineralnej
coś do nadziewania, smarowania lub maczania - czego dusza zapragnie + masło do smażenia.
Do dużej miski wsyp mąke i dodaj jajka. Ubijając dodaj mleko - powoli by uniknąć grudek. Dodaj cukier, cukier waniliowy, olej i rum(jeśli używasz). Ubij wszystkie składniki na jednolitą masę. Nadal ubijając dodaj wodę. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.
Rankiem - wyjmij miskę z lodówki, zamieszaj ciasto by je "odświeżyc". Rozgrzej patelnię o grubym dnie i niskich scianach bocznych. Poczekaj aż będzie bardzo gorąca i rozpuść odrobinę masła. By pokryć nim powierzchnię całej patelni możesz rozprowadzić masło kawałkiem papierowej serwetki(uwaga na palce). Nalej odrobinę ciasta rozprowadzając je równo po całej patelni. Poczekaj aż brzegi zaczną sie unosić i wówczas odwróć naleśnik na druga stronę. Gdy nabierze koloru pięknego złota zdejmij z patelni. Druga strona smaży się dużo szybciej niż pierwsza. Podawaj naleśniki gorące, od razu, polane/nadziane/zawinięte/posmarowane ulubioną słodkością.
Mmmmmmmmmmmmm........
Romek Samolot (za Klotyldą)
http://romeksamolot.blox.pl/html/1310721,2....ib3tom1?204731