- Wrz 17, 2004
- 44,979
- 6
- 0

500-600g cukini
2-3 lyzki oliwy
1 lyzka octu balsamicznego
1-2 lyzki miodu
1 lyzka dobrej mieszanki przypraw*
Umyta cukinie obrac z dwoch bokow (zakladajac, ze cukinia ma boki 4

Kolo godziny wystarczy, ale mozna tez wieczorkiem poprzedniego dnia usiasc przed tv, pomeczyc sie z nia i zostawic na noc na nastepny dzien.
Teraz grill i koniec.
Powinnam moze napisac, ze taka cukinia jest miekka, taka zwiednieta, ale ciagle chrupiaca.
Skropic oliwa i octem i podawac na cieplo z makaronem, ryzem, pieczywem. Czy schlodzic w lodowce z wieksza iloscia oliwy i octu i podawac jako skladnik antipasto czy zwykla przystawke. Z octem w lodowce moze postac do tygodnia.
Jak mam ochote na czosnek i griluje razem (tak w calosci) to wrzuce razem resztki, ale surowegonie dodaje. Nie powinno sie zbyt dlugo surowego czosnku z oliwa trzymac.
A ja nieomal skacze, bo zaraz planuje leciec na pokaz. Znaczy... za jakies 5 godzin

*
Przyprawe uzywam gotowa, do warzyw grillowanych. Ma duzo suszonych warzyw, nawet na sloncu suszone pomidory, ziol i dobrze zbalansowany smak slony i slodki.
Dzieki takiej cukini moge podac na obiad rybe z makaonem czy ryzem. Wczesniej wydawalo mi sie to niewyobrazalne

Baza wczorajszego obiadu bylo linguine aglio e olio z ta wlasnie cukinia. Ja zjadlam z garscia siekanych pekanow, choc marzyly mi sie po prostu orzeszki ziemne, a chlopy z pokruszonymi na czastki hamburgerami.
Poprzedni obiad byl z ryba.

aj no nie to zdjecie chcialam

nozyczki do jednoczesnego ciecia dlugiego makaronu jak i duzych kawalkow cukini sa genialne. Wzorem Asiki tak tez tne pizze. Zamiast plastikowym nozem-kolkiem, ktory nawet sie zaczal rozpuszczac od cieplej blachy

Załączniki
Ostatnią edycję dokonał moderator: