- Sie 28, 2005
- 8,203
- 1,711
- 113
500 g cukinii młodej ( umyta, nieobierana, pokrojona w spora kostke)
1-2 cebule ( posiekane srednio grubo)
2 łodygi rabarbaru (nieobierane, pokrojone w cienkie plasterki)
świezy imbir ( kawalek jak orzech wloski) lub łyżeczka płaska mielonego
2 łyżki oleju, łyżeczka masła
sól, łyżeczka miodu ( opcjonalnie)
dwie łyżki białego wina ( wytrawnego)
Cebule zeszklic na oleju, dodać starty imbir świeży, dodać rabarbar, poddusić, dodac cukinię, łyżeczkę masła, podlać winem, posolić, chwilę poddusić i zgasić gaz.Pozostawić potrawę pod przykryciem na jakieś 10 minut. Ewentualnie podszlifować odrobiną miodu....
Cukinia powinna pozostać chrupka, sos ma smak wyrazisty, kwaśno pikantny cytrusowo.
1-2 cebule ( posiekane srednio grubo)
2 łodygi rabarbaru (nieobierane, pokrojone w cienkie plasterki)
świezy imbir ( kawalek jak orzech wloski) lub łyżeczka płaska mielonego
2 łyżki oleju, łyżeczka masła
sól, łyżeczka miodu ( opcjonalnie)
dwie łyżki białego wina ( wytrawnego)
Cebule zeszklic na oleju, dodać starty imbir świeży, dodać rabarbar, poddusić, dodac cukinię, łyżeczkę masła, podlać winem, posolić, chwilę poddusić i zgasić gaz.Pozostawić potrawę pod przykryciem na jakieś 10 minut. Ewentualnie podszlifować odrobiną miodu....
Cukinia powinna pozostać chrupka, sos ma smak wyrazisty, kwaśno pikantny cytrusowo.