Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
CREPES - Naleśniki według Klotyldy
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="kasha" data-source="post: 135059" data-attributes="member: 98"><p><strong>250g mąki </strong></p><p><strong>3 jajka </strong></p><p><strong>1/4 L mleka </strong></p><p><strong>100g cukru</strong></p><p><strong>2 łyżeczki cukru waniliowego </strong></p><p><strong>2 łyżki oleju roślinnego </strong></p><p><strong>2 łyżki rumu(opcjonalnie) </strong></p><p><strong>1/4 L niegazowanej wody mineralnej </strong></p><p><strong>coś do nadziewania, smarowania lub maczania - czego dusza zapragnie + masło do smażenia.</strong></p><p></p><p>Do dużej miski wsyp mąke i dodaj jajka. Ubijając dodaj mleko - powoli by uniknąć grudek. Dodaj cukier, cukier waniliowy, olej i rum(jeśli używasz). Ubij wszystkie składniki na jednolitą masę. Nadal ubijając dodaj wodę. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc.</p><p></p><p>Rankiem - wyjmij miskę z lodówki, zamieszaj ciasto by je "odświeżyc". Rozgrzej patelnię o grubym dnie i niskich scianach bocznych. Poczekaj aż będzie bardzo gorąca i rozpuść odrobinę masła. By pokryć nim powierzchnię całej patelni możesz rozprowadzić masło kawałkiem papierowej serwetki(uwaga na palce). Nalej odrobinę ciasta rozprowadzając je równo po całej patelni. Poczekaj aż brzegi zaczną sie unosić i wówczas odwróć naleśnik na druga stronę. Gdy nabierze koloru pięknego złota zdejmij z patelni. Druga strona smaży się dużo szybciej niż pierwsza. Podawaj naleśniki gorące, od razu, polane/nadziane/zawinięte/posmarowane ulubioną słodkością.</p><p>Mmmmmmmmmmmmm........</p><p></p><p></p><p>Romek Samolot (za Klotyldą)</p><p><a href="http://romeksamolot.blox.pl/html/1310721,262146,13.html;jsessionid=68CD2802389707B7B5C5CDF1B45C2A70.ib3tom1?204731" target="_blank">http://romeksamolot.blox.pl/html/1310721,2....ib3tom1?204731</a></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="kasha, post: 135059, member: 98"] [B]250g mąki 3 jajka 1/4 L mleka 100g cukru 2 łyżeczki cukru waniliowego 2 łyżki oleju roślinnego 2 łyżki rumu(opcjonalnie) 1/4 L niegazowanej wody mineralnej coś do nadziewania, smarowania lub maczania - czego dusza zapragnie + masło do smażenia.[/B] Do dużej miski wsyp mąke i dodaj jajka. Ubijając dodaj mleko - powoli by uniknąć grudek. Dodaj cukier, cukier waniliowy, olej i rum(jeśli używasz). Ubij wszystkie składniki na jednolitą masę. Nadal ubijając dodaj wodę. Przykryj miskę folią plastikową i wstaw do lodówki na minimum 2 godziny, najlepiej na całą noc. Rankiem - wyjmij miskę z lodówki, zamieszaj ciasto by je "odświeżyc". Rozgrzej patelnię o grubym dnie i niskich scianach bocznych. Poczekaj aż będzie bardzo gorąca i rozpuść odrobinę masła. By pokryć nim powierzchnię całej patelni możesz rozprowadzić masło kawałkiem papierowej serwetki(uwaga na palce). Nalej odrobinę ciasta rozprowadzając je równo po całej patelni. Poczekaj aż brzegi zaczną sie unosić i wówczas odwróć naleśnik na druga stronę. Gdy nabierze koloru pięknego złota zdejmij z patelni. Druga strona smaży się dużo szybciej niż pierwsza. Podawaj naleśniki gorące, od razu, polane/nadziane/zawinięte/posmarowane ulubioną słodkością. Mmmmmmmmmmmmm........ Romek Samolot (za Klotyldą) [URL="http://romeksamolot.blox.pl/html/1310721,262146,13.html;jsessionid=68CD2802389707B7B5C5CDF1B45C2A70.ib3tom1?204731"]http://romeksamolot.blox.pl/html/1310721,2....ib3tom1?204731[/URL] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
CREPES - Naleśniki według Klotyldy
Top
Bottom