Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Cukinia smażona
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 743151" data-attributes="member: 10341"><p><span style="font-size: 26px">Inspiracja KUCHNIA NELI (Nela Rubinstein) 1990 r.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Przepis z kuchni pani Neli był rzeczywiście tylko inspiracją, ponieważ zmieniłam i przystosowałam do własnych upodobań prawie wszystko, łącznie z tytułem. W oryginale jest to &quot;Cukinia smażona w głębokim tłuszczu&quot;. Ponieważ nigdy nie wiem co zrobić z tym zużytym tłuszczem, postanowilam zmienić nie tylko ilość składników, ich proporcje, sposób wykonania, a nawet sposób podania. Wszystkim smakuje, a kto je po raz pierwszy, prosi o przepis. A przepis jest banalnie prosty.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"><strong>Składniki dla 4 osób:</strong></span></p><p><span style="font-size: 26px">4 cukinie średniej wielkości (duże się nie nadają)</span></p><p><span style="font-size: 26px">4 - 5 ząbków czosnku</span></p><p><span style="font-size: 26px">ok. 3 łyżek stołowych mąki</span></p><p><span style="font-size: 26px">olej do smażenia</span></p><p><span style="font-size: 26px">sól</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px">Nieobraną cukinię kroimy na plasterki 4-5 mm i rozkładamy równą warstwą na blacie, talerzach itp. Posypujemy z dwóch stron solą. Najwygodniej jest to robić solniczką stołową z dziurkami, wtedy sól równomiernia się rozprowadza. Należy poczekać, aż pokażą się kropelki soku. Wtedy wycieramy plasterki papierowym ręcznikiem z obu stron i zanurzamy w mące wsypanej do miseczki. Nadmiar mąki strząsamy lekko. </span></p><p><span style="font-size: 26px">Na patelnię wlewamy olej, tak żeby równą warstwą przykrył dno i rozgrzewamy na dośc silnym ogniu. Wsypana na patelnię odrobina mąki powinna się zacząć zaraz smażyć. Omączone plasterki cukinii układamy jedną warstwą na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na rumiano. Przyrumienione z jednej strony szybko odwracamy, najlepiej za pomocą dwóch widelców. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Tak samo smażymy następne partie cukinii.</span></p><p><span style="font-size: 26px">Na stól podajemy na pólmisku lub innym płaskim naczyniu, a osobno stawiamy miseczkę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na każdy rumiany plasterek cukinii nakładamy odrobinę czosnku,czasem trzeba jeszcze troche posolić i smacznego.</span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p><p><span style="font-size: 26px"></span></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 743151, member: 10341"] [SIZE=10]Inspiracja KUCHNIA NELI (Nela Rubinstein) 1990 r. Przepis z kuchni pani Neli był rzeczywiście tylko inspiracją, ponieważ zmieniłam i przystosowałam do własnych upodobań prawie wszystko, łącznie z tytułem. W oryginale jest to "Cukinia smażona w głębokim tłuszczu". Ponieważ nigdy nie wiem co zrobić z tym zużytym tłuszczem, postanowilam zmienić nie tylko ilość składników, ich proporcje, sposób wykonania, a nawet sposób podania. Wszystkim smakuje, a kto je po raz pierwszy, prosi o przepis. A przepis jest banalnie prosty. [B]Składniki dla 4 osób:[/B] 4 cukinie średniej wielkości (duże się nie nadają) 4 - 5 ząbków czosnku ok. 3 łyżek stołowych mąki olej do smażenia sól Nieobraną cukinię kroimy na plasterki 4-5 mm i rozkładamy równą warstwą na blacie, talerzach itp. Posypujemy z dwóch stron solą. Najwygodniej jest to robić solniczką stołową z dziurkami, wtedy sól równomiernia się rozprowadza. Należy poczekać, aż pokażą się kropelki soku. Wtedy wycieramy plasterki papierowym ręcznikiem z obu stron i zanurzamy w mące wsypanej do miseczki. Nadmiar mąki strząsamy lekko. Na patelnię wlewamy olej, tak żeby równą warstwą przykrył dno i rozgrzewamy na dośc silnym ogniu. Wsypana na patelnię odrobina mąki powinna się zacząć zaraz smażyć. Omączone plasterki cukinii układamy jedną warstwą na rozgrzanym oleju i smażymy z obu stron na rumiano. Przyrumienione z jednej strony szybko odwracamy, najlepiej za pomocą dwóch widelców. Usmażone przekładamy na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu, i wstawiamy do ciepłego piekarnika. Tak samo smażymy następne partie cukinii. Na stól podajemy na pólmisku lub innym płaskim naczyniu, a osobno stawiamy miseczkę z przepuszczonym przez praskę czosnkiem. Na każdy rumiany plasterek cukinii nakładamy odrobinę czosnku,czasem trzeba jeszcze troche posolić i smacznego. [/SIZE] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Zdrowe kalorie
Wegetarianie
Cukinia smażona
Bottom