Strona główna
Fora
Nowe posty
Przeszukaj fora
Co nowego?
Nowe posty
Nowe komentarze profilowe
Ostatnia aktywność
Użytkownicy
Zarejestrowani użytkownicy
Aktualnie online
Nowe komentarze do profilów
Szukaj komentarzy do profilów
Logowanie
Rejestracja
Szukaj
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Szukaj wyłącznie po tytułach wątków
Przez:
Nowe posty
Przeszukaj fora
Menu
Aplikacja forum
Instaluj
Odpowiedź w wątku
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z dyni hokkaido i cukinii
JavaScript is disabled. For a better experience, please enable JavaScript in your browser before proceeding.
Twoja przeglądarka jest nieaktualna i może wyświetlać tę stronę nieprawidłowo.
Powinieneś zaktualizować ją lub skorzystać z
alternatywnej przeglądarki
.
Wiadomość
<blockquote data-quote="Shinju" data-source="post: 1350447" data-attributes="member: 2755"><p>Pyszne, bezmięsne curry. Średnio pikantne, bardzo aromatyczne.</p><p></p><p>Składniki (dla 4 osób):</p><p>1/2 dyni hokkaido, obrana, oczyszczona, miąższ pokrojony w kostkę</p><p>1 duża cukinia, pokrojona w ćwierćplasterki</p><p>1 cebula, posiekana</p><p>1 puszka (400 g) mleka kokosowego</p><p>2 łyżeczki czerwonej pasty curry</p><p>3 ząbki czosnku, drobno posiekane</p><p>2/3 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru</p><p>1 łyżeczka posiekanej papryczki pepperoni</p><p>1/2 łyżeczki tymianku</p><p>2 łyżki masła klarowanego</p><p>100 ml gorącej wody</p><p>świeża kolendra do posypania (lub tak jak u mnie, z braku świeżej, suszone liście kolendry ok. 1 łyżeczki)</p><p></p><p>W garnku rozgrzewamy klarowane masło i smażymy na nim cebulę. Gdy cebula będzie prawie miękka dodajemy czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pastę curry oraz dynię. Podsmażamy przez 2 minuty, zalewamy gorącą wodą i podduszamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię, zalewamy całość mleczkiem kokosowym, doprowadzamy do wrzenia.</p><p></p><p>Gdy zawartość garnka zacznie bulgotać zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy tymianek i pozwalamy sosowi jeszcze przez parę minut pyrkotać. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (lub suszoną).</p><p></p><p>Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati.</p><p></p><p>[ATTACH=full]77351[/ATTACH]</p></blockquote><p></p>
[QUOTE="Shinju, post: 1350447, member: 2755"] Pyszne, bezmięsne curry. Średnio pikantne, bardzo aromatyczne. Składniki (dla 4 osób): 1/2 dyni hokkaido, obrana, oczyszczona, miąższ pokrojony w kostkę 1 duża cukinia, pokrojona w ćwierćplasterki 1 cebula, posiekana 1 puszka (400 g) mleka kokosowego 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 2/3 łyżki posiekanego drobno świeżego imbiru 1 łyżeczka posiekanej papryczki pepperoni 1/2 łyżeczki tymianku 2 łyżki masła klarowanego 100 ml gorącej wody świeża kolendra do posypania (lub tak jak u mnie, z braku świeżej, suszone liście kolendry ok. 1 łyżeczki) W garnku rozgrzewamy klarowane masło i smażymy na nim cebulę. Gdy cebula będzie prawie miękka dodajemy czosnek, imbir i papryczkę. Podsmażamy przez chwilę, a następnie dodajemy pastę curry oraz dynię. Podsmażamy przez 2 minuty, zalewamy gorącą wodą i podduszamy przez 2-3 minuty. Następnie dodajemy cukinię, zalewamy całość mleczkiem kokosowym, doprowadzamy do wrzenia. Gdy zawartość garnka zacznie bulgotać zmniejszamy ogień do minimum i pod przykryciem gotujemy przez około 20 minut. Następnie zdejmujemy pokrywkę, dodajemy tymianek i pozwalamy sosowi jeszcze przez parę minut pyrkotać. Na koniec dodajemy posiekaną świeżą kolendrę (lub suszoną). Podajemy z ugotowanym na sypko ryżem basmati. [ATTACH=full]77351[/ATTACH] [/QUOTE]
Wprowadź cytat...
Weryfikacja
Odpowiedz
Strona główna
Fora
Przepisy
Kuchnie świata
Kuchnia azjatycko-orientalna
Curry z dyni hokkaido i cukinii
Top
Bottom