Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry rybne z papryką*
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Joanna" data-source="post: 1528733" data-attributes="member: 1024"><p><strong>Curry rybne z papryką </strong></p><p></p><p></p><p>Źródło przepisu - Rachel Lane, Ting Morris &quot;Na ostro&quot;</p><p></p><p>4 porcje</p><p><strong>Składniki:</strong></p><p>3 łyżki ghee lub oleju roślinnego</p><p>1 cebula, drobno posiekana</p><p>3 posiekane ząbki czosnku</p><p>2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru</p><p>2 małe suszone papryczki chili (dałam jedną świeżą wypestkowaną czerwoną)</p><p>1 łyżeczka mielonej kurkumy</p><p>1 łyżeczka nasiona czarnej gorczycy (dałam dwie)</p><p>1/4 łyżeczki chili w proszku (dałam pieprz kajeński)</p><p>1 duża czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę (dałam półtorej)</p><p>3 pomidory, pokrojone w kostkę (dałam cztery podłużne z domowych słoiczkowych zapasów)</p><p>1 szklanka bulionu rybnego lub wody (dałam półtorej szklanki esencjonalnego bulionu rybnego domowej produkcji)</p><p>1 szklanka mleka kokosowego</p><p>600 g filetów z białej ryby, jak dorsz, morszczuk czy halibut, pokrojonych w kawałki 5 cm (u mnie 750 g filetów z dorsza)</p><p>sól i świeżo zmielony pieprz</p><p>do podania - ryż basmati (u mnie dodatkowo ugotowany kalafior i podprażony niełuskany sezam).</p><p></p><p><strong>Wykonanie:</strong></p><p>Na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, czosnek, imbir, papryczki chili i podsmażać do miękkości przez 3 - 4 minuty.</p><p>Dodać kurkumę, gorczycę i przyprawę chili; podsmażać przez minutę.</p><p>Dodać paprykę i pomidory, wymieszać, wlać bulion i mleko kokosowe; doprowadzić do wrzenia.</p><p>Gotować na małym ogniu przez 10 minut.</p><p>Dodać rybę, nakryć i podgrzewać, aż ryba dogotuje się w środku przez około 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszająć (u mnie to trwało trochę dłużej). Doprawić do smaku solą i pieprzem - ja sól dodałam, zanim wrzuciłam rybę.</p><p>Podawać z ryżem basmati. U mnie chłopaki dostali z ryżem, a ja jadłam z gotowanym z odrobiną skórki cytrynowej kalafiorem. </p><p>Dodatkowo posypałam na wierzchu podprażonym sezamem. Pycha.</p><p></p><p>[ATTACH=full]89365[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Joanna, post: 1528733, member: 1024"] [B]Curry rybne z papryką [/B] Źródło przepisu - Rachel Lane, Ting Morris "Na ostro" 4 porcje [B]Składniki:[/B] 3 łyżki ghee lub oleju roślinnego 1 cebula, drobno posiekana 3 posiekane ząbki czosnku 2 łyżeczki drobno startego świeżego imbiru 2 małe suszone papryczki chili (dałam jedną świeżą wypestkowaną czerwoną) 1 łyżeczka mielonej kurkumy 1 łyżeczka nasiona czarnej gorczycy (dałam dwie) 1/4 łyżeczki chili w proszku (dałam pieprz kajeński) 1 duża czerwona papryka, oczyszczona z gniazd nasiennych i pokrojona w kostkę (dałam półtorej) 3 pomidory, pokrojone w kostkę (dałam cztery podłużne z domowych słoiczkowych zapasów) 1 szklanka bulionu rybnego lub wody (dałam półtorej szklanki esencjonalnego bulionu rybnego domowej produkcji) 1 szklanka mleka kokosowego 600 g filetów z białej ryby, jak dorsz, morszczuk czy halibut, pokrojonych w kawałki 5 cm (u mnie 750 g filetów z dorsza) sól i świeżo zmielony pieprz do podania - ryż basmati (u mnie dodatkowo ugotowany kalafior i podprażony niełuskany sezam). [B]Wykonanie:[/B] Na średnim ogniu rozgrzać tłuszcz, dodać cebulę, czosnek, imbir, papryczki chili i podsmażać do miękkości przez 3 - 4 minuty. Dodać kurkumę, gorczycę i przyprawę chili; podsmażać przez minutę. Dodać paprykę i pomidory, wymieszać, wlać bulion i mleko kokosowe; doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu przez 10 minut. Dodać rybę, nakryć i podgrzewać, aż ryba dogotuje się w środku przez około 5 minut, co jakiś czas delikatnie mieszająć (u mnie to trwało trochę dłużej). Doprawić do smaku solą i pieprzem - ja sól dodałam, zanim wrzuciłam rybę. Podawać z ryżem basmati. U mnie chłopaki dostali z ryżem, a ja jadłam z gotowanym z odrobiną skórki cytrynowej kalafiorem. Dodatkowo posypałam na wierzchu podprażonym sezamem. Pycha. [ATTACH=full]89365[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry rybne z papryką*
Bottom