Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Crumble rabarbarowo-różane
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="yrsa" data-source="post: 1438334" data-attributes="member: 13254"><p>Przepis wymyślony celem spożytkowania konfitury z płatków róży i pod wpływem tarty wyzwaniowej (gorące masło). Proporcje raczej klasyczne. Pomysł z dodaniem migdałów ściągnięty od Bei.</p><p></p><p><strong>Kruszonka:</strong></p><p></p><p>50 g masła</p><p>50 g ciemnego cukru (u mnie muscovado)</p><p>50 g płatków owsianych (raczej drobnych)</p><p>50-60 g mąki (najlepiej razowej orkiszowej lub pszennej, ale jasna też się nadaje)</p><p></p><p>Masło roztopić w rondlu, rozpuścić w nim cukier. Mąkę i płatki wymieszać w miseczce, zalać je gorącym masłem z cukrem. Na początek biorę 50 g maki, potem ewentualnie nieco dosypuję. Mieszam widelcem, jak się porobią grudki, to znaczy, że konsystencja jest właściwa.</p><p></p><p><strong>Część mokra:</strong></p><p></p><p>4 łodygi rabarbaru</p><p>2-3 łyżki konfitury z płatków róży</p><p>2 łyżki mielonych migdałów</p><p>1-2 łyżki ciemnego cukru</p><p></p><p>Rabarbar oczyścić, pokroić, wymieszać z resztą składników. Przełożyć do foremek lub formy na tartę (u mnie 4 foremki o średnicy 12 cm). Posypać kruszonką i włożyć do pieca rozgrzanego do 180-190 stopni. Piekę około 20 minut, aż się kruszonka zrumieni.</p><p></p><p></p><p>Pyszne na ciepło i na zimno.</p><p></p><p></p><p>Zdjęcia przy okazji.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="yrsa, post: 1438334, member: 13254"] Przepis wymyślony celem spożytkowania konfitury z płatków róży i pod wpływem tarty wyzwaniowej (gorące masło). Proporcje raczej klasyczne. Pomysł z dodaniem migdałów ściągnięty od Bei. [B]Kruszonka:[/B] 50 g masła 50 g ciemnego cukru (u mnie muscovado) 50 g płatków owsianych (raczej drobnych) 50-60 g mąki (najlepiej razowej orkiszowej lub pszennej, ale jasna też się nadaje) Masło roztopić w rondlu, rozpuścić w nim cukier. Mąkę i płatki wymieszać w miseczce, zalać je gorącym masłem z cukrem. Na początek biorę 50 g maki, potem ewentualnie nieco dosypuję. Mieszam widelcem, jak się porobią grudki, to znaczy, że konsystencja jest właściwa. [B]Część mokra:[/B] 4 łodygi rabarbaru 2-3 łyżki konfitury z płatków róży 2 łyżki mielonych migdałów 1-2 łyżki ciemnego cukru Rabarbar oczyścić, pokroić, wymieszać z resztą składników. Przełożyć do foremek lub formy na tartę (u mnie 4 foremki o średnicy 12 cm). Posypać kruszonką i włożyć do pieca rozgrzanego do 180-190 stopni. Piekę około 20 minut, aż się kruszonka zrumieni. Pyszne na ciepło i na zimno. Zdjęcia przy okazji. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Crumble rabarbarowo-różane
Bottom