Crumble jablkowe z zurawina

Gosi@

Member
Lut 26, 2009
276
0
0
Skladniki:

Kruszonka migdalowa:

* 65 g zimnego masla pokroic do miski
* 65 g cukru (dalam brazowy)
* 65 g przesianej maki
* 65 g mielonych migdalow
* 1/4 lyzeczki mialkiej soli

Nadzienie:

* 2 spore kwaskowe jablka (ja dalam 3)
* 1 brzoskwinia (nie dalam wcale)
* 1/3 szkl. rodzynek
* 1/3 szkl. suszonej zurawiny
* 30 g brazowego cukru
* 1/2 lyzeczki cynamonu
* 1 lyzka soku z cytryny (opcjonalnie)
* 30 g masla plus odrobina do wysmarowania formy

Skaldniki na kruszonke dobrze wyrobic recznie lub robotem,zeby grudki powstaly,wstawic do lodowki na ok. pol godziny.

Jablka obrac i pokroic w duza kostke lub osemki.Maslo roztopic na patelni,dodac cukier i mieszajac poczekac,az sie rozpusci,nastepnie dodac jablka (ewentualnie rowniez brzoskwinie),rodzynki,zurawine,cynamon,chwile poddusic.
Do natluszczonej formy wylac wraz z powstalym sokiem owoce,przykryc kruszonka i piec 15-20 minut (do zarumienienia sie kruszonki) w piekarniku nagrzanym do 200° ,ale w momencie wstawienia crumble nalezy skrecic temperature na 150°.
Podawac na cieplo z bita smietana lub lodami waniliowymi.

apfelcrumble025.jpg

 

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,692
6
0
gruszkowe z zurawina sa boskie.

Bede robic na Swieto Dziekczynienia i tym razem zamierzam zrobic zdjecie zanim zniknie!
 
 

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy