Skladniki:
Kruszonka migdalowa:
* 65 g zimnego masla pokroic do miski
* 65 g cukru (dalam brazowy)
* 65 g przesianej maki
* 65 g mielonych migdalow
* 1/4 lyzeczki mialkiej soli
Nadzienie:
* 2 spore kwaskowe jablka (ja dalam 3)
* 1 brzoskwinia (nie dalam wcale)
* 1/3 szkl. rodzynek
* 1/3 szkl. suszonej zurawiny
* 30 g brazowego cukru
* 1/2 lyzeczki cynamonu
* 1 lyzka soku z cytryny (opcjonalnie)
* 30 g masla plus odrobina do wysmarowania formy
Skaldniki na kruszonke dobrze wyrobic recznie lub robotem,zeby grudki powstaly,wstawic do lodowki na ok. pol godziny.
Jablka obrac i pokroic w duza kostke lub osemki.Maslo roztopic na patelni,dodac cukier i mieszajac poczekac,az sie rozpusci,nastepnie dodac jablka (ewentualnie rowniez brzoskwinie),rodzynki,zurawine,cynamon,chwile poddusic.
Do natluszczonej formy wylac wraz z powstalym sokiem owoce,przykryc kruszonka i piec 15-20 minut (do zarumienienia sie kruszonki) w piekarniku nagrzanym do 200° ,ale w momencie wstawienia crumble nalezy skrecic temperature na 150°.
Podawac na cieplo z bita smietana lub lodami waniliowymi.
Kruszonka migdalowa:
* 65 g zimnego masla pokroic do miski
* 65 g cukru (dalam brazowy)
* 65 g przesianej maki
* 65 g mielonych migdalow
* 1/4 lyzeczki mialkiej soli
Nadzienie:
* 2 spore kwaskowe jablka (ja dalam 3)
* 1 brzoskwinia (nie dalam wcale)
* 1/3 szkl. rodzynek
* 1/3 szkl. suszonej zurawiny
* 30 g brazowego cukru
* 1/2 lyzeczki cynamonu
* 1 lyzka soku z cytryny (opcjonalnie)
* 30 g masla plus odrobina do wysmarowania formy
Skaldniki na kruszonke dobrze wyrobic recznie lub robotem,zeby grudki powstaly,wstawic do lodowki na ok. pol godziny.
Jablka obrac i pokroic w duza kostke lub osemki.Maslo roztopic na patelni,dodac cukier i mieszajac poczekac,az sie rozpusci,nastepnie dodac jablka (ewentualnie rowniez brzoskwinie),rodzynki,zurawine,cynamon,chwile poddusic.
Do natluszczonej formy wylac wraz z powstalym sokiem owoce,przykryc kruszonka i piec 15-20 minut (do zarumienienia sie kruszonki) w piekarniku nagrzanym do 200° ,ale w momencie wstawienia crumble nalezy skrecic temperature na 150°.
Podawac na cieplo z bita smietana lub lodami waniliowymi.
