Cukinia z rabarbarem

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
500 g cukinii młodej ( umyta, nieobierana, pokrojona w spora kostke)
1-2 cebule ( posiekane srednio grubo)
2 łodygi rabarbaru (nieobierane, pokrojone w cienkie plasterki)
świezy imbir ( kawalek jak orzech wloski) lub łyżeczka płaska mielonego
2 łyżki oleju, łyżeczka masła
sól, łyżeczka miodu ( opcjonalnie)
dwie łyżki białego wina ( wytrawnego)

Cebule zeszklic na oleju, dodać starty imbir świeży, dodać rabarbar, poddusić, dodac cukinię, łyżeczkę masła, podlać winem, posolić, chwilę poddusić i zgasić gaz.Pozostawić potrawę pod przykryciem na jakieś 10 minut. Ewentualnie podszlifować odrobiną miodu....
Cukinia powinna pozostać chrupka, sos ma smak wyrazisty, kwaśno pikantny cytrusowo.

Joanna

Moderator
Członek ekipy
Lis 28, 2005
33,924
6,343
113
Musi być pyszne.
mniam.gif

Cinka

Member
Maj 5, 2006
30,543
13
38
Ooo dziękuję ślicznie
anbetung.gif
po przczytaniu nie jestem w stanie wyobrazić sobie smaku bo jeszcze świeży imbir do tego... prócz herbatki do niczego go jeszcze nie dodawałam
icon_redface.gif
ale to się zmieni - niebawem wypróbuję! Aż załuję że nie kupiłam dziś cukinii bo rabarbar i imbir akurat mam
icon_smile.gif

qd

Well-known member
Sie 28, 2005
8,203
1,711
113
Cinka @ 14 May 2011 napisał:
index.php?act=findpost&pid=1128522Ooo dziękuję ślicznie
A prosze bardzo... mam jeszcze w zapasie wariacje na temat cukinii ( kabaczka, patisona) i bede podawac w miare pokazywania sie skladnikow.

Bedzie cukinia z :
biala papryka i jablkami,
ze szczawiem,
ze sliwkami,
jesienna z suszonymi pomidorami.

Dla mnie podstawa jest zachowanie cukinii ( kabaczka, patisona) w postaci zwartej, chrupkiej. Nie znosze rozgotowanego na paciaje... stad wszystko w kwasnym zrodowisku, ktore pozwala zachowac twardosc.

Zapraszam do kombinowania z zielonym agrestem, z niedojrzałymi winogronami jak kto ma na dzialce ( albo tylko z zokiem z takich winogron), z tamaryndą, itp itd

qd kombinatorka

samanta

Member
Sie 19, 2007
16,197
1
0
O, trzeba będzie poszaleć z cukinią. Dotychczas nie przepadałam za tym warzywem, ale może to kwestia pokombinowania właśnie z różnymi składnikami.

Automat do kawy

Jeśli podoba Ci się forum i chciałbyś nas wesprzeć, po prostu kup nam kawę.

W ramach podziękowania zmienimy Twoje konto na wolne od reklam.

:coffee:

Do ekspresu do kawy