Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
CURRY Z CIECIERZYCĄ I GRECKIMI KULKAMI(3 porcje)
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="nurbika" data-source="post: 683084" data-attributes="member: 6447"><p>CURRY Z CIECIERZYCĄ I GRECKIMI KULKAMI(3 porcje)</p><p></p><p>Składniki:</p><p></p><p>3 małe pomidory(sparzyć, obrać i pokroić)</p><p>pół czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę)</p><p>pół bakłażana (pokroic w kostkę)</p><p>2 pieczarki (pokrojone w kosteczkę)</p><p>marchewka (pokroic w półplasterki)</p><p>pietruszka (pokroic w półplasterki)</p><p>pół cebuli (pokroic w piórka)</p><p>pół puszki ciecierzycy (opłukanej i osączonej)</p><p>masala: &quot;na oko&quot; pół łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy i kolendry, szczypta chilli, bazylii suszonej, cząbru i estragonu, 1 zielony kardamon, 1 goździk (przyprawy lekko uprazyć na patelni i zemleć)</p><p>ok 50g ryżu brązowego długoziarnistego (ugotowac wg przepisu na opakowaniu)</p><p></p><p></p><p>Kulki greckie(wyszło mi 12 sztuk małych kuleczek): mięso mielone z piersi indyczej (ok 200g), 5 czarnych oliwek, około 7 listków świezej bazylii, zabek czosnku, oregano suszone, 1/4 kostki fety</p><p></p><p></p><p>Przygotowanie: </p><p></p><p>W garnuszku podsmażyc na łyżeczce oleju z pestek winogron cebulę, dodać czosnek, masalę (przyprawy) i chwilkę razem mieszać.</p><p>Dołożyć pomidory i lekko je rozgotować - by jeszcze były kawałki</p><p>Dołożyc pozostałe warzywa i dusic ok 5 minut</p><p>Dołożyć ciecierzycę - dusić przez czas gotowania ryżu i przygotowania kulek</p><p>Mięso zemlec w malakserze razem z czosnkiem, oliwkami, bazylią, przyprawami na dość gładka masę</p><p>Podzielić fetę na 12 kostek</p><p>Mięso podzielić na 12 części i jeszcze każda na dwa - rozgnieść placuszki , wkładac w środek fetę, zaklejać drugim placuszkiem mięsa i uformowac kulkę.</p><p>Kulki gotować we wrzatku az wypłyna , zmniejszyc ogień i gotowac ok 10 min.</p><p>Ugotowany ryż wymieszać z duszonymi warzywami i podgotować chwilkę (lekko odparować, by potrawa zgęstniała)</p><p>Do miseczek nałożyć warzywa z ryżem, na to położyc kulki, serwować ciepłe. </p><p></p><p>Załączony/e obraz/y</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="nurbika, post: 683084, member: 6447"] CURRY Z CIECIERZYCĄ I GRECKIMI KULKAMI(3 porcje) Składniki: 3 małe pomidory(sparzyć, obrać i pokroić) pół czerwonej papryki (pokrojonej w kostkę) pół bakłażana (pokroic w kostkę) 2 pieczarki (pokrojone w kosteczkę) marchewka (pokroic w półplasterki) pietruszka (pokroic w półplasterki) pół cebuli (pokroic w piórka) pół puszki ciecierzycy (opłukanej i osączonej) masala: "na oko" pół łyżeczki kminu rzymskiego, kurkumy i kolendry, szczypta chilli, bazylii suszonej, cząbru i estragonu, 1 zielony kardamon, 1 goździk (przyprawy lekko uprazyć na patelni i zemleć) ok 50g ryżu brązowego długoziarnistego (ugotowac wg przepisu na opakowaniu) Kulki greckie(wyszło mi 12 sztuk małych kuleczek): mięso mielone z piersi indyczej (ok 200g), 5 czarnych oliwek, około 7 listków świezej bazylii, zabek czosnku, oregano suszone, 1/4 kostki fety Przygotowanie: W garnuszku podsmażyc na łyżeczce oleju z pestek winogron cebulę, dodać czosnek, masalę (przyprawy) i chwilkę razem mieszać. Dołożyć pomidory i lekko je rozgotować - by jeszcze były kawałki Dołożyc pozostałe warzywa i dusic ok 5 minut Dołożyć ciecierzycę - dusić przez czas gotowania ryżu i przygotowania kulek Mięso zemlec w malakserze razem z czosnkiem, oliwkami, bazylią, przyprawami na dość gładka masę Podzielić fetę na 12 kostek Mięso podzielić na 12 części i jeszcze każda na dwa - rozgnieść placuszki , wkładac w środek fetę, zaklejać drugim placuszkiem mięsa i uformowac kulkę. Kulki gotować we wrzatku az wypłyna , zmniejszyc ogień i gotowac ok 10 min. Ugotowany ryż wymieszać z duszonymi warzywami i podgotować chwilkę (lekko odparować, by potrawa zgęstniała) Do miseczek nałożyć warzywa z ryżem, na to położyc kulki, serwować ciepłe. Załączony/e obraz/y [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia bałkańska i śródziemnomorska
CURRY Z CIECIERZYCĄ I GRECKIMI KULKAMI(3 porcje)
Top
Bottom