Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Crepes
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Mała_Mi" data-source="post: 744667" data-attributes="member: 2721"><p><em><strong><span style="font-size: 26px"><span style="color: #006400">Crepes</span></span></strong></em></p><p></p><p></p><p><em>Na początek podziękowanie dla Adrijah, której przepis na </em><a href="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25582" target="_blank"><em>5-minutowe ciasto </em></a><em>przypomniał mi o Crepes. Na początku chciałam się dopisac tam, ale postanowiłam, że nie będę psuła Adrijah wątku, bo jednak proporcje są inne i sposób wykonania też.</em></p><p><em></em></p><p><em>Przepis pochodzi z książki dołączonej do naszej pierwszej mikrofalówki (ś.p.), pod tytułem &quot;Kuchnia mikrofalowa&quot;, wyd. 1991.</em></p><p><em></em></p><p><em>To chyba jedyny cel, do jakiego używam jeszcze mikrofalówkę i chyba jedyny mikrofalowy przepis, jaki tu wpiszę. Fakt faktem, że niezwykle lubię Crepes - danie szybkie i smaczne, zwłaszcza, gdy mamy gwałtowną ochotę na &quot;słodkie&quot;.</em> </p><p></p><p>[ATTACH=full]31784[/ATTACH]</p><p></p><p>2 jajka</p><p>2 łyżki cukru</p><p>1 cm rozpuszczonego masła ( 2 łyzki)</p><p>8 łyżek mleka</p><p>10 łyżek mąki, płaskich</p><p>1 łyżka ciemnego kakao</p><p>szczypta soli</p><p></p><p></p><p>Jajka miksujemy dokładnie z cukrem.</p><p>Dodajemy masło, mleko i sól, miksujemy. dodajemy mąkę i kakao, dokładnie miksujemy.</p><p></p><p>Ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego przelewamy do nasmarowanej masłem żarrodpornej formy. Ja robię w naczyniu o srednicy 26 cm, bo lubię cienkie ciasto. Można zrobić w mniejszej, wychodzi grubsze, też smaczne. Sam przepis mówi o pieczeniu w malutkich naczynkach po 2 łyżki ciasta na porcję. W zależności od wybranej formy otrzymamy &quot;naleśnik &quot; grubości ok.0.5 - 1 cm lub grubszy czekoladowy placek.</p><p></p><p>Pieczemy w mikrofalówce przez 4 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy je w zamknietej kuchence na 5 min.</p><p></p><p>Podajemy z konfiturami, likierem lub posypane cukrem pudrem.</p><p></p><p>[ATTACH=full]31785[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Mała_Mi, post: 744667, member: 2721"] [I][B][SIZE=12][COLOR=#006400]Crepes[/COLOR][/SIZE][/B][/I] [I]Na początek podziękowanie dla Adrijah, której przepis na [/I][URL="https://www.cincin.cc/index.php?showtopic=25582"][I]5-minutowe ciasto [/I][/URL][I]przypomniał mi o Crepes. Na początku chciałam się dopisac tam, ale postanowiłam, że nie będę psuła Adrijah wątku, bo jednak proporcje są inne i sposób wykonania też. Przepis pochodzi z książki dołączonej do naszej pierwszej mikrofalówki (ś.p.), pod tytułem "Kuchnia mikrofalowa", wyd. 1991. To chyba jedyny cel, do jakiego używam jeszcze mikrofalówkę i chyba jedyny mikrofalowy przepis, jaki tu wpiszę. Fakt faktem, że niezwykle lubię Crepes - danie szybkie i smaczne, zwłaszcza, gdy mamy gwałtowną ochotę na "słodkie".[/I] [ATTACH=full]31784[/ATTACH] 2 jajka 2 łyżki cukru 1 cm rozpuszczonego masła ( 2 łyzki) 8 łyżek mleka 10 łyżek mąki, płaskich 1 łyżka ciemnego kakao szczypta soli Jajka miksujemy dokładnie z cukrem. Dodajemy masło, mleko i sól, miksujemy. dodajemy mąkę i kakao, dokładnie miksujemy. Ciasto o konsystencji gęstego ciasta naleśnikowego przelewamy do nasmarowanej masłem żarrodpornej formy. Ja robię w naczyniu o srednicy 26 cm, bo lubię cienkie ciasto. Można zrobić w mniejszej, wychodzi grubsze, też smaczne. Sam przepis mówi o pieczeniu w malutkich naczynkach po 2 łyżki ciasta na porcję. W zależności od wybranej formy otrzymamy "naleśnik " grubości ok.0.5 - 1 cm lub grubszy czekoladowy placek. Pieczemy w mikrofalówce przez 4 minuty. Po upieczeniu pozostawiamy je w zamknietej kuchence na 5 min. Podajemy z konfiturami, likierem lub posypane cukrem pudrem. [ATTACH=full]31785[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Crepes
Top
Bottom