- Lut 21, 2005
- 16,701
- 3
- 38
1. Crumble śliwkowy wg. Classic Home Cooking- 6 porcji
1 kg śliwek
60 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
90 g masła
Śliwki wypestkować, ułożyć w natłuszczonej formie. Posypać cukrem i cynamonem. Z mąki, proszku, cukru i masła zrobić kruszonkę, posypać nią śliwki. Piec przez 30 min w 180st.
[wstawiam też tu]
2. Crumble z czekoladą wg. Chocolate& baking- 4 porcje
400 g moreli z puszki
450 jabłek
100 g mąki
75 g masła
50 g płatków owsianych
50 g cukru
100 g czekolady
Morele osączyć, zostawić 4 łyżki soku. Jabłka obrać i pokroić w plastry. W naczyniu żaro wymieszać owoce i sok. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Dodać płatki, wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kawałki i domieszać do kruszonki. Posypać owoce kruszonka. Piec w 180* przez 40- 45 min.
3. Crumble gruszkowo- imbirowe wg. Chocolate& baking- 6 porcji
6 gruszek
1 łyżka kandyzowanego imbiru
1 łyżka muscovado
2 łyżki soku pomarańczowego
175 g mąki
75 margaryny
25 płatków migdałowych
25 g płatków owsianych
50 g muscovado
Gruszki, obrać, pokroić w ósemki, imbir posiekać. Wymieszać gruszki, imbir, cukier i sok. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę. Dodać płatki i cukier, wymieszać. Posypać owoce. Piec w 190* przez 30 min.
1 kg śliwek
60 g brązowego cukru
1 łyżeczka cynamonu
250 g mąki pszennej razowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
150 g brązowego cukru
90 g masła
Śliwki wypestkować, ułożyć w natłuszczonej formie. Posypać cukrem i cynamonem. Z mąki, proszku, cukru i masła zrobić kruszonkę, posypać nią śliwki. Piec przez 30 min w 180st.
[wstawiam też tu]
2. Crumble z czekoladą wg. Chocolate& baking- 4 porcje
400 g moreli z puszki
450 jabłek
100 g mąki
75 g masła
50 g płatków owsianych
50 g cukru
100 g czekolady
Morele osączyć, zostawić 4 łyżki soku. Jabłka obrać i pokroić w plastry. W naczyniu żaro wymieszać owoce i sok. Z mąki, cukru i masła zagnieść kruszonkę. Dodać płatki, wymieszać. Czekoladę pokroić na małe kawałki i domieszać do kruszonki. Posypać owoce kruszonka. Piec w 180* przez 40- 45 min.
3. Crumble gruszkowo- imbirowe wg. Chocolate& baking- 6 porcji
6 gruszek
1 łyżka kandyzowanego imbiru
1 łyżka muscovado
2 łyżki soku pomarańczowego
175 g mąki
75 margaryny
25 płatków migdałowych
25 g płatków owsianych
50 g muscovado
Gruszki, obrać, pokroić w ósemki, imbir posiekać. Wymieszać gruszki, imbir, cukier i sok. Z mąki i margaryny zrobić kruszonkę. Dodać płatki i cukier, wymieszać. Posypać owoce. Piec w 190* przez 30 min.
Ostatnią edycję dokonał moderator: