- Sie 15, 2009
- 4,507
- 0
- 0
Cukinia w sosie śmietanowym
1 cebula
2 cukinie
por (biala część)
czosnek (2-3 ząbki)
200ml śmietany 12%
Oliwa z oliwek
przyprawy :
imbir , sól, pieprz, oregano, mieszanka ziól wloskich
Cukinię kroimy w cienkie polkrążki, solimy i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cukinię i smażymy przez chwilę. (do lekkiego zrumienienia)
Następnie wrzucamy cebulę,czosnek rozdrobniony i por- pokrojony w plastry. Jeszcze przez chwilę smażymy (3-4 minuty minuty)
Wsypujemy przyprawy (wg uznania) imbir - szczyptę , pieprz, odrobina soli
Zalewamy wodą i dusimy przez 8-10min na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę , którą należy zagotować często mieszając.
Pod koniec gotowania doprawiamy dużą ilością oregano oraz mieszanką ziol wloskich (lyzeczka)
Należy smakować i przyprawiać pod swój gust, bo jak wiadomo każdy lubi inaczej.
1 cebula
2 cukinie
por (biala część)
czosnek (2-3 ząbki)
200ml śmietany 12%
Oliwa z oliwek
przyprawy :
imbir , sól, pieprz, oregano, mieszanka ziól wloskich
Cukinię kroimy w cienkie polkrążki, solimy i odstawiamy na 20 minut.
Po tym czasie rozgrzewamy oliwę na patelni, wrzucamy cukinię i smażymy przez chwilę. (do lekkiego zrumienienia)
Następnie wrzucamy cebulę,czosnek rozdrobniony i por- pokrojony w plastry. Jeszcze przez chwilę smażymy (3-4 minuty minuty)
Wsypujemy przyprawy (wg uznania) imbir - szczyptę , pieprz, odrobina soli
Zalewamy wodą i dusimy przez 8-10min na średnim ogniu. Dodajemy śmietanę , którą należy zagotować często mieszając.
Pod koniec gotowania doprawiamy dużą ilością oregano oraz mieszanką ziol wloskich (lyzeczka)
Należy smakować i przyprawiać pod swój gust, bo jak wiadomo każdy lubi inaczej.
