- Maj 5, 2007
- 2,734
- 0
- 0
Curry z bakłażana i ziemniaków
aloo baingan ( kuchnia północnoindyjska)
www.northindiancooking.com
1 średni bakłażan
1 sredni ziemniak
1 dojrzały pomidor
1 duża cebula
1 łyżka rozdrobnionego czosnku
1 średnia papryczka chilli ( zielona)
2-3 łyzki oleju
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Przyprawy:
1łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
0.5 łyżeczki chilli w proszku ( zielonego)
0.5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mango w proszku*
szczypta asafetydy*
sól do smaku
posiekana kolendra/pietruszka
Rozgrzać olej, wsypać nasiona kiminu, podsmażać aż lekko zbrązowieją. Dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek, chilli oraz resztę przypraw/sól. Podsmażyć, dodać obranego ze skóry drobno pokrojonego pomidora ( ewentualnie jogurt), smażyć przez kilka minut. Natępnie dorzucić pokrojone w cząstki ( 1x2.5 cm) ziemniaki, bakłażana – dusić przez 20-25 min. Na koniec dodać proszek mango, łyżkę oleju I podsmazyć przez minutę. Posypać natką lub kolendrą. Zajadać
Moje uwagi:
Nie miałam zaznaczonych gwiazdką przypraw, chilli użyłam czerwonego, w mniejszej ilości. Całość, pewnie ze względu na młode ziemniaki, dusiła się mniej niż 15 min.
Wrażenia smakowe: bardzo dobre, choć ja lubię, gdy warzywa stawiają jakiś opór przy jedzeniu, dlatego wolę wersję z kalafiorem.
aloo baingan ( kuchnia północnoindyjska)
www.northindiancooking.com
1 średni bakłażan
1 sredni ziemniak
1 dojrzały pomidor
1 duża cebula
1 łyżka rozdrobnionego czosnku
1 średnia papryczka chilli ( zielona)
2-3 łyzki oleju
3-4 łyżki jogurtu naturalnego (opcjonalnie)
Przyprawy:
1łyżeczka nasion kuminu
1 łyżeczka sproszkowanej kolendry
0.5 łyżeczki chilli w proszku ( zielonego)
0.5 łyżeczki kurkumy
1 łyżeczka mango w proszku*
szczypta asafetydy*
sól do smaku
posiekana kolendra/pietruszka
Rozgrzać olej, wsypać nasiona kiminu, podsmażać aż lekko zbrązowieją. Dodać pokrojoną drobno cebulę, czosnek, chilli oraz resztę przypraw/sól. Podsmażyć, dodać obranego ze skóry drobno pokrojonego pomidora ( ewentualnie jogurt), smażyć przez kilka minut. Natępnie dorzucić pokrojone w cząstki ( 1x2.5 cm) ziemniaki, bakłażana – dusić przez 20-25 min. Na koniec dodać proszek mango, łyżkę oleju I podsmazyć przez minutę. Posypać natką lub kolendrą. Zajadać

Moje uwagi:
Nie miałam zaznaczonych gwiazdką przypraw, chilli użyłam czerwonego, w mniejszej ilości. Całość, pewnie ze względu na młode ziemniaki, dusiła się mniej niż 15 min.
Wrażenia smakowe: bardzo dobre, choć ja lubię, gdy warzywa stawiają jakiś opór przy jedzeniu, dlatego wolę wersję z kalafiorem.
Ostatnią edycję dokonał moderator: