- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
Kolejna odsłona cukinii.
Dostałam wiadro jabłek spadów - nie ma zmiłuj
Więc zrobiłam cukinię.
Cukinia z jabłkiem
Cukinia/kabaczek/patison ok. ½ kg po oczyszczeniu
Cebula biała 2 szt
Jabłka kwaśne 3 szt
Papryka biała 2 szt
Olej 3 łyżki
Sól, pieprz, estragon suszony ( pełna łyżka kopiata)
Olej rozgrzać w garnku , poddusić cebule pokrojone w kostkę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę ok. 1,5 cm, dodać jabłka w kostkę 1,5 cm – 2 cm, podlać odrobiną wody i dusić, aż cebula będzie miękka.
Wówczas dodać cukinię ( obraną, wypestkowaną jeśli trzeba i pokrojona w kostkę 2-3 cm). Zamieszać, dodać soli, pieprzu i estragonu, jeszcze raz zamieszać, zagotować i odstawić. Przykryć i niech dochodzi w cieple własnym. Cukinia powinna być chrupiąca.
Wielbiciele cukinii mięciutkiej oczywiście mogą ją poddusić do właściwej konsystencji.
qd
Dostałam wiadro jabłek spadów - nie ma zmiłuj
Więc zrobiłam cukinię.
Cukinia z jabłkiem
Cukinia/kabaczek/patison ok. ½ kg po oczyszczeniu
Cebula biała 2 szt
Jabłka kwaśne 3 szt
Papryka biała 2 szt
Olej 3 łyżki
Sól, pieprz, estragon suszony ( pełna łyżka kopiata)
Olej rozgrzać w garnku , poddusić cebule pokrojone w kostkę, dodać paprykę pokrojoną w kostkę ok. 1,5 cm, dodać jabłka w kostkę 1,5 cm – 2 cm, podlać odrobiną wody i dusić, aż cebula będzie miękka.
Wówczas dodać cukinię ( obraną, wypestkowaną jeśli trzeba i pokrojona w kostkę 2-3 cm). Zamieszać, dodać soli, pieprzu i estragonu, jeszcze raz zamieszać, zagotować i odstawić. Przykryć i niech dochodzi w cieple własnym. Cukinia powinna być chrupiąca.
Wielbiciele cukinii mięciutkiej oczywiście mogą ją poddusić do właściwej konsystencji.
qd