Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Crumble z wiśniami
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 875987" data-attributes="member: 10341"><p>Nie wiem, czy zaliczyć to do Festiwalu deserowego, czy wiśniowego. Będzie dwa w jednym. Przepis znalazłam w miesięczniku &quot;Kuchnia&quot; i zaraz go wypróbowałam. Zresztą nie tylko ten. Ale po kolei. Najpierw muszę się usprawiedliwić, że wszystkie produkty w ilości 12,5 dkg zmieniłam na 13 dkg, ponieważ moja waga nie wyczuwa takich subtelności. Proporcje podaję dla 6 osób, ja robiłam z mniejszej ilości i testowałam na zaprzyjażnionej sąsiadce, tak że zjadłyśmy wszystko.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>50 dkg wiśni</p><p>1 łyżka masła</p><p>1 łyżka oliwy</p><p>5 dkg cukru</p><p>1 łyżka białego octu winnego</p><p>świeżo zmielony pieprz</p><p>6 kulek lodów waniliowych</p><p></p><p><strong>kruszonka migdałowa</strong></p><p>13 dkg masła</p><p>13 dkg drobnego cukru kryształu</p><p>1/2 łyżeczki miałkiej soli</p><p>13 dkg mąki</p><p>13 dkg zmielonych migdałów (ja mieliłam w łupinkach)</p><p>3 szczypty mielonego cynamonu</p><p></p><p>Najpierw przygotowujemy kruszonkę: schłodzone masło kroimy w kostkę, potem dodajemy pozostałe składniki i rozcieramy wszystko palcami, do utworzenia się dość grubych, w miarę równych grudek. Przekładamy kruszonkę na talerz i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kruszonkę rozsypujemy na blasze i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st.</p><p>Na teflonowej patelni podgrzewamy na niedużym ogniu masło i oliwę, dodajemy drylowane wiśnie, posypujemy je cukrem, zwiększamy ogień i smażymy na silnym ogniu 3 - 4 minuty. Następnie skrapiamy octem winnym, oprószamy pieprzem (z umiarem, najlepiej spróbować) i zestawiamy z ognia. Na głębokich talerzach rozkładamy porcje kruszonki, na środku kładziemy po kulce lodów i dookoła układamy gorące wiśnie. Podajemy natychmiast. Jest pyszne, choć dosyć pracochłonne. Ale warto spróbować w sezonie wiśniowym choć raz.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 875987, member: 10341"] Nie wiem, czy zaliczyć to do Festiwalu deserowego, czy wiśniowego. Będzie dwa w jednym. Przepis znalazłam w miesięczniku "Kuchnia" i zaraz go wypróbowałam. Zresztą nie tylko ten. Ale po kolei. Najpierw muszę się usprawiedliwić, że wszystkie produkty w ilości 12,5 dkg zmieniłam na 13 dkg, ponieważ moja waga nie wyczuwa takich subtelności. Proporcje podaję dla 6 osób, ja robiłam z mniejszej ilości i testowałam na zaprzyjażnionej sąsiadce, tak że zjadłyśmy wszystko. [B]Składniki [/B]50 dkg wiśni 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 5 dkg cukru 1 łyżka białego octu winnego świeżo zmielony pieprz 6 kulek lodów waniliowych [B]kruszonka migdałowa[/B] 13 dkg masła 13 dkg drobnego cukru kryształu 1/2 łyżeczki miałkiej soli 13 dkg mąki 13 dkg zmielonych migdałów (ja mieliłam w łupinkach) 3 szczypty mielonego cynamonu Najpierw przygotowujemy kruszonkę: schłodzone masło kroimy w kostkę, potem dodajemy pozostałe składniki i rozcieramy wszystko palcami, do utworzenia się dość grubych, w miarę równych grudek. Przekładamy kruszonkę na talerz i wstawiamy na godzinę do lodówki. Schłodzoną kruszonkę rozsypujemy na blasze i wstawiamy na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 st. Na teflonowej patelni podgrzewamy na niedużym ogniu masło i oliwę, dodajemy drylowane wiśnie, posypujemy je cukrem, zwiększamy ogień i smażymy na silnym ogniu 3 - 4 minuty. Następnie skrapiamy octem winnym, oprószamy pieprzem (z umiarem, najlepiej spróbować) i zestawiamy z ognia. Na głębokich talerzach rozkładamy porcje kruszonki, na środku kładziemy po kulce lodów i dookoła układamy gorące wiśnie. Podajemy natychmiast. Jest pyszne, choć dosyć pracochłonne. Ale warto spróbować w sezonie wiśniowym choć raz. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Desery
Crumble z wiśniami
Bottom