Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Crespelle con prosciutto al forno
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="europa112" data-source="post: 1263516" data-attributes="member: 140"><p><strong><span style="font-size: 26px">Crespelle prosciutto</span></strong></p><p></p><p>[ATTACH=full]71501[/ATTACH]</p><p></p><p>Naleśniki:</p><p>375 ml mleka</p><p>250 g mąki (typ 405)</p><p>4 jajka</p><p>1/2 łyżeczki soli i pieprzu</p><p></p><p>Pozostałe:</p><p>40 g + 40 g masła i 40 g mąki</p><p>250 ml mleka i bulionu + 125 ml mleka</p><p>150 g tłustego zmielonego sera o smaku ziołowym (philadelphia)</p><p>pęczek posiekanej pietruszki</p><p>500 g pieczarek</p><p>6 krążków szynki</p><p>100 g startego żółtego sera</p><p>sól i pieprz</p><p></p><p>1. Robimy ciasto na naleśniki i smażymy 6 grubawych naleśników. Odstawiamy do ochłodzenia.</p><p>2. Kroimy pieczarki w paseczki (2-3 mm)</p><p>3. W garnku rozpuszczamy 40 g masła i na nim dusimy pokrojone pieczarki . Kusimy krótko - jakieś 3 minuty - aby pieczarki tylko się zeszkliły i nie puściły za dużo soku. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i pieprzu.</p><p>4. Następne 40 g masła roztapiamy, dodajemy mąkę, a po wymieszaniu jeszcze po 250 ml mleka i bulionu , oraz sera. Wszystko na małym ogniu - ciągle mieszając - gotujemy ok 5 minut. Rozdzielamy na dwie połowy.</p><p>5. Do pierwszej połowy dodajemy pieczarki. Mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia.</p><p>6. Na każdy z 6 naśników kładziemy krążek szynki, pieczarki i zwijamy w rulonik. Kroimy<u> bardzo</u> ostrym nożem w ukośne 3 cm kawałki. Układamy na żaroodpornym naczyniu.</p><p>[ATTACH=full]71502[/ATTACH][ATTACH=full]71503[/ATTACH]</p><p>7. Drugą połowę beszamelowego sosu rozcieńczamy z 125 ml mleka. Powstały płyn rozlewamy na ułożonych ,pociętych naleśnikach, posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut w temp 200 stopni.</p><p></p><p>Ps. Porcja na 4 osoby. A na osobę przypada 910 kcal.</p><p>Ps 2 Podawać najlepiej z białym wytrawnym winem.</p><p>Ps 3 Przepis pochodzi z książki: Kochen & Genießen - Italienische Küche</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="europa112, post: 1263516, member: 140"] [B][SIZE=14]Crespelle prosciutto[/SIZE][/B] [ATTACH=full]71501[/ATTACH] Naleśniki: 375 ml mleka 250 g mąki (typ 405) 4 jajka 1/2 łyżeczki soli i pieprzu Pozostałe: 40 g + 40 g masła i 40 g mąki 250 ml mleka i bulionu + 125 ml mleka 150 g tłustego zmielonego sera o smaku ziołowym (philadelphia) pęczek posiekanej pietruszki 500 g pieczarek 6 krążków szynki 100 g startego żółtego sera sól i pieprz 1. Robimy ciasto na naleśniki i smażymy 6 grubawych naleśników. Odstawiamy do ochłodzenia. 2. Kroimy pieczarki w paseczki (2-3 mm) 3. W garnku rozpuszczamy 40 g masła i na nim dusimy pokrojone pieczarki . Kusimy krótko - jakieś 3 minuty - aby pieczarki tylko się zeszkliły i nie puściły za dużo soku. Dodajemy 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. 4. Następne 40 g masła roztapiamy, dodajemy mąkę, a po wymieszaniu jeszcze po 250 ml mleka i bulionu , oraz sera. Wszystko na małym ogniu - ciągle mieszając - gotujemy ok 5 minut. Rozdzielamy na dwie połowy. 5. Do pierwszej połowy dodajemy pieczarki. Mieszamy i odstawiamy do ochłodzenia. 6. Na każdy z 6 naśników kładziemy krążek szynki, pieczarki i zwijamy w rulonik. Kroimy[U] bardzo[/U] ostrym nożem w ukośne 3 cm kawałki. Układamy na żaroodpornym naczyniu. [ATTACH=full]71502[/ATTACH][ATTACH=full]71503[/ATTACH] 7. Drugą połowę beszamelowego sosu rozcieńczamy z 125 ml mleka. Powstały płyn rozlewamy na ułożonych ,pociętych naleśnikach, posypujemy żółtym serem i zapiekamy przez 10 minut w temp 200 stopni. Ps. Porcja na 4 osoby. A na osobę przypada 910 kcal. Ps 2 Podawać najlepiej z białym wytrawnym winem. Ps 3 Przepis pochodzi z książki: Kochen & Genießen - Italienische Küche [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia wloska
Crespelle con prosciutto al forno
Top
Bottom