- Lis 21, 2006
- 15,028
- 3
- 0
Crepes
Na początek podziękowanie dla Adrijah, której przepis na 5-minutowe ciasto przypomniał mi o Crepes. Na początku chciałam się dopisac tam, ale postanowiłam, że nie będę psuła Adrijah wątku, bo jednak proporcje są inne i sposób wykonania też.
Przepis pochodzi z książki dołączonej do naszej pierwszej mikrofalówki (ś.p.), pod tytułem "Kuchnia mikrofalowa", wyd. 1991.
To chyba jedyny cel, do jakiego używam jeszcze mikrofalówkę i chyba jedyny mikrofalowy przepis, jaki tu wpiszę. Fakt faktem, że niezwykle lubię Crepes - danie szybkie i smaczne, zwłaszcza, gdy mamy gwałtowną ochotę na "słodkie".
2 jajka
2 łyżki cukru
1 cm rozpuszczonego masła ( 2 łyzki)
8 łyżek mleka
10 łyżek mąki, płaskich
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
Jajka miksujemy dokładnie z cukrem.
Dodajemy masło, mleko i sól, miksujemy. dodajemy mąkę i kakao, dokładnie miksujemy.
Ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego przelewamy do nasmarowanej masłem żarrodpornej formy. Ja robię w naczyniu o srednicy 26 cm, bo lubię cienkie ciasto. Można zrobić w mniejszej, wychodzi grubsze, też smaczne. Sam przepis mówi o pieczeniu w malutkich naczynkach po 2 łyżki ciasta na porcję. W zależności od wybranej formy otrzymamy "naleśnik " grubości ok.0.5 - 1 cm lub grubszy czekoladowy placek.
Pieczemy w mikrofalówce przez 4 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy je w zamknietej kuchence na 5 min.
Podajemy z konfiturami, likierem lub posypane cukrem pudrem.

Na początek podziękowanie dla Adrijah, której przepis na 5-minutowe ciasto przypomniał mi o Crepes. Na początku chciałam się dopisac tam, ale postanowiłam, że nie będę psuła Adrijah wątku, bo jednak proporcje są inne i sposób wykonania też.
Przepis pochodzi z książki dołączonej do naszej pierwszej mikrofalówki (ś.p.), pod tytułem "Kuchnia mikrofalowa", wyd. 1991.
To chyba jedyny cel, do jakiego używam jeszcze mikrofalówkę i chyba jedyny mikrofalowy przepis, jaki tu wpiszę. Fakt faktem, że niezwykle lubię Crepes - danie szybkie i smaczne, zwłaszcza, gdy mamy gwałtowną ochotę na "słodkie".

2 jajka
2 łyżki cukru
1 cm rozpuszczonego masła ( 2 łyzki)
8 łyżek mleka
10 łyżek mąki, płaskich
1 łyżka ciemnego kakao
szczypta soli
Jajka miksujemy dokładnie z cukrem.
Dodajemy masło, mleko i sól, miksujemy. dodajemy mąkę i kakao, dokładnie miksujemy.
Ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego przelewamy do nasmarowanej masłem żarrodpornej formy. Ja robię w naczyniu o srednicy 26 cm, bo lubię cienkie ciasto. Można zrobić w mniejszej, wychodzi grubsze, też smaczne. Sam przepis mówi o pieczeniu w malutkich naczynkach po 2 łyżki ciasta na porcję. W zależności od wybranej formy otrzymamy "naleśnik " grubości ok.0.5 - 1 cm lub grubszy czekoladowy placek.
Pieczemy w mikrofalówce przez 4 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy je w zamknietej kuchence na 5 min.
Podajemy z konfiturami, likierem lub posypane cukrem pudrem.
