Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry indyjskie Rogan Josh
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="hazo" data-source="post: 1747099" data-attributes="member: 956"><p>Przepis pochodzi z dawnego forum Galeria Potraw. Niestety link jest nieaktualny.</p><p>Wpiszę tak jak ja mam to skopiowane.</p><p></p><p>[ATTACH]113743[/ATTACH]</p><p><em>składniki dla ok. 2 osób: </em></p><p></p><p>400 g jagnięciny np. łopatki</p><p>150 g pomidorów z puszki</p><p>200 ml mleka kokosowego </p><p>1 łyżka klarowanego masła</p><p>2 szalotki</p><p>1,5 ząbka czosnku</p><p>2 duże łyżki przecieru warzywnego</p><p>1/2 łyżki startego imbiru</p><p>1 mała papryczka chilli</p><p>po ½ łyżki ziaren kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy</p><p>1 łyżka garam masala</p><p>3-4 goździki</p><p>1/2 łyżeczki soli</p><p>¾ łyżki brązowego cukru</p><p>1 łyżeczka ziaren kardamonu</p><p>1-2 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry</p><p>płatki migdałów do podania</p><p></p><p> Jagnięcinę pokroić na małe kawałki i odstawić. Sypkie przyprawy przyprażyć lekko na patelni, ostudzić, a potem rozgnieść w moździerzu na pył. Rozgrzać wok z klarowanym i dodać pokrojone na ćwiartki szalotki, drobno pokrojone chilli, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, dodać przygotowane wcześniej przyprawy i dalej smażyć, kilka minut. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać do woka pomidory, połowę kokosowego mleczka i zagotować. Dodać mięso, sól, cukier i gotować pod przykryciem ok. godziny aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę dodać resztę kokosowego mleka i gotować jeszcze parę minut aż trochę zgęstnieje. Dodać świeżą, posiekaną kolendrę, posypać prażonymi migdałami i od razu podawać, najlepiej z ryżem basmati.</p><p></p><p><em>Moje uwagi:</em></p><p><em>- z braku jagnięciny robię z mięsa z udźca indyka</em></p><p><em>- pomijam przecier warzywny, bo nie wiem o jaki chodzi</em></p><p><em>- nie rozgniatam ziaren przypraw tylko używam mielonych</em></p><p><em>- oczywiście zamiast tylu różnych przypraw można użyć gotową przyprawę Rogan Josh</em></p></blockquote><p></p>
[QUOTE="hazo, post: 1747099, member: 956"] Przepis pochodzi z dawnego forum Galeria Potraw. Niestety link jest nieaktualny. Wpiszę tak jak ja mam to skopiowane. [ATTACH alt="Rogan Josh z indyka.jpg"]113743[/ATTACH] [I]składniki dla ok. 2 osób: [/I] 400 g jagnięciny np. łopatki 150 g pomidorów z puszki 200 ml mleka kokosowego 1 łyżka klarowanego masła 2 szalotki 1,5 ząbka czosnku 2 duże łyżki przecieru warzywnego 1/2 łyżki startego imbiru 1 mała papryczka chilli po ½ łyżki ziaren kolendry, kminu rzymskiego, kurkumy 1 łyżka garam masala 3-4 goździki 1/2 łyżeczki soli ¾ łyżki brązowego cukru 1 łyżeczka ziaren kardamonu 1-2 łyżki posiekanych liści świeżej kolendry płatki migdałów do podania Jagnięcinę pokroić na małe kawałki i odstawić. Sypkie przyprawy przyprażyć lekko na patelni, ostudzić, a potem rozgnieść w moździerzu na pył. Rozgrzać wok z klarowanym i dodać pokrojone na ćwiartki szalotki, drobno pokrojone chilli, imbir i przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażyć chwilę, dodać przygotowane wcześniej przyprawy i dalej smażyć, kilka minut. Kiedy przyprawy zaczną intensywnie pachnieć, wlać do woka pomidory, połowę kokosowego mleczka i zagotować. Dodać mięso, sól, cukier i gotować pod przykryciem ok. godziny aż mięso będzie mięciutkie. Pod koniec gotowania zdjąć pokrywkę dodać resztę kokosowego mleka i gotować jeszcze parę minut aż trochę zgęstnieje. Dodać świeżą, posiekaną kolendrę, posypać prażonymi migdałami i od razu podawać, najlepiej z ryżem basmati. [I]Moje uwagi: - z braku jagnięciny robię z mięsa z udźca indyka - pomijam przecier warzywny, bo nie wiem o jaki chodzi - nie rozgniatam ziaren przypraw tylko używam mielonych - oczywiście zamiast tylu różnych przypraw można użyć gotową przyprawę Rogan Josh[/I] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry indyjskie Rogan Josh
Bottom