- Lis 26, 2007
- 411
- 0
- 0
CURRY Z CIECIERZYCĄ I GRECKIMI KULKAMI(3 porcje)
Składniki:
3 małe pomidory(sparzyć, obrać i pokroić)
pół czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
pół bakłażana (pokroic w kostkę)
2 pieczarki (pokrojone w kosteczkę)
marchewka (pokroic w półplasterki)
pietruszka (pokroic w półplasterki)
pół cebuli (pokroic w piórka)
pół puszki ciecierzycy (opłukanej i osączonej)
masala: "na oko" pół łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy i kolendry, szczypta chilli, bazylii suszonej, cząbru i estragonu, 1 zielony kardamon, 1 goździk (przyprawy lekko uprazyć na patelni i zemleć)
ok 50g ryżu brązowego długoziarnistego (ugotowac wg przepisu na opakowaniu)
Kulki greckie(wyszło mi 12 sztuk małych kuleczek): mięso mielone z piersi indyczej (ok 200g), 5 czarnych oliwek, około 7 listków świezej bazylii, zabek czosnku, oregano suszone, 1/4 kostki fety
Przygotowanie:
W garnuszku podsmażyc na łyżeczce oleju z pestek winogron cebulę, dodać czosnek, masalę (przyprawy) i chwilkę razem mieszać.
Dołożyć pomidory i lekko je rozgotować - by jeszcze były kawałki
Dołożyc pozostałe warzywa i dusic ok 5 minut
Dołożyć ciecierzycę - dusić przez czas gotowania ryżu i przygotowania kulek
Mięso zemlec w malakserze razem z czosnkiem, oliwkami, bazylią, przyprawami na dość gładka masę
Podzielić fetę na 12 kostek
Mięso podzielić na 12 części i jeszcze każda na dwa - rozgnieść placuszki , wkładac w środek fetę, zaklejać drugim placuszkiem mięsa i uformowac kulkę.
Kulki gotować we wrzatku az wypłyna , zmniejszyc ogień i gotowac ok 10 min.
Ugotowany ryż wymieszać z duszonymi warzywami i podgotować chwilkę (lekko odparować, by potrawa zgęstniała)
Do miseczek nałożyć warzywa z ryżem, na to położyc kulki, serwować ciepłe.
Załączony/e obraz/y
Składniki:
3 małe pomidory(sparzyć, obrać i pokroić)
pół czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)
pół bakłażana (pokroic w kostkę)
2 pieczarki (pokrojone w kosteczkę)
marchewka (pokroic w półplasterki)
pietruszka (pokroic w półplasterki)
pół cebuli (pokroic w piórka)
pół puszki ciecierzycy (opłukanej i osączonej)
masala: "na oko" pół łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy i kolendry, szczypta chilli, bazylii suszonej, cząbru i estragonu, 1 zielony kardamon, 1 goździk (przyprawy lekko uprazyć na patelni i zemleć)
ok 50g ryżu brązowego długoziarnistego (ugotowac wg przepisu na opakowaniu)
Kulki greckie(wyszło mi 12 sztuk małych kuleczek): mięso mielone z piersi indyczej (ok 200g), 5 czarnych oliwek, około 7 listków świezej bazylii, zabek czosnku, oregano suszone, 1/4 kostki fety
Przygotowanie:
W garnuszku podsmażyc na łyżeczce oleju z pestek winogron cebulę, dodać czosnek, masalę (przyprawy) i chwilkę razem mieszać.
Dołożyć pomidory i lekko je rozgotować - by jeszcze były kawałki
Dołożyc pozostałe warzywa i dusic ok 5 minut
Dołożyć ciecierzycę - dusić przez czas gotowania ryżu i przygotowania kulek
Mięso zemlec w malakserze razem z czosnkiem, oliwkami, bazylią, przyprawami na dość gładka masę
Podzielić fetę na 12 kostek
Mięso podzielić na 12 części i jeszcze każda na dwa - rozgnieść placuszki , wkładac w środek fetę, zaklejać drugim placuszkiem mięsa i uformowac kulkę.
Kulki gotować we wrzatku az wypłyna , zmniejszyc ogień i gotowac ok 10 min.
Ugotowany ryż wymieszać z duszonymi warzywami i podgotować chwilkę (lekko odparować, by potrawa zgęstniała)
Do miseczek nałożyć warzywa z ryżem, na to położyc kulki, serwować ciepłe.
Załączony/e obraz/y