Cukinia grillowana

kermidt

Member
Wrz 17, 2004
44,979
6
0
DSC_0662.jpg

500-600g cukini
2-3 lyzki oliwy
1 lyzka octu balsamicznego
1-2 lyzki miodu
1 lyzka dobrej mieszanki przypraw*

Umyta cukinie obrac z dwoch bokow (zakladajac, ze cukinia ma boki 4
icon_wink.gif
)i pokroic wzdluz w plastry,tak zeby 'dupki' byly bez skorki. Ja lubie cienkie plastry, ale bardzo cienko to sie jednak nie da pokroic) dodac przyprawy i olej i zostawic az zwiednie.
Kolo godziny wystarczy, ale mozna tez wieczorkiem poprzedniego dnia usiasc przed tv, pomeczyc sie z nia i zostawic na noc na nastepny dzien.
Teraz grill i koniec.
Powinnam moze napisac, ze taka cukinia jest miekka, taka zwiednieta, ale ciagle chrupiaca.

Skropic oliwa i octem i podawac na cieplo z makaronem, ryzem, pieczywem. Czy schlodzic w lodowce z wieksza iloscia oliwy i octu i podawac jako skladnik antipasto czy zwykla przystawke. Z octem w lodowce moze postac do tygodnia.

Jak mam ochote na czosnek i griluje razem (tak w calosci) to wrzuce razem resztki, ale surowegonie dodaje. Nie powinno sie zbyt dlugo surowego czosnku z oliwa trzymac.

A ja nieomal skacze, bo zaraz planuje leciec na pokaz. Znaczy... za jakies 5 godzin
icon_lol.gif
the three greek sisters

*
Przyprawe uzywam gotowa, do warzyw grillowanych. Ma duzo suszonych warzyw, nawet na sloncu suszone pomidory, ziol i dobrze zbalansowany smak slony i slodki.

Dzieki takiej cukini moge podac na obiad rybe z makaonem czy ryzem. Wczesniej wydawalo mi sie to niewyobrazalne
fiesgrins.gif

Baza wczorajszego obiadu bylo linguine aglio e olio z ta wlasnie cukinia. Ja zjadlam z garscia siekanych pekanow, choc marzyly mi sie po prostu orzeszki ziemne, a chlopy z pokruszonymi na czastki hamburgerami.
Poprzedni obiad byl z ryba.

DSC_0666.jpg
aj no nie to zdjecie chcialam

DSC_0670.jpg

nozyczki do jednoczesnego ciecia dlugiego makaronu jak i duzych kawalkow cukini sa genialne. Wzorem Asiki tak tez tne pizze. Zamiast plastikowym nozem-kolkiem, ktory nawet sie zaczal rozpuszczac od cieplej blachy
icon_rolleyes.gif

Załączniki

• DSC_0662.jpg
    DSC_0662.jpg
    90.5 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0666.jpg
    DSC_0666.jpg
    34.6 KB · Wyświetleń: 0
  • DSC_0670.jpg
    DSC_0670.jpg
    71.5 KB · Wyświetleń: 0
Ostatnią edycję dokonał moderator:

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy