Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Crumpets (LCB)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Malinna" data-source="post: 110172" data-attributes="member: 128"><p><em>Crumpets to lekkie, o porowatej strukturze placuszki drożdżowe. Opiekane na widelcu nad ogniem od zawsze były uciecha w porze picia herbaty, ale są również mile widziane podczas śniadania i można je opiekać na grillu lub w tosterze.</em></p><p></p><p><strong>składniki:</strong></p><p>375 ml mleka</p><p>15 g świezych drożdży lub 7g suchych</p><p>375 g pszennej mąki</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>1/2 łyżeczki sody oczyszczonej</p><p>olej lub sklarowane masło do smażenia</p><p></p><p><strong>sposób wykonania</strong></p><p>Mleko podgrzac i rozpuśic w nim drozdże.</p><p>Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać odrobinę rozpuszczonych drożdży i wymieszać z odrobiną mąki na gładką masę.</p><p>tak samo postąpić z pozostałymi drożdżami. Ciasto powinno być całkowicie gładkie.</p><p></p><p><em><span style="color: red">moja uwaga: myslę, ze mozna pominąć tę zabawę z mieszaniem odrobiny drożdży i zmiksować całość. Ciasto na pewno będzie gładkie.</span></em></p><p></p><p>Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość i gdy pojawi się mnóstwo bąbelków.</p><p>Sodę rozpuścić w 200 ml wody, dodać do ciasta i dokladnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 15-20 minut.</p><p>na największym palniku, na średnim ogniu, rozgrzać patelnię z rusztem lub dużą patelnię o grubym dnie i nasmarowac ją olejem lub sklarowanym masłem.</p><p>Natłuścić lekko również środki 2 lub więcej metalowych obręczy bądź foremek do wycinania cistek, o srednicy 9-10 cm i umieścić je na patelni.</p><p>Wlać w nie masę na wysokość ok. 1 cm, zmniejszyć ogien i smażyć 7-8 minut.</p><p>Bąbelki będą powiększać się w trakcie smażenia.</p><p>Przewrócić foremki, gdy powierzchnia ciastek wyschnie i przypominać będzie skórę.</p><p>Obrócić crumpets, usunąwszy przedtem metalowe obręcze.</p><p>Smażyć drugą stronę przez 1-2 minuty aż nabierze brązowego koloru.</p><p>Wystudzic lacuszki na drucianej kratce trzymając przykryte sciereczką żeby nie wyschły.</p><p>Usmażyć resztę placuszków. jesli ciasto w misce zgestnieje - rozcieńczyć odrobiną wody.</p><p>Przed podaniem rozgrzać grill do najwyższej temp. i opiekać na nim crumpets. Pierwszą, smażoną uprzednio, stronę opiekać mocniej, drugą lekko zbrązowić.</p><p>Mniej spieczoną stronę smarować masłem i podawać.</p><p></p><p>Malgosimi, chce Ci się w to bawić?</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Malinna, post: 110172, member: 128"] [I]Crumpets to lekkie, o porowatej strukturze placuszki drożdżowe. Opiekane na widelcu nad ogniem od zawsze były uciecha w porze picia herbaty, ale są również mile widziane podczas śniadania i można je opiekać na grillu lub w tosterze.[/I] [B]składniki:[/B] 375 ml mleka 15 g świezych drożdży lub 7g suchych 375 g pszennej mąki 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej olej lub sklarowane masło do smażenia [B]sposób wykonania[/B] Mleko podgrzac i rozpuśic w nim drozdże. Mąkę i sól przesiać do miski, zrobić dołek na środku. Wlać odrobinę rozpuszczonych drożdży i wymieszać z odrobiną mąki na gładką masę. tak samo postąpić z pozostałymi drożdżami. Ciasto powinno być całkowicie gładkie. [I][COLOR=red]moja uwaga: myslę, ze mozna pominąć tę zabawę z mieszaniem odrobiny drożdży i zmiksować całość. Ciasto na pewno będzie gładkie.[/COLOR][/I][COLOR=red][/COLOR] Ciasto przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 1-1,5 godziny aż podwoi swoją objętość i gdy pojawi się mnóstwo bąbelków. Sodę rozpuścić w 200 ml wody, dodać do ciasta i dokladnie wymieszać. Przykryć i odstawić na 15-20 minut. na największym palniku, na średnim ogniu, rozgrzać patelnię z rusztem lub dużą patelnię o grubym dnie i nasmarowac ją olejem lub sklarowanym masłem. Natłuścić lekko również środki 2 lub więcej metalowych obręczy bądź foremek do wycinania cistek, o srednicy 9-10 cm i umieścić je na patelni. Wlać w nie masę na wysokość ok. 1 cm, zmniejszyć ogien i smażyć 7-8 minut. Bąbelki będą powiększać się w trakcie smażenia. Przewrócić foremki, gdy powierzchnia ciastek wyschnie i przypominać będzie skórę. Obrócić crumpets, usunąwszy przedtem metalowe obręcze. Smażyć drugą stronę przez 1-2 minuty aż nabierze brązowego koloru. Wystudzic lacuszki na drucianej kratce trzymając przykryte sciereczką żeby nie wyschły. Usmażyć resztę placuszków. jesli ciasto w misce zgestnieje - rozcieńczyć odrobiną wody. Przed podaniem rozgrzać grill do najwyższej temp. i opiekać na nim crumpets. Pierwszą, smażoną uprzednio, stronę opiekać mocniej, drugą lekko zbrązowić. Mniej spieczoną stronę smarować masłem i podawać. Malgosimi, chce Ci się w to bawić? [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Słodkości
Ciasteczka
Crumpets (LCB)
Top
Bottom