Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Cukinia z piekarnika
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="seniorka" data-source="post: 887738" data-attributes="member: 10341"><p>Tę smaczną zapiekankę podaje się na południu Francji jako gorącą przystawkę lub jako danie główne. Ja przepis na nią znalazłam w &quot;Smakach i aromatach&quot;. Jeśli mieliście na obiad rosół, to na pewno został kawałek wołowiny lub kurczaka. W sam raz żeby zrobić obiad na następny dzień.</p><p><strong>Składniki</strong></p><p><strong></strong>4 małe cukinie</p><p>25 dkg wołowiny z rosołu ( może być i kurczak)</p><p>1/2 filiżanki rosołu</p><p>2 średnie cebule</p><p>4 pomidory ( ja wzięłam 40 dkg puszkę krojonych pomidorów bez skórki - są mniej wodniste)</p><p>3 ząbki czosnku</p><p>1 łyżeczka tymianku ( brałam suszony - płaską łyżeczkę)</p><p>5 dkg utartego sera (ementaler, gouda)</p><p>oliwa z oliwek </p><p>natka pietruszki</p><p>sól, pieprz</p><p></p><p>Cukinie myjemy, kroimy w 1-centymetrowe plastry, posypujemy łyżką soli i zostawiamy na sicie, aby wyciekł sok.</p><p>W tym czasie mielemy mięso. Cebule drobno siekamy, tak samo czosnek i obrane ze skórki pomidory. Ja już miałam gotowe pomidory w puszce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, wkładamy mięso i smażymy, stale mieszając, przez kilka minut. Dodajemy połowę pomidorów, tymianek, sól, pieprz i czosnek. Wlewamy gorący rosół i odstawiamy patelnie z ognia.</p><p>Osuszamy ściereczką plasterki cukinii. Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oliwy i na mocnym ogniu osmażamy cukinię z obu stron na złoty kolor. </p><p>W żaroodpornym naczyniu układamy warstwy cukinii, mięsa i posiekanych pomidorów. Na wierzchu rozsypujemy ser i pietruszkę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 st. Podajemy na obiad z ryżem, na przekąskę z bagietką.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="seniorka, post: 887738, member: 10341"] Tę smaczną zapiekankę podaje się na południu Francji jako gorącą przystawkę lub jako danie główne. Ja przepis na nią znalazłam w "Smakach i aromatach". Jeśli mieliście na obiad rosół, to na pewno został kawałek wołowiny lub kurczaka. W sam raz żeby zrobić obiad na następny dzień. [B]Składniki [/B]4 małe cukinie 25 dkg wołowiny z rosołu ( może być i kurczak) 1/2 filiżanki rosołu 2 średnie cebule 4 pomidory ( ja wzięłam 40 dkg puszkę krojonych pomidorów bez skórki - są mniej wodniste) 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka tymianku ( brałam suszony - płaską łyżeczkę) 5 dkg utartego sera (ementaler, gouda) oliwa z oliwek natka pietruszki sól, pieprz Cukinie myjemy, kroimy w 1-centymetrowe plastry, posypujemy łyżką soli i zostawiamy na sicie, aby wyciekł sok. W tym czasie mielemy mięso. Cebule drobno siekamy, tak samo czosnek i obrane ze skórki pomidory. Ja już miałam gotowe pomidory w puszce. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, podsmażamy cebulę, wkładamy mięso i smażymy, stale mieszając, przez kilka minut. Dodajemy połowę pomidorów, tymianek, sól, pieprz i czosnek. Wlewamy gorący rosół i odstawiamy patelnie z ognia. Osuszamy ściereczką plasterki cukinii. Rozgrzewamy na dużej patelni 3 łyżki oliwy i na mocnym ogniu osmażamy cukinię z obu stron na złoty kolor. W żaroodpornym naczyniu układamy warstwy cukinii, mięsa i posiekanych pomidorów. Na wierzchu rozsypujemy ser i pietruszkę. Zapiekamy przez 30 minut w temperaturze 180 st. Podajemy na obiad z ryżem, na przekąskę z bagietką. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Coś na ząb lub dwa
Zapiekanki
Cukinia z piekarnika
Top
Bottom