Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z ciecierzycą i batatem
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Aniq" data-source="post: 1582036" data-attributes="member: 3931"><p>Curry ciecierzycą i batatem ( inspirowane J. Olivierem)</p><p> </p><p></p><p>2 łyżki oliwy/ ghee</p><p>przyprawy – każdej 1/4 łyżeczki:</p><p>-kumin</p><p>-gorczyca</p><p>-czarnuszka</p><p>1 czerwona cebula/szalotka</p><p>1 ząbek czosnku ( lub więcej)</p><p>papryczka chilli ( wg. uznania)</p><p>1 łyżka świeży utarty imbir </p><p>1 łyżka pasty curry</p><p>duża szczypta cynamonu</p><p>sól</p><p>pół marchewki</p><p>1 średni batat</p><p> </p><p>1 puszka ciecierzycy</p><p>pół puszki pasaty pomidorowej</p><p>pół puszki mleka kokosowego</p><p>ewentualnie trochę wody</p><p></p><p>garść świeżej kolendry/pietruszki</p><p>(garść listków szpinaku)*</p><p></p><p>Wrzucamy przyprawy na tłuszcz, czekamy aż ziarenka zaczną pękać, minimalizujemy ogień, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, chilli, imbir oraz pastę curry, ewentualnie sól. </p><p>Podsmażamy mieszając, żeby nam się nie przypaliło, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i batata,cynamon, pomidory i mleko kokosowe. Powoli dusimy ok 15 minut, wrzucamy ciecierzycę – po następnych 5 minutach można już jeść posypane obficie pietruszką/kolendrą. Jednak aby smaki się 'przegryzły' warto pozostawić jeszcze przez przynajmniej 20 min. na wolnym ogniu, a jeżeli za bardzo się zredukuje, można dodać trochę wody. </p><p>Jamie dodał szpinak – ja nie, bo nie miałam, ale myślę, że to dobry pomysł.</p><p>Z pikantnością nie przesadzałam, bo zależało mi na słodkim, aromatycznym posmaku.</p><p></p><p>Przepyszne, kremowe danie- świetnie (nawet jeszcze lepiej) smakuje też następnego dnia.</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Aniq, post: 1582036, member: 3931"] Curry ciecierzycą i batatem ( inspirowane J. Olivierem) 2 łyżki oliwy/ ghee przyprawy – każdej 1/4 łyżeczki: -kumin -gorczyca -czarnuszka 1 czerwona cebula/szalotka 1 ząbek czosnku ( lub więcej) papryczka chilli ( wg. uznania) 1 łyżka świeży utarty imbir 1 łyżka pasty curry duża szczypta cynamonu sól pół marchewki 1 średni batat 1 puszka ciecierzycy pół puszki pasaty pomidorowej pół puszki mleka kokosowego ewentualnie trochę wody garść świeżej kolendry/pietruszki (garść listków szpinaku)* Wrzucamy przyprawy na tłuszcz, czekamy aż ziarenka zaczną pękać, minimalizujemy ogień, dodajemy pokrojoną drobno cebulę, czosnek, chilli, imbir oraz pastę curry, ewentualnie sól. Podsmażamy mieszając, żeby nam się nie przypaliło, dodajemy pokrojoną w kostkę marchewkę i batata,cynamon, pomidory i mleko kokosowe. Powoli dusimy ok 15 minut, wrzucamy ciecierzycę – po następnych 5 minutach można już jeść posypane obficie pietruszką/kolendrą. Jednak aby smaki się 'przegryzły' warto pozostawić jeszcze przez przynajmniej 20 min. na wolnym ogniu, a jeżeli za bardzo się zredukuje, można dodać trochę wody. Jamie dodał szpinak – ja nie, bo nie miałam, ale myślę, że to dobry pomysł. Z pikantnością nie przesadzałam, bo zależało mi na słodkim, aromatycznym posmaku. Przepyszne, kremowe danie- świetnie (nawet jeszcze lepiej) smakuje też następnego dnia. [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z ciecierzycą i batatem
Bottom